Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, 2021

FT: Το πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ και η αναμονή για το εμβόλιο κατά του Covid 19

Μετά από ένα αρκετά ζοφερό καλοκαίρι τα πράγματα είναι καλύτερα για το υγροποιημένο φυσικό αέριο στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την Energy Information Administration, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα. Το άλμα ήρθε καθώς οι ασιατικές οικονομίες, διψασμένες για αέριο, ξαναβρήκαν τις δυνάμεις τους μετά την καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία.

Αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες – αλλά με την αύξηση των τιμών του αμερικανικού φυσικού αερίου, τα φορτία πιθανότατα θα μειωθούν καθώς οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν το επόμενο καλοκαίρι.

“Βλέπουμε μια αύξηση των εξαγωγών τώρα”, δήλωσε ο Chris Durman, παγκόσμιος επικεφαλής της LNG analytics στο S&P Global Platts. «Πραγματικά οδηγείται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης με επικεφαλής την Ασία – συγκεκριμένα την Κίνα».

Η Κίνα παραμένει πολύ πίσω στις δεσμεύσεις της να αγοράσει ΥΦΑ στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής της συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Όμως, μια βιομηχανική έκρηξη οδήγησε σε αύξηση 5% από έτος σε έτος στο κινεζικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε μετά την πτώση των κορωνών από ιούς που προκάλεσε μια ιστορική συρρίκνωση στις αρχές του έτους.

Αυτό έχει σύρσει τις εξαγωγές ΥΦΑ των ΗΠΑ πίσω από την πτώση του τρέχοντος έτους. Και με τις ασιατικές εισαγωγές αυξάνεται η ζήτηση κατά τους χειμερινούς μήνες που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί έως το 2021.

Οι εξαγωγές αυτόν τον μήνα πρόκειται να ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν από το Covid, εκτιμά η ΕΠΕ, πριν φτάσουν σε νέα ύψη στις αρχές του επόμενου έτους.
Αλλά ακόμη και όταν η Ασία εκτοξεύει τις τουρμπίνες της με αμερικανικό αέριο αυτό το χειμώνα, οι εγχώριοι παράγοντες φαίνεται να βρέχουν στην παρέλαση των εξαγωγέων το επόμενο έτος.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στον τομέα του πετρελαίου από την πτώση των τιμών του τρέχοντος έτους έχει πλήξει την παραγωγή αργού – και μαζί με αυτό το σχετικό αέριο παράγεται παράλληλα με το πετρέλαιο. Αυτό έχει μειώσει την προσφορά, αυξάνοντας τις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου Henry Hub.

Η αύξηση των εγχώριων τιμών φυσικού αερίου σημαίνει υψηλότερες τιμές για το ΥΦΑ ΗΠΑ. Και καθώς η διεθνής κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό φαίνεται πιθανό να μειώσει τον αριθμό των φορτίων που ο υπόλοιπος κόσμος θα θέλει να εισαγάγει από τις ΗΠΑ.

Ανήσυχος ο Opec για τη ζήτηση

Η μηνιαία έκθεση της αγοράς πετρελαίου της Opec, που κυκλοφόρησε χθες, προσφέρει ζοφερή ανάγνωση για ταύρους της αγοράς. Δύο ανταγωνιστικές αφηγήσεις θα περιπλέξουν τις συναντήσεις της σύμπραξης για να αποφασίσουν εάν θα ανεβάσουν την παραγωγή, θα τη διατηρήσουν επίπεδη ή ακόμα και θα έκοψαν πιο βαθιά.

1. Η ζήτηση είναι ασθενέστερη από την αναμενόμενη ομάδα. Το καρτέλ μείωσε τις προβλέψεις κατανάλωσης για άλλη μια φορά. Πιστεύει επίσης ότι ο κόσμος θα χρειαστεί πολύ λιγότερο από το λάδι του από ό, τι νόμιζε προηγουμένως. Αυτό πρέπει να το αναγκάσει είτε να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές του είτε ακόμη και να αφαιρέσει περισσότερη προσφορά.

2. Οι ειδήσεις για το εμβόλιο αύξησαν τις τιμές του πετρελαίου και θα δελεάσουν ορισμένους παραγωγούς να πιστεύουν ότι το χειρότερο έχει τελειώσει. Εάν ναι, η Opec ενδέχεται να συνεχίσει το σχέδιό της να αυξήσει τον εφοδιασμό τον Ιανουάριο.

Η χθεσινή πτωτική έκθεση του Opec δεν ήταν ανωμαλία. Η έκθεση του IEA σήμερα το πρωί μείωσε επίσης έντονα τις προβλέψεις ζήτησης, οι οποίες, παράλληλα με την αύξηση της προσφοράς, σημαίνει τώρα ότι «το έργο της εξισορρόπησης της αγοράς θα σημειώσει αργή πρόοδο».

Και όμως, σε αυτό το ακόμα πτωτικό σκηνικό, το επιχειρησιακό σχέδιο της Opec είναι να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου από τον Ιανουάριο.

Σίγουρα όχι – ειδικά υπό το φως των βάναυσων αριθμών που δημοσίευσε χθες. Η ζήτηση του πετρελαίου είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τις προηγούμενες προβλέψεις για κατανάλωση αργού τέταρτου τριμήνου. Οι προβλέψεις για το επόμενο έτος έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά. Και η ζήτηση για πετρέλαιο εξασθενεί.

Ο Opec αναφέρει ότι παρήγαγε 24,4 εκατομμύρια b / d τον Οκτώβριο. Αυτό είναι περίπου 2,4 εκατομμύρια b / d λιγότερο από ό, τι πιστεύει ότι η αγορά θα φέρει το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η αύξηση της παραγωγής όπως είχε προγραμματιστεί – συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων από τη Ρωσία που δεν ανήκουν στην Opec και άλλες – θα εξουδετερώσει αποτελεσματικά 1,9 εκατ. B / d από αυτό το έλλειμμα του πρώτου τριμήνου.

Ο IEA σήμερα ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας «τα τρέχοντα υπόλοιπά του, ενσωματώνοντας την αύξηση των ποσοστώσεων. . . υποδηλώνουν σχεδόν μηδενική αλλαγή μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2021 ».

Αλλά οι ειδήσεις για το εμβόλιο έχουν βοηθήσει πολύ την παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές αυξάνονται καθώς η αγορά υποθέτει ότι ενδέχεται να αρχίσουμε να κινούμαστε ξανά και να καίμε περισσότερο πετρέλαιο.

Το ράλι εμβολίων είναι υπερβολικό

Ήταν μια καλή εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου – οι οποίες σημείωσαν υψηλότερη άνοδο στις ειδήσεις ότι ένα εμβόλιο Covid-19 μπορεί να είναι κοντά. Αλλά μετά από μερικές ημέρες, η πραγματικότητα μπορεί να σέρνεται, πιστεύουν οι αναλυτές. Ο Brent, στα 44 $ περίπου το βαρέλι, αγωνίστηκε να διατηρήσει την δυναμική του στο Λονδίνο σήμερα το πρωί μετά την πτωτική έκθεση του IEA στην αγορά.

Εάν και όταν ένα εμβόλιο επαναφέρει τους ανθρώπους σε αυτοκίνητα και αεροπλάνα, θα έχει σημαντική επίδραση στη ζήτηση πετρελαίου. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί εν μία νυκτί.

Μόλις το εμβόλιο παράγεται σε κλίμακα – υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην πορεία – θα πρέπει να αποσταλεί σε όλο τον κόσμο σε θερμοκρασία -75C. Αυτό θα πάρει χρόνο.

FT: LNG exports and vaccines
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων