Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

FT: H Ernst & Young εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Wirecard

Ο γερμανικός ελεγκτής Apas υποψιάζεται ότι οι Ernst & Young ήξεραν ότι εκδίδουν «πραγματικά ανακριβή» έλεγχο για την Wirecard το 2017.

Η Apas ανέφερε την ΕΥ σε εισαγγελείς αφού ισχυρίζεται ότι η ο κολοσσός των Big Four μπορεί να ενήργησε εγκληματικά κατά τη διάρκεια των ελέγχων της για την εταιρεία πληρωμών Wirecard, η οποία κατέρρευσε μέσα στο 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η EY ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της Wirecard για περισσότερο από μια δεκαετία έως το 2019 και πάντα έδινε χωρίς επιφυλάξεις ελέγχους (unqualified audits).

Ωστόσο, το 2017 η EY προειδοποίησε ότι η Wirecard πλησίαζε έλεγχο με επιφυλάξεις (qualified audit) και κοινοποίησε ένα πρόχειρο σχέδιο ελέγχουν με επιφυλάξεις στην εταιρεία πληρωμών.

Μέρες αργότερα όμως, η ΕΥ άλλαξε γνώμη, με τους FT να ανέφερουν σήμερα ότι ο Apas δυσκολεύτηκε να πιστέψει ότι τυχόν ζητήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν μέσα σε λίγες μέρες, και έτσι είπε στους εισαγγελείς ότι, ως εκ τούτου, ο χωρίς επιφυλάξεις έλεγχος της EY για το 2017 ήταν «πραγματικά ανακριβής».

Η Apas διερευνά επί του παρόντος το έργο της EY στη Wirecard. Μετά από μια μακρά έρευνα των Financial Times, η κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών και οι όποιοι συσχετισμοί υπάρχουν με την υπόθεση ελέγχου της εταιρείας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απάτης στην Ευρώπη.

Σημειώνουμε ότι η Wirecard κατέρρευσε αφού αποκάλυψε μια μαύρη τρύπα ύψους 1,9 δισ. Ευρώ στους λογαριασμούς της νωρίτερα αυτό το έτος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων