Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

FT: Κέρδισε την μάχη για το Ανώτατο ο Τραμπ – Εγκρίθηκε η υποψηφιότης της Έιμι Κόνι Μπάρετ

Η Amy Coney Barrett επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ τη Δευτέρα το βράδυ σε ψηφοφορία σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τα κόμματα, δίνοντας στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον τρίτο Δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου μόλις μια εβδομάδα πριν από την ημέρα των εκλογών.

Ο διορισμός της συντηρητικού νομικού δίνει στο δικαστήριο πλειοψηφία 6-3 για τους Ρεπουμπλικάνους διορισμένους δικαστές ακριβώς για να αποφασίσει σχετικά με υποθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές που θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα τους.

Η κ. Barrett επιβεβαιώθηκε με 52 ψήφους υπέρ, 48, με έναν μόνο γερουσιαστή, έναν Ρεπουμπλικανικό, να απέχει. Μετά την ψηφοφορία, πήρε έναν από τους δύο υποχρεωτικούς όρκους σε υπαίθρια εκδήλωση στο Λευκό Οίκο με τη Δικαστή Clarence Thomas.

Ο κ. Τραμπ χρησιμοποίησε την τηλεοπτική εκδήλωση ορκωμοσίας για να μιλήσει για τη «λαμπερή κληρονομιά» των ΗΠΑ, λέγοντας στο αμερικανικό κοινό οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου: «Δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε την εμπιστοσύνη στην ιστορία μας, στην κληρονομιά μας ή στους ήρωές μας ”

Η κ. Barrett θα ξεκινήσει τη δουλειά της την Τρίτη μετά τον δεύτερο όρκο, ο οποίος θα γίνει ιδιωτικά ενώπιον του John Roberts.

Ο κ. Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί η κ. Μπάρετ να είναι στη θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου για να αποφανθεί για τυχόν διαφορές που ανακύπτουν κατά τις εκλογές. Ο πιθανός αντίκτυπος της ψηφοφορίας της ήταν εμφανής την περασμένη εβδομάδα όταν το δικαστήριο χωρίστηκε 4-4 σε μια υπόθεση σχετικά με τις προθεσμίες ψηφοφορίας στην Πενσυλβάνια, μια κρίσιμη κατάσταση ταλάντευσης.

Οι απόψεις της κ. Barrett σχετικά με τον εκλογικό νόμο είναι ασαφείς και το ιστορικό της ως δικαστή του ομοσπονδιακού εφετείου δεν περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικές με τις εκλογές. Στις ακροάσεις επιβεβαίωσής της αυτόν τον μήνα, η κ. Barrett δήλωσε ότι δεν είχε δεχτεί την υποψηφιότητα για υποβολή προσφορών του κ. Trump.

Ωστόσο, πιστεύεται ευρέως ότι θα ενεργήσει ως μια αξιόπιστη συντηρητική ψηφοφορία στο Ανώτατο Δικαστήριο και η επιβεβαίωσή της πρόκειται να αλλάξει τη δυναμική του δικαστηρίου περιορίζοντας απότομα την ικανότητα του κ. Roberts να καθορίσει την έκβαση των στενών υποθέσεων, ενώνοντας με την φιλελεύθερη πτέρυγα.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, η κα Barrett επανέλαβε ότι θα ήταν ανεξάρτητη από τον πρόεδρο που την όρισε και τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που την επιβεβαίωσαν με ταχύ ρυθμό κατά τη διάρκεια προεδρικής εκστρατείας.

Το 2016 οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εμποδίσει τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, να επιλέξει εκλεκτό για μια κενή έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου επειδή ήταν έτος εκλογών, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να έχουν το λόγο.

Η κ. Barrett συμπληρώνει την κενή θέση που άφησε λόγω του θανάτου της τον περασμένο μήνα η Ρουθ Μπάντερ Γκίνσμπουργκ, αντικαθιστώντας έναν φιλόδοξο φιλελεύθερο με έναν συντηρητικό ενθουσιασμένο από ακτιβιστές κατά της άμβλωσης ως δικαιοσύνη που θα μπορούσε τελικά να ανακοινώσει το τέλος του Roe vs Wade, την απόφαση του 1973 που αναγνώρισε μια συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εκτός από τα δικαιώματα των αμβλώσεων, ο διορισμός της κ. Barrett αναμένεται να προωθήσει το Ανώτατο Δικαστήριο προς τα δεξιά σε θέματα όπως ο έλεγχος όπλων και οι κυβερνητικές κανονιστικές εξουσίες.

Μία από τις πιο σημαντικές περιπτώσεις που θα ακούσει στο εγγύς μέλλον είναι μια πρόκληση για τον νόμο περί προσιτής φροντίδας, τον νόμο περί υγειονομικής περίθαλψης του κ. Ομπάμα. Τα επιχειρήματα στην περίπτωση αυτή έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

FT: US Senate confirms Donald Trump’s nominee to Supreme Court
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων