Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

FT: Η Δίωξη Τραμπ – Ο γρίφος που θα «βασανίσει» τον Μπάιντεν τον πρώτο χρόνο της θητείας του

Μετά την ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου ο Τζο Μπάιντεν έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μία πανδημία με τεράστιες συνέπειες για κοινωνία και φυσικά να διαχειριστεί και την οικονομική κρίση.

Και οι δύο αυτές προκλήσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο σημαντικών που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ο κ. Μπάιντεν θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα τρίτο ζήτημα που μπορεί να καθορίσει την προεδρία του, όπως και η υγεία και τα μέσα διαβίωσης του αμερικανικού λαού: η τύχη του προκατόχου του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο με πιθανή προσωπική ποινική ευθύνη, σε αντίθεση με οποιονδήποτε πρώην πρόεδρο, αφού ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος σώθηκε από μια αμφιλεγόμενη και σαρωτική χάρη που δόθηκε από τον διάδοχό του, Τζέραλντ Φορντ, αφού παραιτήθηκε με ντροπή.

Ο κ. Τραμπ, ο οποίος θα αποχωρήσει μετά από απόπειρα ανατροπής της απώλειας του σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, είναι απίθανο να λάβει παρόμοια επιείκεια από τον κ. Μπάιντεν.

Όταν ο Robert Mueller ολοκλήρωσε την έρευνά του για τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας Trump του 2016, η έκθεσή του απαριθμούσε πολλές περιπτώσεις πιθανής ποινικής παρεμπόδισης της δικαιοσύνης από τον κ. Trump, αλλά σημείωσε ότι μια πολιτική της DoJ απαγόρευε να κατηγορεί έναν πρόεδρο.

Αυτές οι προστασίες έφυγαν το μεσημέρι στις 20 Ιανουαρίου, αφήνοντας τη μοίρα του Τραμπ στα χέρια των πολιτικών αντιπάλων του και, εάν προχωρήσουν, τελικά τα δικαστήρια. Κανένας πρώην πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ δεν υπέστη ποτέ δίωξη. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τραμπ θα είναι ο πρώτος.

Αξιώσεις παρεμπόδισης

Τόσο η συμπεριφορά του κ. Trump πριν όσο και κατά τη διάρκεια της θητείας προσφέρει πιθανούς στόχους για πιθανή ομοσπονδιακή έρευνα υπό την κυβέρνηση του Μπάιντεν. Ο Michael Cohen, πρώην δικηγόρος του κ. Trump, κατέθεσε ότι ο κ. Τραμπ είχε στο παρελθόν διογκώσει ή ξεφουσκώσει τη δηλωμένη αξία της ακίνητης περιουσίας του, ανάλογα με το αν ζητούσε τραπεζικό δάνειο ή αρχειοθετεί τους φόρους του, εγείροντας ερωτήματα για πιθανή απάτη στο γραφείο του ήδη διερευνά.

Ο κ. Μπάιντεν μέχρι στιγμής απομακρύνθηκε από αυτά τα ερωτήματα, δηλώνοντας επανειλημμένα ότι θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του DoJ από τον νυν πρόεδρο. Ενώ ο κ. Trump έχει καταστρέψει τους κανόνες που κράτησαν το DoJ σε πολιτική απόσταση από τον Λευκό Οίκο – συμπεριλαμβανομένου ζητώντας τη δίωξη του δικού του προκατόχου του – ο κ. Μπάιντεν δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει τα τείχη που υπήρχαν στο παρελθόν, ξεκινώντας με μια σταθερή άρνηση να πει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αν πιστεύει ότι ο κ. Τραμπ πρέπει να διερευνηθεί.

Ο κ. Μπάιντεν πρότεινε ότι δεν επιθυμεί πιθανή έρευνα και δίωξη του κ. Τραμπ να αποτελέσει το επίκεντρο της διοίκησής του. Η προεκλογική του εκστρατεία ξετυλίχθηκε γύρω από την πανδημία και την οικονομική κρίση.

