Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Gary Gensler δέχεται πυρά. Έξι ομάδες που εκπροσωπούν private equities, venture capitals και hedge funds έχουν μηνύσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία της οποίας προεδρεύει ο Gensler έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της με μια δέσμη νέων κανόνων για τη ρύθμιση του κλάδου των private equities αξίας 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με πλειοψηφία 3-2, η SEC ψήφισε τον Αύγουστο μέτρα με τα οποία απαιτεί από τις προηγουμένως ελάχιστα ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις να αποκαλύπτουν περισσότερα στους πελάτες για τις επιδόσεις και τα έξοδά τους και να απαγορεύσει την πρακτική της κρυφής παροχής ευνοϊκών όρων σε ορισμένους επενδυτές αλλά όχι σε άλλους.
Αρκετές από τις προσπάθειες της SEC να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την αδιαφάνεια και τις συγκρούσεις συμφερόντων είναι εύλογες. Η αυξανόμενη σημασία ενός κλάδου που έχει πλέον τριπλάσιο αριθμό κεφαλαίων από ό,τι πριν από μια δεκαετία σημαίνει ότι δικαιολογείται μεγαλύτερη αποκάλυψη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του, ιδιαίτερα καθώς προσπαθεί να προσελκύσει μικρότερους επενδυτές. Παρά τις διαμαρτυρίες του κλάδου για το αυξημένο κόστος, τα μέλη του θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμορφωθούν και να εξακολουθούν να αποφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Οι τελικοί κανόνες ήταν επαρκώς αποδυναμωμένες εκδοχές των αρχικών προτάσεων του Gensler, ώστε πολλοί υποστηρικτές της μεταρρύθμισης να απογοητεύονται που δεν προχώρησε περισσότερο.
Ακόμα και έτσι, οι παρεμβάσεις της SEC επεκτείνουν τον ορισμό του ρόλου της στις ιδιωτικές αγορές, οι οποίες είναι, τελικά, σχεδιασμένες να είναι λιγότερο διαφανείς από τις δημόσιες αγορές. Το εύρος της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας συμβάλλει επίσης σε μια ευρύτερη ανησυχία της επιχειρηματικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας των ΗΠΑ για την υπερβολική ρυθμιστική παρέμβαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία είναι ορατή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έως την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Gensler έχει εξαπολύσει την πιο παρεμβατική ρυθμιστική ατζέντα που έχει δει ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ από αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία εκτείνεται από τα κρυπτονομίσματα έως τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και από τη φύλαξη περιουσιακών στοιχείων έως την αγορά κρατικών ομολόγων. Ακόμη και πριν από αυτή την επίθεση στα private equities, αυτή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ξεπεράσει τους πρόσφατους προκατόχους της σε αριθμό ουσιαστικών νέων κανόνων που υιοθέτησε.
Οι ομάδες που έχουν στοχοποιηθεί από τις ενέργειες του Gensler αντιδρούν τώρα σκληρά καταφεύγοντας στα δικαστήρια, όπου η SEC μάχεται με ενάγοντες μεταξύ των οποίων το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και η Ripple Labs, η πρωτοπόρος εταιρεία κρυπτονομισμάτων πίσω από το ψηφιακό token XRP.
Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε πρόσφατα ότι η SEC ήταν «αυθαίρετη και ιδιότροπη» όταν απέρριψε το προτεινόμενο spot bitcoin ETF της Grayscale Investments. Ο Gensler φαίνεται να έχει προβλέψει τέτοιες προκλήσεις και είναι πρόθυμος να συνεχίσει να προωθεί νέες προτάσεις και δράσεις επιβολής ανεξάρτητα. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες της SEC αποτελούν απαραίτητες απαντήσεις στις ταχείες ανακατατάξεις στις κεφαλαιαγορές που δεν είχαν προβλέψει οι προηγούμενες ρυθμιστικές αρχές.
Είναι σαφές ότι ταιριάζουν επίσης με μια πιο λαϊκιστική πολιτική φιλοσοφία που έχει ενθαρρύνει τους Δημοκρατικούς να στοχεύουν τις θεωρούμενες συγκεντρώσεις εξουσίας στα οικονομικά και τις επιχειρήσεις. Και η παρόρμηση για τη θέσπιση νέων κανόνων μέσω της επιβολής και των κανονισμών πηγάζει εν μέρει από την αποτυχία των εκλεγμένων αξιωματούχων να το πράξουν. Σε σύγκριση με προηγούμενες εποχές, εντυπωσιακά λίγοι από τους πρόσφατους κανόνες της SEC έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο, το οποίο εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει σε ορισμένα βασικά ρυθμιστικά πρότυπα.
Αυτό το νομοθετικό κενό αφήνει το δικαστικό σύστημα της Αμερικής πιθανότατα να καταλήξει να αποφασίσει πόσο από την ατζέντα του Gensler θα επιβιώσει. Το ερώτημα κατά πόσον η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπερβαίνει τη νόμιμη εντολή της μπορεί τελικά να κριθεί από ένα Ανώτατο Δικαστήριο που έχει καταστήσει σαφές ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη διοικητική υπέρβαση. Η συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου μπορεί να απολαύσει την ευκαιρία να χαλιναγωγήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η επιθυμία του Gensler να ρυθμίσει περισσότερο τις ταχέως μεταβαλλόμενες χρηματοπιστωτικές αγορές της Αμερικής πρέπει να εξισορροπηθεί με ρεαλισμό, αν δεν θέλει να διακινδυνεύσει να του γυρίσουν μπούμερανγκ οι φιλοδοξίες του, με συνέπειες που θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Πηγή: euro2day.gr