Το Ισραήλ ξύπνησε πριν λίγο καιρό με μια νέα και σοκαριστική πραγματικότητα που λίγοι πίστευαν ότι ήταν δυνατή: οι επιθέσεις της Χαμάς στα πιο ευάλωτα μέρη του, που περιλαμβάνουν μεσαιωνικά επίπεδα βαρβαρότητας πέρα από την ήδη επώδυνη σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους.
Τώρα με αεροπορικές επιδρομές, προειδοποιεί τους αμάχους στη λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν νότια και κάνει προετοιμασίες για χερσαία επίθεση κατά των μαχητών της Χαμάς. Οι εξελίξεις δείχνουν, ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια τεράστια πρόκληση – πώς να διαλύσει έναν εδραιωμένο, καλά προετοιμασμένο και πολυμήχανο εχθρό που σχεδιάζει, κινείται και λειτουργεί κυρίως υπόγεια.
Η Χαμάς είναι ένας στρατός που κατασκευάστηκε για αστικούς πολέμους, ενσωματωμένος στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα. Όταν εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα με το Ισραήλ, προκαλεί μια απάντηση που θα προσγειωθεί ανάμεσα στις αστικές υποδομές σχολείων, τζαμιών και κατοικημένων περιοχών. Ένα από τα κύρια κέντρα διοίκησης και ελέγχου της ομάδας πιθανόν να βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας και οι δρόμοι του είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων που καλύπτουν τη Λωρίδα της Γάζας μήκους 40 χιλιομέτρων. Επομένως το χτύπημα οποιουδήποτε από αυτά τα σημεία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές παράπλευρες ζημιές — με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος.
Οι προκλήσεις της καταπολέμησης της Χαμάς δεν είναι πρωτοφανείς. Οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν παρόμοια διλήμματα πολεμώντας τους Ιρακινούς μαχητές στη Φαλούτζα. Το ίδιο το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει τη Χαμάς τουλάχιστον πέντε φορές από τότε που αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Αλλά ο συνδυασμός αστικού πολέμου στις πυκνοκατοικημένες πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας και η παρουσία χιλιομέτρων τούνελ από κάτω, δημιουργεί ένα μοναδικό περίπλοκο πεδίο μάχης.
Πώς θα είναι λοιπόν διαφορετική η νέα επιχείρηση των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ; Η στρατηγική του Ισραήλ έχει αλλάξει. Σε προηγούμενους γύρους μαχών, επιτεύχθηκε εκεχειρία μετά από ημέρες ή εβδομάδες αεροπορικών επιδρομών και περιορισμένων χερσαίων εισβολών, με όρους γενικά αποδεκτούς ως νίκες του Ισραήλ και ήττες της Χαμάς. Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ προκάλεσε σημαντικά πλήγματα, αλλά η Χαμάς διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του υπόγειου στρατιωτικού μηχανισμού της, όπου έχουν καταφύγει οι ηγέτες και οι μαχητές της.
Αυτή τη φορά – έχοντας υποστεί μια αιφνιδιαστική επίθεση πιο καταστροφική από εκείνη του πολέμου του Γιομ Κιπούρ του 1973 – το Ισραήλ επιδιώκει την ολοκληρωτική νίκη. Ο Ισραηλινός Στρατός δεν θα αρκεστεί στο να δει τη Χαμάς απλώς να παραδίδεται ή να υποχωρεί σε μια κατάπαυση του πυρός. Στόχος είναι η καταστροφή της οργάνωσης ως στρατιωτικής απειλής.
Αλλά η Χαμάς ήδη έχει προετοιμαστεί για μήνες, αν όχι χρόνια, για μια χερσαία εισβολή των IDF ως απάντηση στις θηριωδίες της. Η ομάδα έχει παρακολουθήσει και έχει μάθει από τις εμπειρίες τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και από τις δικές της προηγούμενες μάχες. Ξέρει πώς να ελίσσεται ακόμα και σε συνεχή μάχη σε αυτό το ΄ασυνήθιστο πεδίο. Γνωρίζει ότι κάτω από την επιφάνεια, έχει το πάνω χέρι, κατέχοντας ίσως τις πιο εκτεταμένες δυνατότητες υπόγειου πολέμου στον κόσμο.
Τα εμπόδια στις μάχες μέσα και γύρω από τις σήραγγες, είναι κάτι που κανείς δε μπορεί να υπολογίσει. Οι IDF έχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τις διαδρομές και τη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα μέσα τους. Κάτω από το έδαφος, τα παραδοσιακά συστήματα GPS, επιτήρησης και νυχτερινής όρασης δεν λειτουργούν. Οι σήραγγες αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνιδιαστικής επίθεσης, απαγωγής, παγίδων εκρήξεων και μάχης ένας προς έναν. Λίγοι στρατιώτες μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό το κλειστοφοβικό, σκοτεινό και ασταθές περιβάλλον. Εν ολίγοις, οι σήραγγες είναι ένας εξαιρετικός ισοσταθμιστής, εξουδετερώνοντας τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ σε όπλα, τακτικές, τεχνολογία και οργάνωση. Οι IDF το έμαθαν οδυνηρά στην επιχείρηση Protective Edge το 2014.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πραγματικότητες, το Ισραήλ θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια παρατεταμένη και εκτεταμένη αεροπορική και επίγεια επιχείρηση για την υποβάθμιση αυτής της υπόγειας υποδομής. Η κατάρρευση, η πλημμύρα, η έκρηξη και το σφράγισμα των σηράγγων, των αποθηκών και των βάσεων που δεσμεύουν τα 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Γάζας θα χρειαζόταν πολλούς μήνες, απαιτώντας τεράστιους πόρους και διαρκή επιχειρησιακή υπεροχή. Και όλα αυτά ενώ βρίσκονται υπό πυρά από στελέχη της Χαμάς που εκμεταλλεύονται το στρατηγικό τους πλεονέκτημα κάτω από την επιφάνεια. Ακόμη και σε ένα τέτοιο σενάριο – το οποίο θα είχε αδιανόητο ανθρώπινο κόστος – είναι απίθανο να καταστραφεί ολόκληρο το δίκτυο σήραγγας της Γάζας. Φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό ότι το Ισραήλ θα επαναδιατυπώσει τους στόχους του με την πάροδο του χρόνου για να επικεντρωθεί σε πιο εφικτούς στόχους, διατηρώντας παράλληλα την εσωτερική και διεθνή υποστήριξη. Μπορεί να υποβαθμίσει τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς με τρόπους που δεν ήταν δυνατοί σε προηγούμενους γύρους σύγκρουσης και να επικεντρωθεί εκ νέου στις άμυνες της. Είναι κρίσιμο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο της για να αποτρέψει μια τέτοια αιφνιδιαστική επίθεση και να μην ξανασυμβεί ποτέ.
ΠΗΓΗ: ft.com / Απόδοση : Μ.Ε