H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις στην νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να δεχθεί γενναία και «αυτοματοποιημένα» μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει εν όψη του σημερινού Eurogroup στη Σόφια πως «Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε πως οι χώρες «γεράκια» – με μπροστάρη τη Γερμανία – πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο».
Το άρθρο σημειώνει πως η παρέμβαση της ΕΚΤ γίνεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το βαθμό του πολιτικού ελέγχου που πρέπει να έχουν οι πιστωτές σε έναν μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
«Η Γερμανία και οι σύμμαχοι της στην Ολλανδία, στην Αυστρία και στην Φινλανδία θέλουν ο μηχανισμός να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, όπως ψηφοφορίες στην Bundestag σε ετήσια βάση για να μην έχουν οι μελλοντικές ελληνικές κυβέρνησης την δυνατότητα υπαναχώρησης από τις υποσχέσεις για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς περιθώρια πολιτικών υπολογισμών ως την καλύτερη λύση για την διαβεβαίωση των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί χωρίς πόρους των πιστωτών.
Η ΕΚΤ φοβάται επίσης πως η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με άλλους στόχους διακινδυνεύει να αυξήσει τις ανησυχίες της αγοράς για τον όγκο του χρέους της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, καθώς η χώρα θα ξεκινάει τη νέα ζωή της εκτός μνημονίων.
Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας για τον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους υπονοεί ότι ο νέος σοσιαλιστής υπουργός οικονομικών, Ολαφ Σολτς δεν θα αποδειχτεί περισσότερο πρόθυμος σύμμαχος της Ελλάδας από τον κεντροδεξιό προκάτοχο του, τον Β. Σόιμπλε.
Οι υπουργοί απέφυγαν την Παρασκευή να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Ο Μπρούνο Λεμέρ, Γάλλος υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που παρενέβη για το θέμα, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει πριν από το ορόσημο του Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση της συζήτησης», καταλήγει το δημοσίευμα.