Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

FT: Πάνω από 95% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου

Οι κατασκευαστές του εμβολίου Covid-19 της Ρωσίας δήλωσαν την Τρίτη ότι οι ενδιάμεσες δοκιμές έδειξαν ποσοστά απόδοσης “άνω του 95%”, τα αποτελέσματα ισοδύναμα με αυτά των τριών δυτικών εμβολίων που έχουν αυξήσει την ελπίδα ότι μπορούν να περιοριστούν τα κρούσματα από τον κορωνοϊό.

Το κρατικό ινστιτούτο Gamaleya της Μόσχας ανέφερε ότι στοιχεία από σχεδόν 19.000 εθελοντές έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,4% 28 ημέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του τρυπήματος με δύο βολές, αυξημένη πέρα από το 95% στα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετά από 42 ημέρες.

Ο διευθυντής του ινστιτούτου Alexander Ginsburg αναμένει ότι “το ποσοστό αποτελεσματικότητας θα είναι ακόμη υψηλότερο με βάση τα δεδομένα τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη ανοσοποίηση όταν επιτευχθεί η ισχυρότερη και πιο σταθερή ανταπόκριση του σώματος”.

Η Ρωσία διεξάγει τις λεγόμενες δοκιμές της τρίτης φάσης σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη Μόσχα με περισσότερους από 40.000 εθελοντές, καθώς και παράλληλες δοκιμές στη Λευκορωσία, τη Βενεζουέλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ινδία. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν βρήκαν “μη αναμενόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα” μεταξύ εθελοντών κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που κατέγραψε εμβόλιο κατά του Covid-19 τον Αύγουστο όταν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το ενέκρινε για χρήση πριν από τη δημοσίευση οποιασδήποτε έρευνας σχετικά με αυτό ή την έναρξη των δοκιμών φάσης 3.

Αν και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ουγγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, καθώς και πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για τη λήψη του εμβολίου, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει τη βιασύνη της Μόσχας να το εγκρίνει και μικρά μεγέθη δειγμάτων στο δοκιμές σε σύγκριση με τα εμβόλια της δυτικής παραγωγής.

FT: Russian vaccine shows efficacy rate above 95%
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων