Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

FT: Μετά την συμφωνία, η Βρετανία έχει ανάγκη για μία στρατηγική για την μετά Brexit εποχή

Περίπου 54 μήνες μετά την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, επιτέλους επιτεύχθηκε συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο. Το συντριπτικό συναίσθημα είναι ανακούφιση. Η επιστροφή των όρων διαπραγμάτευσης σε κάτι παρόμοιο με τις ημέρες πριν από τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ το 1993 θα προκαλέσει αναστάτωση.

Μια συμφωνία που συχνά αναφέρεται πως έχει στοιχεία της συμφωνίας του Καναδά στην πραγματικότητα ισοδυναμεί με την συμφωνία του Καναδά με ζητήματα που ξεπερνούν την συμφωνία αυτή. Προβλέποντας μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις για όλα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των ψαριών, μαζί με ορισμένα άλλα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου, προχωρά πέρα ​​από τα άλλα σύμφωνα ελευθέρων συναλλαγών που η ΕΕ έχει σφραγίσει με τρίτα μέρη.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μεγάλο πλεόνασμα με την ΕΕ, αποκλείονται σε μεγάλο βαθμό. Με το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης, επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις θα καταστήσουν δυσκολότερο και ακριβότερο το εμπόριο και την επένδυση, και στις δύο πλευρές. Είναι η πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχει δημιουργήσει συνειδητά νέα εμπόδια, αντί να τα μειώσει. Η Βρετανία θα ξεκινήσει την «ανεξαρτησία» της αντιμετωπίζοντας μη ικανοποιητικές τριβές στο περίπου μισό του εμπορίου της με την ΕΕ, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σημαντικός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταλήξει περίπου 5% μικρότερο μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με το υπόλοιπο στην ΕΕ, κυρίως λόγω των πρόσθετων μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο. Το κόστος της άμεσης απώλειας πρόσβασης εκτιμάται σε περίπου 1 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος.

Αυτά τα κόστη αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική του κ. Johnson να επικεντρωθεί στην ανάκτηση της κυριαρχίας – «ανάληψη ελέγχου» – σε βάρος της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ Ο βαθμός στον οποίο πέτυχε σε αυτόν τον στόχο – όταν πρόκειται για τον έλεγχο των αλιευτικών υδάτων και των διατάξεων περί θεμιτού ανταγωνισμού – θα γίνει σαφέστερος όταν “κάτσει η σκόνη” μετά τη διευθέτηση της συμφωνίας.

Η ικανότητα του κ. Johnson να χρησιμοποιεί ποια κυριαρχία έχει εξασφαλίσει θα περιορίζεται από την πραγματικότητα ενός αλληλεξαρτώμενου κόσμου. Πρέπει να ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τα αιτήματα της οικονομίας, της γεωγραφίας και της πολιτικής και θα δημιουργήσει μια διαρκή σχέση, ως μη μέλος, με την ΕΕ. Η πραγματική σημασία της συμφωνίας είναι ότι προβλέπει φιλικό διαζύγιο και αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μελλοντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων όπως η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θα ήταν επίσης λογικό, μια πρώτη προτεραιότητα της ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής της Βρετανίας να μειώσει, με την πάροδο του χρόνου, τις νέες τριβές με την ΕΕ αναζητώντας περαιτέρω συμφωνίες για τη διευκόλυνση και την πρόσβαση στην αγορά, ιδίως για τη χρηματοδότηση.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει δώσει λίγη ένδειξη για τα σχέδιά της. Ένα όραμα για τη Βρετανία μετά το Brexit, την οικονομία της και τη θέση του στον κόσμο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Δεν είναι καθόλου σαφές, εξάλλου, ότι μια κυβέρνηση που έχει χειριστεί το μεγαλύτερο μέρος της απάντησής της στον κοροναϊό είναι ικανή να οδηγήσει μια τραυματισμένη χώρα μέσα από την έκτακτη περίοδο αλλαγής που θα ακολουθήσει.

Οι πρώτοι μήνες του επόμενου έτους θα αντιμετωπιστούν με τη διαχείριση μαζικών εμβολιασμών καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πιο μεταδοτική μορφή κοροναϊού. Ωστόσο, ο κ. Τζόνσον θα πρέπει να καταστήσει δυνατό το χρόνο για την επανέναρξη της κυβέρνησής του που θα καταστεί δυνατή με την αποχώρηση των αξιωματούχων του Vote Leave από τον Downing Street τον περασμένο μήνα. Θα πρέπει να συγκροτήσει μια «κυβέρνηση όλων των ταλέντων», με βάση την ικανότητα και όχι την τυφλή πίστη και το ζήλο του Brexiter. Το Brexit τελείωσε. Η κυβέρνησή του έχει επαναφέρει τις σχέσεις με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την 47χρονη ένταξή του στην ΕΕ. Τώρα πρέπει να γίνει επαναφορά.

FT: FT View: The deal is done. Now Britain needs a post-Brexit vision
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων