Μάλλον ο όρος «κωλοτούμπα» δεν είναι ξένος στην πολιτική και χρησιμοποιείται συχνότερα ως τακτική ελιγμού ή ανατροπής αποφάσεων μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις και σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σίγουρα είναι ένας όρος που έχει γίνει της μόδας από το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας «ερμήνευσε» κάπως διαφορετικά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά προσφάτως έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με τις παλινωδίες του Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόν σε σχέση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς του από την Ισπανία.
Και επειδή η Ιστορία τείνει να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα δεν αποκλείεται να δούμε και άλλη μία πολιτική «κωλοτούμπα», αυτή τη φορά εκ μέρους της Βρετανίας και φυσικά για το Brexit, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί με ποιους όρους θα γίνει και πόσο θα κοστίσει για τους εμπλεκόμενους.
Σε ένα πρόσφατο ελληνοβρετανικό Συμπόσιο, οι συμμετέχοντες αναρωτήθηκαν εάν υπάρχει περίπτωση η Βρετανία να μην εγκαταλείψει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί το θεώρησαν πιθανό.
Ο χρόνος κυλά αμείλικτα έως το Μάρτιο του 2019 που λήγει η προθεσμία. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να λήξουν περίπου τον Οκτώβριο του 2018. Εάν είναι να γίνει «κωλοτούμπα», η βρετανική κοινή γνώμη θα πρέπει να στραφεί σθεναρά εναντίον του Brexit. Και πολλοί πολιτικοί του Ουεστμίνστερ να πάρουν το ρίσκο να αρνηθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Δημοσκόπηση της YouGov, πάντως, δείχνει πως η κοινή γνώμη αρχίζει να αλλάζει: το 53% των ερωτηθέντων χαρακτήρισαν «λάθος» το Brexit. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στο ότι κάποιοι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης αλλάζουν γνώμη, είτε στη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου από το δημοψήφισμα και την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Και σίγουρα οι Βρετανοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τον τρόπο που η Theresa May χειρίζεται τη διαπραγμάτευση.