Και όταν ρωτήθηκε από την NBC το Νοέμβριο αν υποστήριζε τις έρευνες του κ. Τραμπ, ο κ. Μπάιντεν είπε πάλι ότι το DoJ δεν ήταν δικό του, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που επικεντρώνομαι είναι να επιστρέψω το αμερικανικό κοινό σε ένα μέρος όπου έχουν βεβαιότητα, κάποια σιγουριά, κάποια γνώση που μπορούν να το κάνουν. ”

Κορυφαία δημοκρατικά πρόσωπα στο νομικό κατεστημένο έχουν δηλώσει ότι η προσπάθεια να προχωρήσουμε χωρίς να υπολογίζουμε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης Τραμπ είναι αβάσιμη.

Παρεμπόδιση της δικαιοσύνης με πολιτικό μανδύα

Τα επιχειρήματα κατά της επιδίωξης του κ. Τραμπ είναι τρομερά. Αν και άλλες χώρες έχουν διώξει τόσο τους σημερινούς όσο και τους πρώην ηγέτες – το Ισραήλ, η Βραζιλία και η Γαλλία είναι πρόσφατα παραδείγματα – οι ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει μια τέτοια πορεία στο παρελθόν, δεν πειράζει με μια φιγούρα τόσο συγκρατημένη από κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς.

Όταν ο Φορντ ανακοίνωσε το 1974 ότι είχε δώσει πλήρη χάρη στον Νίξον, προειδοποίησε ότι «άσχημα πάθη θα ξυπνούσαν και πάλι» αν επιδιώκονταν ο Νίξον και υποστήριξε ότι ήταν προς το συμφέρον όλων των Αμερικανών να αφεθεί η αναταραχή της προεδρίας του. στο παρελθόν.

Παρόμοιοι κίνδυνοι υπάρχουν σήμερα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της προεδρίας του, ο κ. Τραμπ δεν ισχυρίστηκε απλώς την αθωότητά του για τους ποικίλους ισχυρισμούς εναντίον του, αλλά έχει καταγγείλει τον έλεγχο είτε ως «ψεύτικες ειδήσεις» είτε ως μέρος ενός γενικού «κυνηγιού μάγισσας» που έχει σχεδιαστεί για να τον ρίξει.

Από τότε που έχασε από τον κ. Μπάιντεν κατά ένα σημαντικό περιθώριο, η ρητορική του έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο κ. Τραμπ ζωγράφισε τον εαυτό του και τους υποστηρικτές του ως θύματα συνωμοσίας για κλοπή εκλογών. Οποιαδήποτε έρευνα μετά την προεδρία θα προστεθεί στην παλέτα παραπόνων με την οποία ο κ. Trump θα μπορούσε να χρωματίσει μια πιθανή επιστροφή το 2024.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν καταστήσει σαφές ότι εάν ελέγχουν τη Γερουσία, θα ζητούσαν προστασία για τον κ. Τραμπ πριν εγκρίνουν οποιονδήποτε υποψήφιο του γενικού εισαγγελέα που πρότεινε ο κ. Μπάιντεν. Η Lindsey Graham, ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε στο Fox News τον Νοέμβριο ότι «δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί κανείς ότι θα συμφωνούσε» ότι ο Τραμπ πρέπει να διωχθεί.

Χωρίς εύκολες αποφάσεις, η κυβέρνηση του Μπάιντεν, και πιο συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας που διορίζεται από αυτήν, μπορεί να αναζητήσει τρόπους για να αποφύγει το ζήτημα αν θα συνεχίσει στην δίωξη του κ. Τραμπ. Μια αβέβαιη οδός θα μπορούσε να είναι η αμβλύ χρήση συγχώρησης από τον πρόεδρο καθώς αποχωρεί από το αξίωμα.

Οι σύμμαχοι του προέδρου τον ώθησαν να εκδώσει χάρη για στενούς συνεργάτες και ακόμη και για τον εαυτό του, είτε μέσω μιας αμφίβολης αυτο-συγχώρησης είτε με κάποια συμφωνία παραίτησης της τελευταίας στιγμής με τον Mike Pence, αντιπρόεδρο.

Μια νομική γνωμοδότηση του DoJ του 1974 έθεσε ακόμη και την ιδέα ότι ένας πρόεδρος θα μπορούσε προσωρινά να δώσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του για λόγους προεδρικής χάρης.

FT: Prosecuting Donald Trump: the question that will roil Biden’s first year
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων