Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

FT: Οι συνέπειες της ελλειμματικής αμερικανικής ηγεσίας και το «διαζύγιο» Κίνας – Δύσης

Ο κορωνοϊός δεν έχει αλλάξει τον κόσμο, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Αλλά έχει επιταχύνει την ανάπτυξή του, τεχνολογικά, κοινωνικά και πολιτικά. Αυτό ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις: το χάσμα μεταξύ της Κίνας και της Δύσης και η αποτυχία της αμερικανικής ηγεσίας της Δύσης έχουν και τα δύο βαθύνει.

Η παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία της Δύσης βρίσκεται σε κρίση. Εάν οι ΗΠΑ επανεκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό θα είναι τερματικό. Η Κίνα είναι όλο και πιο δυναμική. Δεν σέβεται τις δυτικές πεποιθήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως φαίνεται από τη βάναυση μεταχείριση των Ουιγούρων και του νέου νόμου περί ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Η Δύση έχει πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία σε κάθε ανταγωνισμό για επιρροή με την Κίνα. Πολλοί εξακολουθούν να θαυμάζουν τις βασικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η δυτική πολιτιστική και πνευματική επιρροή παραμένει πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Κίνας.

Οι ΗΠΑ μπόρεσαν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μακροχρόνιες συμμαχίες ομοειδών χωρών. Εάν προσθέσουμε μαζί τα έθνη που φυσικά ευθυγραμμίζονται με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά, της Αυστραλασίας και, όλο και περισσότερο, της Ινδίας, το οικονομικό και πολιτικό τους βάρος παραμένει τεράστιο. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν καταρρεύσει. Οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε έντονες εσωτερικές διαιρέσεις που κατέληξαν σε έναν καταστροφικό εθνικισμό μηδενικού αθροίσματος.

Αυτός ο πρόεδρος και η διοίκηση δεν θέλουν ούτε να κυβερνήσουν ούτε να ξέρουν πώς να το πράξουν. Η αντίθεση με την Κίνα, για όλες τις αρχικές αποτυχίες του τελευταίου στη διαχείριση του Covid-19, είναι έντονη. Σε ένα άρθρο στο The Atlantic, ο James Fallows περιγράφει τη συστηματική αποσυναρμολόγηση του παγκόσμιου ηγετικού συστήματος πανδημικής αντίδρασης των ΗΠΑ. Αλλά η αποτυχία δεν οφειλόταν μόνο στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ήταν επίσης λόγω του χαρακτήρα του κακομεταχειρητή που το τρέχει.

Ο κόσμος έχει παρατηρήσει. Το κύρος και η αξιοπιστία των ΗΠΑ έχουν καταστραφεί σοβαρά. Είναι συμβολικό για την κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ της βασικής συμμαχίας ότι η ΕΕ, η οποία έχει αποκτήσει ατελή, αλλά πραγματικό, έλεγχο της νόσου, δεν σχεδιάζει να επιτρέψει στους Αμερικανούς να επιστρέψουν ακόμη.

Σε ένα άρθρο στο Foreign Affairs, ο Φραγκίσκος Φουκουγιάμα υποστηρίζει ότι το θεμέλιο κάθε πολιτικής τάξης, προφανώς σε μια πανδημία, είναι μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Σε μια προηγούμενη εργασία, υποστήριξε πειστικά ότι οι ιδέες του κράτους δικαίου και της λογοδοσίας στους πολίτες μέσω δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών βασίζονται σε αυτό: εάν το κράτος δεν λειτουργεί, τίποτα δεν λειτουργεί. Η κυβέρνηση Trump φαίνεται αποφασισμένη να αποδείξει αυτήν την υπόθεση.

Μια συμμαχία φιλελεύθερων δημοκρατιών που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία αντίβαρου στην Κίνα σε ορισμένους τομείς, ενώ συνεργάζεται επιτυχώς με αυτήν σε άλλους, είναι πιθανή. Αλλά δεν θα συμβεί εάν οι ΗΠΑ δεν αναδημιουργηθούν ως λειτουργικό κράτος με επικεφαλής έναν πρόεδρο που δεν θαυμάζει κάθε αυταρχικό που συναντά. Ο Χάρολντ Τζέιμς, καθηγητής ιστορίας στο Πρίνστον, έχει γράψει ακόμη και ένα θλιβερό άρθρο για το «Ύστερη Σοβιετική Αμερική».

Ωστόσο, η σύγχρονη Κίνα έχει επίσης αδύναμα θεμέλια. Η κατάστασή της είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματική και οι άνθρωποι της εργάζονται σκληρά και επιχειρηματικές. Αλλά η απουσία κράτους δικαίου και δημοκρατικής λογοδοσίας καθιστά το κράτος πολύ ισχυρό και η κοινωνία των πολιτών πολύ αδύναμη. Η Κίνα έκανε καλά όταν άνοιξε στον κόσμο, όπως έκανε τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Όμως, εάν ο κόσμος κλείσει, θα γίνει δυσκολότερο για να προχωρήσει τόσο γρήγορα.

Στο The Narrow Corridor, ο Daron Acemoglu και ο James Robinson εξηγούν το δίλημμα που αντιμετωπίζει ένας αποτελεσματικός δεσποτισμός. Μπορεί να επιτρέψει στους επιχειρηματίες από τα ηνία, να έχουν τεράστιο αποτέλεσμα. Αλλά, χωρίς κράτος δικαίου, το αποτέλεσμα θα είναι αναπόφευκτα ένα παλιρροϊκό κύμα διαφθοράς, το οποίο υπονομεύει τη νομιμότητα του καθεστώτος. Ο κυβερνήτης μπορεί στη συνέχεια να τραβήξει ξανά τα ηνία, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται. Αλλά κινδυνεύει επίσης να σκοτώσει τα απαραίτητα πνεύματα ζώων.

Αυτό πιθανώς συμβαίνει σήμερα στην κινεζική οικονομία. Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η συλλογή τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων θα επιτρέψουν στον κεντρικό σχεδιασμό να αντικαταστήσει την αγορά. Τίποτα δεν είναι λιγότερο πιθανό. Η κινητήρια δύναμη της αλλαγής είναι οι ιδέες μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει αυτό.

Οι άνθρωποι χρειάζονται τα κίνητρα για να δημιουργήσουν νέα και προκλητικά πράγματα. Θα το θρέψει αυτό το πιο καταπιεστικό κινεζικό κράτος σήμερα;
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, έχουμε μια αυξανόμενη δεσποτική υπερδύναμη, αλλά μια με πραγματικές αδυναμίες. Από την άλλη, έχουμε μια κατεστημένη υπερδύναμη που έχει χάσει τον δρόμο της. Εάν αυτό συμβεί, οι ΗΠΑ παραμένουν η απαραίτητη δύναμη. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ ο κ. Τραμπ όσο τόσο πολλοί Αμερικανοί θέλουν να τους οδηγήσει. Η δυτική κρίση είναι μια κρίση αξιών.

FT: The world falls apart as the US withdraws
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων