Τον φόβο της κυβέρνησης Ομπάμα πως μια παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ Ευρωζώνης και Αθήνας θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία καταγράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Οι ΗΠΑ πιέζουν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνει συμβιβασμό με την Αθήνα».
Γράφουν οι FT:
«Η κυβέρνηση Ομπάμα πιέζει τους ηγέτες της Ευρωζώνης να συμβιβαστούν περισσότερο με την Αθήνα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι μια παρατεταμένη διαμάχη θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Οι πιέσεις των ΗΠΑ λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον για τη σκληρή στάση που έχουν υιοθετήσει κάποιες χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα η Γερμανία, ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει με τις δεσμεύσεις περικοπών που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ, παρά τις εκλογές του προηγούμενου μήνα, που έφεραν στην εξουσία το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
“Είναι μια συζήτηση που έχουμε”, αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις. “Δεν υπάρχει κάποιο ειδικό κίνητρο. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η στάση μας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα εμφανίζεται περισσότερο προβληματική”.
Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναμένεται να θέσουν τις ανησυχίες τους στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της G20 αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε διμερείς επαφές που θα έχουν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Κατά τη διάρκεια της πενταετούς κρίσης της ευρωζώνης, ο Ομπάμα έχει παρέμβει επανειλημμένα και κάποιες φορές αποφασιστικά. Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι θυμούνται την τηλεφωνική επικοινωνία έντεκα (!) ωρών του Ομπάμα με τη Μέρκελ, στην προσπάθειά του να την πείσει να στηρίξει την πρώτη ελληνική διάσωση το Μάιο του 2010.
Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δεν υποκύπτει πάντοτε τις αμερικανικές πιέσεις, καθώς έχει αντισταθεί στις πιέσεις το 2011 και το 2012 για ένα μεγαλύτερο “μπαζούκα” με κεφάλαια διάσωσης για να καθησυχαστούν οι αγορές.
Η αμερικανική παρέμβαση στην τελευταία κρίση της ευρωζώνης λαμβάνει χώρα εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ ότι οι ταραχές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να πλήξουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει “εύθραυστη και ανομοιογενής”, υπογράμμισε στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, σημειώνοντας ότι ο υπουργός Jack Lew θα “δώσει έμφαση στη G20 στο ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερη ζήτηση”
Ο Ομπάμα έχει υποστηρίξει δημόσια το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN ότι “δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρεςπου βρίσκονται σε τόσο μεγάλη ύφεση”.
Οι αξιωματούχοι διέψευσαν τα δημοσιεύματα που έφεραν την αμερικανική αντιπροσωπεία που βρέθκε στην Αθήνα -υπό τον κορυφαίο αξιωματούχο για την Ευρώπη του υπουργείου οικονομικών Daleep Singh- να πραγματοποιεί αποστολή διαμεσολάβησης. Αντ’ αυτού, είπαν ότι ασκούν πιέσεις στην ευρωζώνη να θέσει στο περιθώριο το ενδεχόμενο εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη και να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
“Δεν επιχειρούμε να παρέμβουμε. Συμβουλέψαμε όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί”, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος των ΗΠΑ. “Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία”.
Αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης που λένε ότι ένα Grexit είναι ένα διαχειρίσιμο – αν και ανεπιθύμητο- αποτέλεσμα στην τελευταία διαμάχη. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις “ντόμινο”.
Αν και η Ουάσινγκτον δεν προωθεί συγκεκριμένο σενάριο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι συνεχείς πιέσεις για περικοπές στον προϋπολογισμό, αντί για ευρύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δείχνουν ανεπιθύμητες – μια θέση που τηρεί και ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης.
“Πιθανότατα δεν χρειάζονται τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή”, σημείωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. “Πρέπει να κρατήσουν τα κέρδη των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και να προχωρήσουν με τις δομικές μεταρρυθμίσεις που πολύς κόσμος πιστεύει ότι χρειάζονται για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική” ».