Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

FT: Η ΙΚΕΑ ανοίγει νέα καταστήματα παρά την αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις

Η Ikea πρόκειται να ανοίξει ρεκόρ καταστημάτων φέτος, καθώς η γνωστή εταιρεία λιανικής επίπλων προβλέπει πως θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη φυσική παρουσία ακόμη και όταν πραγματοποιούνται περισσότερες αγορές στο διαδίκτυο.

Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής επίπλων στον κόσμο πρόκειται να ανοίξει περισσότερα από 50 καταστήματα κατά την τρέχουσα οικονομική του περίοδο, με την πλειοψηφία σε κέντρα πόλεων ή σε μικρότερη μορφή από τις παραδοσιακές τεράστιες αποθήκες εκτός πόλης, όπως είπε ο νέος διευθύνων σύμβουλος στους Financial Times.

Το φιλόδοξο σχέδιο για νέα καταστήματα έρχεται παρά το γεγονός ότι η Ikea σημείωσε πτώση στα ετήσια έσοδα, καθώς η πανδημία – η οποία έκλεισε περίπου τα τρία τέταρτα των καταστημάτων της στην κορυφή – έπληξε τον λιανοπωλητή. Οι πωλήσεις στο οικονομικό έτος που έληξε τον Αύγουστο του 2020 μειώθηκαν 4 τοις εκατό στα 39,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε την Τρίτη.

Ωστόσο, οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 50%. Στην Ingka Group, τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Ikea, αντιπροσωπεύεται τώρα το 18% των συνολικών πωλήσεων, από 11% πέρυσι.

Οι Inter Ikea και Ingka είναι οι δύο πιο σημαντικές εταιρείες στον εκτεταμένο ιστό της αυτοκρατορίας επίπλων, που ουσιαστικά παίζουν τους ρόλους του franchiser και του κύριου franchisee.

Η Ikea βρίσκεται στη μέση της μεγαλύτερης μεταμόρφωσης στην 77ετή ιστορία της, τερματίζοντας την μοναδική της εστίαση σε μεγάλα καταστήματα εκτός πόλης, όπου οι πελάτες πρέπει να επιλέξουν τα έπιπλα και να τα συναρμολογήσουν αργότερα. Η ομάδα πειραματίζεται με μικρότερα καταστήματα, στούντιο σχεδιασμού κουζίνας και καταστήματα στο κέντρο της πόλης και προσφέρει υπηρεσίες όπως παράδοση, συναρμολόγηση και ακόμη και ενοικίαση επίπλων.

Η Ikea έχει περίπου 440 καταστήματα παγκοσμίως και άνοιξε περίπου 30 διαφόρων μεγεθών κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ακόμα αξίζει να αναφερθεί η αύξηση στις πωλήσεις στο τμήμα χαμηλότερου κόστους, το οποίο αντιπροσώπευε περίπου το 60 τοις εκατό της ανάπτυξης τους τελευταίους μήνες σε σύγκριση με το 40 τοις εκατό κανονικά, καθώς οι αγοραστές αναζητούσαν όλο και περισσότερες ευκαιρίες.

FT: Ikea to open record number of stores this year despite online shift
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων