Η UBS Research σε έρευνα της υποστηρίζει ότι η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής μακροπρόθεσμα, χάρη στις βελτιώσεις στην τεχνολογία υγείας, έναν πολιτικό άξονα για την παχυσαρκία και μια θετική μετατόπιση της στάσης των καταναλωτών έναντι της υγείας. Το προσδόκιμο ζωής – που βρίσκεται σε αναστολή στον ΟΟΣΑ – επηρεάζεται από την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.
Έτσι, λόγω της μεγάλης πιθανότητας αρνητικής επίδρασης στις θέσεις εργασίας από τον Covid 19, φαίνεται αντιδιαισθητικό να υποδηλώνει κανείς ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ζωές.
Ωστόσο, μια νέα έρευνα της UBS δείχνει πόσο μακροπρόθεσμα είναι τα θετικά για την υγεία που προκαλούνται από την κρίση του ιού του, θα μπορούσαν παρά να αντισταθμίσουν τα αρνητικά με την πάροδο του χρόνου.
Οι κυβερνητικές δαπάνες για την HealthTech είναι πιθανό να έχουν προτεραιότητα μετά την πανδημία, με την κεντρική απόδοση της το 2020 να δείχνει ισχυρές δυνατότητες.
Η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε την Κίνα και την Κορέα να εντοπίσει, και να εξημερώσει την επιδημία από νωρίς και η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες μη δομημένων δεδομένων θα επιταχύνει τη μελλοντική ανάπτυξη ναρκωτικών.
Το Blockchain θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης μιας ασθένειας, στη βελτιστοποίηση των ιατρικών δεδομένων των ασθενών και στη διατήρηση πιο βιώσιμων ιατρικών αλυσίδων εφοδιασμού.
Η Telehealth πρέπει να βελτιώσει την ταξινόμηση των ασθενών πριν φτάσουν στο νοσοκομείο, περιορίζοντας την επαφή με το ιατρικό προσωπικό. Σε 3D κλίμακα, η εκτύπωση ανταλλακτικών για ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικό εξοπλισμό θα πρέπει να επιταχύνει την ταχύτητα στην αγορά και να μειώσει το κόστος παραγωγής.
Πόσο καιρό πριν τα αεροσκάφη εντοπίσουν συμπτώματα σε πλήθη και τα ταξί ρομπότ μεταφέρουν μολυσμένους ασθενείς στο νοσοκομείο; Και η βάση δεδομένων covid-genome προτείνει ότι η τεχνολογία ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δημιουργία νέων βάσεων δεδομένων και να αξιοποιήσει δεδομένα για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων.
Η παχυσαρκία ασκεί σημαντική πίεση στο μελλοντικό προσδόκιμο ζωής και την αύξηση του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ. Και δεδομένης της σχέσης μεταξύ της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας και της παχυσαρκίας, υπάρχει πραγματική πιθανότητα μια συνεχής επιτυχία στην αγορά εργασίας να αυξήσει τα ποσοστά παχυσαρκίας.
Όμως, η σαφής σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της θνησιμότητας που επισημαίνεται από τον κοροναϊό πιθανότατα θα μετατοπίσει την κυβερνητική πολιτική από τη θεραπεία στην πρόληψη. Η Healthtech και η κυβερνητική πολιτική είναι σημαντικές.
Αλλά ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε υψηλότερο προσδόκιμο ζωής θα είναι πολύ καλύτερη εμπλοκή από τους ανθρώπους στην υγεία τους. Υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι οι στάσεις αλλάζουν γρήγορα.
Χωρίς εναλλακτική λύση στο μαγείρεμα και την άσκηση στο σπίτι, φάγαμε περισσότερα λαχανικά και σηκώσαμε περισσότερα βάρη στο κλείδωμα. Αυτή είναι μια παθητική επιλογή, που απαιτείται από τις περιστάσεις και μπορεί να εξαφανιστεί τους επόμενους μήνες.
Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για βιταμίνες και η μείωση του καπνίσματος υποδηλώνουν ότι μπορεί να παραμείνει ένας πιο ενεργός άξονας του καταναλωτή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η μεγαλύτερη υγιεινή ζωή οδηγεί σε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας και περισσότερη ζήτηση από τους καταναλωτές. Οι αναλυτές κάλυψης μετοχών της UBS το είδαν ως το πιο θετικό μεταξύ των επτά megatrends που ανέλυσαν.
Τα μειονεκτήματα εξαρτώνται από το πότε θα συνταξιοδοτηθούμε, προειδοποιεί το UBS. Εάν γερνάμε αλλά δεν δουλεύουμε για περισσότερο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας μπορεί να υποφέρει. Τα επίπεδα εξοικονόμησης μπορεί να αναγκάζονται υψηλότερα, καθώς οι άνθρωποι ανησυχούν για μελλοντικό εισόδημα.
Τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν πολύ χαμηλά, βλάπτοντας τις τράπεζες και ωθώντας τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Αντίθετα, η Healthtech και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι οι κορυφαίοι νικητές σε έναν μακρόχρονο κόσμο.
Δύο βασικά χαρακτηριστικά
Αναψυχή και ακίνητη περιουσία, ειδικότερα, REITs στέγασης ηλικιωμένων, καθώς ο πληθυσμός γερνά, οι δαπάνες για αναψυχή, υγειονομική περίθαλψη και στέγαση αυξάνονται.
Δείτε το βίντεο:
FT: Counter-Covid: Why we may live longer post-pandemic
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής