Η BlackRock έχει ξεκινήσει ένα ETF (Extended Traded Fund) κρατικών ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να σταθμίσει τις χώρες στο επίπεδο κινδύνου τους από την κλιματική αλλαγή, προωθώντας τη συζήτηση για βιώσιμες επενδύσεις στην πολιτική σφαίρα.
Το δημόσιο χρέος από τη Γερμανία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και την Ιρλανδία θα υποβαθμιστεί στο νέο ETF λόγω των υψηλότερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ή της μεγαλύτερης έκθεσης σε κινδύνους για την κλιματική αλλαγή.
«Η αλλαγή του κλίματος θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά. Υποστηρίξαμε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της πιστοληπτικής ικανότητας », δήλωσε ο Scott Harman, επικεφαλής διαχείρισης προϊόντων σταθερού εισοδήματος στο FTSE Russell, ο οποίος σχεδίασε τον δείκτη πίσω από το ταμείο. Πρόσθεσε ότι ήταν το πρώτο ETF στον κόσμο που παρακολούθησε κρατικά ομόλογα.
Μέχρι σήμερα, η επενδυτική βιομηχανία έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στον κίνδυνο του κλίματος σε εταιρικό επίπεδο, με εταιρείες που θεωρούνται ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην υπερθέρμανση του πλανήτη, βλέποντας τις μετοχές και τα ομόλογα τους να αποφεύγονται από εκείνους που επενδύουν με βάση περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (ESG).
Ο κ. Harman είπε ότι υπήρχε μια χρόνια έλλειψη κλιματικής αλλαγής και ESG λύσεων στον κυρίαρχο χώρο, «το οποίο είναι ένα μεγάλο παράδοξο επειδή είναι τόσο μεγάλη αγορά». Η BlackRock δήλωσε ότι το 78% των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων ανήκε σε κυβερνήσεις και όχι σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
«Μέχρι σήμερα, οι επενδυτές έχουν εξετάσει τον κλιματικό κίνδυνο από την άποψη των ιδίων κεφαλαίων ή του εταιρικού χρέους, παρόλο που η μέση κατανομή σε κρατικά ομόλογα σε χαρτοφυλάκια πελατών είναι περίπου 17 τοις εκατό», δήλωσε ο Brett Olson, επικεφαλής του iShares σταθερού εισοδήματος, Emea, στο BlackRock.
«Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν παραβλέψει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα χαρτοφυλάκια τους, χωρίς μια ισχυρή λύση για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου κατά την κατανομή των κρατικών ομολόγων τους.
Το iShares € Govt Bond Climate Ucits ETF (SECD), το οποίο άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο Xetra της Φρανκφούρτης τη Δευτέρα, έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην κάλυψη του κενού. Ο συντελεστής στάθμισης κάθε χώρας στον νέο δείκτη υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τρεις «πυλώνες» για το κλίμα.
Ο μεταβατικός κίνδυνος αντικατοπτρίζει το έργο που πρέπει να γίνει από μια χώρα για να επιτύχει τον στόχο του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 2 βαθμούς Κελσίου. Ο φυσικός κίνδυνος αντιπροσωπεύει την οικονομική έκθεση μιας χώρας στις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής · ενώ η ανθεκτικότητα ενσωματώνει την ετοιμότητα μιας χώρας και τις ενέργειες που αναλαμβάνει για να αντιμετωπίσει την έκθεση σε κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα.
O FTSE Russell ισχυρίζεται ότι ο δείκτης είναι 26% καλύτερα ευθυγραμμισμένος με ένα μονοπάτι 2 βαθμών Κελσίου από τον αντίστοιχο δείκτη κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης απλού βανίλιας, στον οποίο τα βάρη των χωρών βασίζονται στο μέγεθος της αγοράς κρατικών ομολόγων τους. Ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε με τον δείκτη του κλίματος θα είχε 7% χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από το παραδοσιακό, πρόσθεσε.
Το βάρος της Γερμανίας στον δείκτη σταθμισμένου κινδύνου για το κλίμα είναι μόνο 12%, σε σύγκριση με το 18,7% στο βασικό σημείο αναφοράς. Ο σκληρός άνθρακας και ο λιγνίτης, ο πιο ρυπογόνος βαθμός άνθρακα, αντιπροσώπευαν το 28,2% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία πέρυσι.
Το μερίδιο της Ολλανδίας μειώνεται από 4,8% σε μόλις 0,22%, αντικατοπτρίζοντας την ευπάθεια της χαμηλότατης χώρας σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και το μικρό μέγεθος του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας παράγοντας που μειώνει επίσης τη στάθμιση της Ιρλανδίας από 2% σε 0,25 ανά σεντ.
Αντίθετα, η Γαλλία, με τη μεγαλύτερη πυρηνική βιομηχανία της ηπείρου, βλέπει το βάρος της να αυξάνεται από 25,8% στον υποκείμενο δείκτη σε 34,9%, ενώ εκείνη της Φινλανδίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, σχεδόν τριπλασιάζεται στο 4,2%. Η Ιταλία σκοράρει επίσης.
Ο κ. Harman δήλωσε ότι ο FTSE Russell «είχε ήδη συζητήσεις με κεντρικές τράπεζες που επιθυμούν να γνωρίζουν το κλίμα τους», δεδομένου ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τροφοδοτεί την όρεξη για το εθνικό τους χρέος.
Μια ξεχωριστή κλιματική έκδοση του ευρέως διαδεδομένου Παγκόσμιου Δείκτη Ομολόγων του FTSE, που δεν έχει ακόμη παρακολουθείται από κεφάλαια, υποβαθμίζει τη Νότιο Αφρική, το Μεξικό, την Πολωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ υπέρβαρες χώρες της Σκανδιναβίας.
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι η απροθυμία της βιομηχανίας κεφαλαίων να ασκήσει κριτική στις κυβερνήσεις αναστέλλει την επέκταση των επενδύσεων ESG στην αγορά κρατικού χρέους.
Ωστόσο, η Stephane Degroote, επικεφαλής των ETF για την περιοχή Emea στο FTSE Russell, δήλωσε ότι «οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος του κλίματος θα επηρεάσει το μακροοικονομικό και το επίπεδο της χώρας, όχι μόνο το εταιρικό»
FT: BlackRock ETF thrusts climate change into political sphere
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής