Σίγουρα η πανδημία προκάλεσε αρκετά πλήγματα, τόσο στην παγκόσμια οικονομία, όσο και στην επιχειρηματικότητα. Αξίζει όμως να δει κανείς τις κατηγορίες που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό, αλλά και τα κοινά στοιχεία που έχουν αυτές οι εταιρείες μεταξύ τους.
Οι εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από το Covid-19 εμπίπτουν σε τέσσερις κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εταιρείες για τις οποίες η κοινωνική αποστασιοποίηση παρουσιάζει ένα παντελώς αλλά άλυτο πρόβλημα, επειδή χρειάζονται τους πελάτες τους για να συγκεντρωθούν από κοντά. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι το βασικό παράδειγμα. Και η ύφεση που προκαλείται από τον ιό θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στον αεροπορικό κλάδο από τον ίδιο τον ιό.
Στη μεγάλη οικονομική κρίση, τα άτομα που πέταξαν επέστρεψαν μόνο στα επίπεδα του 2007 στα τέλη του 2013. Η Boeing και η Airbus είναι από τους κορυφαίους χαμένους της χρονιάς λόγω ανησυχιών για αόριστη πτώση της ζήτησης αεροσκαφών.
Το αλκοόλ θεωρείται συνήθως μία επικερδής επένδυση. Αλλά όπως αποδεικνύεται, πίνουμε πολλή μπύρα σε πολυσύχναστα μπαρ και εστιατόρια. Τον Απρίλιο, η AB InBev πούλησε σχεδόν το ένα τρίτο λιγότερη μπύρα από το προηγούμενο έτος. Τα καζίνο και οι εταιρείες τροφοδοσίας είναι επίσης σε αυτήν την κατηγορία. Στο άκρο, υπάρχει ο ιδιοκτήτης εμπορικού κέντρου Simon Property, της οποίας οι μετοχές μειώθηκαν στο μισό φέτος.
Ακόμη και η πανίσχυρη Disney, η οποία παράγει μία ευρεία γκάμα ψυχαγωγίας που κοιτάξαμε κατά τη διάρκεια του lockdown, υπέστη ένα πλήγμα. Ίσως το ένα τέταρτο των εσόδων της και ένα άγνωστο ποσό της καθαρής επωνυμίας της δημιουργείται σε θεματικά πάρκα όπου τα πλήθη είναι ή ήταν μέρος της διασκέδασης. Τότε υπάρχουν οι βαριές βιομηχανικές βιομηχανίες, οι οποίες έχουν υποστεί όχι μόνο χαμηλότερη ζήτηση αλλά και χτύπημα στην προσφορά. Οι γραμμές παραγωγής πρέπει να προσαρμοστούν για να διατηρήσουν τους εργαζομένους ασφαλείς και ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να πρέπει να είναι μόνιμες. Η κατασκευή αφορά την αποδοτικότητα.
Έπειτα έρχονται οι εταιρείες ενέργειας, όπου το πρόβλημα είναι η υπερβολική προσφορά. Οι Σαουδάραβες ενεργοποίησαν τα λάδι, καθώς η πανδημία άρχισε να κερδίζει έδαφος. Στη συνέχεια, η ζήτηση κατέρρευσε. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά σχεδόν το ένα πέμπτο το δεύτερο τρίμηνο και η τιμή του αργού Brent είναι 40% χαμηλότερη από ό, τι τον Ιανουάριο, ακόμη και μετά την αναπήδηση των χαμηλών του Μαΐου.
Γίγαντες όπως η Shell και η Saudi Aramco έχουν υποστεί μεγάλα πλήγματα, ενώ ο πόνος είναι πιο έντονος στο ακανόνιστο οικονομικό πλεονέκτημα της βιομηχανίας, στον κλάδο σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Οι παίκτες σχιστόλιθου ήταν πάντα οριακά κερδοφόροι και απαιτούν βαριές επενδύσεις. Πολλοί έχουν χρεοκοπήσει και θα ακολουθήσουν περισσότερα.
Τέλος, οι τράπεζες, οι ασφάλειες ζωής και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Τα κέρδη για όλες αυτές τις εταιρείες είναι ευαίσθητα στα επιτόκια, τα οποία διέλυσε ο Covid-19. Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και οι μειωμένες προσδοκίες ανάπτυξης οδήγησαν την απόδοση στο 10ετές ομόλογο από 1,9 τοις εκατό σε 0,7 τοις εκατό από την αρχή του έτους, και έχουν χαμηλά επιτόκια στο μηδέν.
Για τις τράπεζες, ο κίνδυνος η ύφεση να οδηγήσει σε κύματα αθέτησης δανείων συσσωρεύει μια άλλη ανησυχία πάνω από την κατάρρευση της απόδοσης. Ακόμα και καλά κεφαλαιοποιημένοι ανθεκτικοί, όπως η JPMorgan και η Bank of America, που απολαμβάνουν τεράστιες οικονομίες κλίμακας, έχουν χάσει το ένα τέταρτο της αξίας τους φέτος. Σημειώστε ότι, εκτός από την πρώτη ομάδα, αυτό που έχει κάνει ο ιός είναι να επιταχύνει τις υπάρχουσες τάσεις.
Ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η πανδημία έκανε τα υπάρχοντα προβλήματα χειρότερα: το Berkshire Hathaway του Warren Buffett. Δεν είναι μόνο ότι το χαρτοφυλάκιο της Berkshire είναι μαζικά υπέρβαρα χρηματοοικονομικά και έχει μεγάλη έκθεση στη βιομηχανία και την ενέργεια. Η επιθετική χρήση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχει εξαλείψει επίσης τη δραστικότητα από το σωρό μετρητών της Berkshire.
Μετά την τελευταία κρίση, η Berkshire παρείχε μετρητά σε προβληματικές τράπεζες με υψηλά επιτόκια και συνδεδεμένες επιλογές μετοχών. Αυτή τη φορά, δεδομένης της γενναιοδωρίας της Fed, κανείς δεν χρειάζεται τόσο ακριβή βοήθεια, όπως έχει αναγνωρίσει ο κ. Buffett.
FT: Prospering in the pandemic: the corporate losers
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής