Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

FT: Η ανάκαμψη του Λιβυκού πετρελαίου

Η συμφωνία πετρελαίου της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα είναι ικανή να την επαναφέρει στην αγορά πετρελαίου ως μια νέα δύναμη. Πόσο πετρέλαιο θα αρχίσει να παράγει και πότε;

Η τρέχουσα παραγωγή είναι 100.000 βαρέλια την ημέρα, σχεδόν όλη η υπεράκτια, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στα 600.000 b / d μέσα σε ένα μήνα, καθώς η National Oil Corporation, η κρατική εταιρεία, φέρνει πίσω μεγάλα πεδία σε ροή, σύμφωνα με τον Jalel Harchaoui, ερευνητή της Λιβύης στο Ομάδα προβληματισμού Clingendael των Κάτω Χωρών. Οι εξαγωγές από τη Λιβύη είναι επικείμενες.

Γίνεται πιο περίπλοκο μετά από αυτό – και η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει.

Η συμφωνία που υποστηρίζεται από τη Ρωσία φαίνεται λιγότερο για το πετρέλαιο παρά για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας για τον Χαλίφα Χάφτερ, ηγέτη του εθνικού στρατού της Λιβύης και αντιπάλου της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχασε μια μάχη για να διεκδικήσει την πρωτεύουσα φέτος.

Ο στρατός του έχει μπλοκάρει τον πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης από τον Ιανουάριο και ο κ. Χάφτερ ζητά τώρα την αναγνώρισή του για να τον ξανανοίξει. Η συμφωνία για το πετρέλαιο δεν υπογράφηκε με τον πρωθυπουργό της GNA, αλλά τον αναπληρωτή του – μια προσπάθεια διάσπασης της κυβέρνησης στην Τρίπολη. Ούτε η NOC υπέγραψε τη συμφωνία.

Οι επόμενες κινήσεις

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις της παραγωγής θα εξαρτηθούν από το άνοιγμα της παραγωγικής λεκάνης Sirte Basin και των πεδίων που παρέχουν τους κρίσιμους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής των Ras Lanuf και Es Sider, στην ημισέληνο της Λιβύης. Η περιοχή αποτελεί επίκεντρο της εμφύλιης σύγκρουσης στη Λιβύη εδώ και χρόνια. Τώρα οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις ελέγχονται από τον στρατό του κ. Haftar και τον Wagner, τη ρωσική μισθοφόρο ομάδα.

Η επανεκκίνηση της λεκάνης Sirte θα μπορούσε να οδηγήσει την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης σε 900.000 b / d ή περισσότερο.

Ωστόσο, η NOC είπε ότι δεν θα επιτρέψει την επανάληψη των δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις ημισελήνου έως ότου φύγει ο Wagner. Αυτό μπορεί να είναι μια άξια θέση, αλλά ο Wagner δεν πρόκειται να φύγει – οπότε είτε η NOC θα πρέπει να υποχωρήσει είτε θα εμφανιστεί ως spoiler σε μια προγραμματισμένη επανεκκίνηση του δικού της τομέα πετρελαίου. Η εταιρεία «σνούκερ», είπε ένας δυτικός αναλυτής.

Το αντίκτυπο στην αγορά

Οι αναλυτές πετρελαίου είναι κατανοητά προσεκτικοί. Η Goldman Sachs προέβλεπε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από 400.000 b / d έως τον Δεκέμβριο, αλλά η καλύτερη συμμόρφωση με τις περικοπές από τις ποσοστώσεις της Opec θα αντισταθμίσει κάτι παραπάνω από την αύξηση της προσφοράς στη Λιβύη.

FT: Libya’s oil recovery: How much, when?
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων