Η κρατική ρωσική Gazprom έχει «πληγωθεί» βαριά από τον πόλεμο, και ίσως χρειαστεί να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια ώσπου να καταφέρει να ανακτήσει τα χαμένα έσοδα
Η κρατική ρωσική Gazprom έχει υποστεί βαριά πλήγματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και ίσως χρειαστεί να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια ώσπου να καταφέρει να ανακτήσει τα έσοδα που έχασε εξαιτίας των κυρώσεων. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει έκθεση που εκπονήθηκε πέρυσι για λογαριασμό του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη έπεσαν στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023, από 230 bcm που ήταν κατά μέσο όρο ετησίως τη δεκαετία πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για να επιστρέψουν όμως στα επίπεδα του 2020, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου θα πρέπει να περιμένει ως το 2035.
«Οι κυρώσεις είχαν ως συνέπεια τη συρρίκνωση του όγκου των εξαγωγών, ο οποίος δεν πρόκειται όμως να επιστρέψει στα επίπεδα του 2020 πριν από το 2035», σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ως εκτιμήσεις, στην 151 σελίδων έκθεση. Αντιθέτως, έως το 2035 εκτιμάται ότι οι εξαγωγές της ρωσικής εταιρείας στην Ευρώπη θα είναι κατά μέσο όρο 50 με 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, ποσό το οποίο αντιστοιχεί όμως στο μόλις 1/3 των προπολεμικών επιπέδων.
«Η Gazprom βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι Ρώσοι ιθύνοντες το γνωρίζουν πολύ καλά», δηλώνει στους FT η Ελίνα Ριμπάκοβα του «Peterson Institute for International Economics», η οποία φέρεται να έχει διαβάσει την επίμαχη έκθεση.
Η ρωσική Novatek «ανεβαίνει» λόγω LNG
Το μερίδιο της Gazprom στις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας πρόκειται να μειωθεί κι άλλο, καθώς οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών έχουν πληγεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου. Πλέον χάνουν έδαφος έναντι των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που γίνονται με πλοία, με την υποσημείωση ωστόσο ότι το LNG δεν αποτελεί προνομιακό πεδίο για την Gazprom αλλά για άλλες ρωσικές εταιρείες όπως είναι για παράδειγμα η Novatek.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο εξελίξεων, και αφού πέρυσι κατέγραψε ζημίες συνολικού ύψους 6,9 δισ. δολ., η Gazprom προωθεί τώρα την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού που θα τη συνδέει με την Κίνα: του Power of Siberia 2.
Η Κίνα απαιτεί εκπτώσεις
Το έργο Power of Siberia 2 θα αποτελούσε σωσίβιο για την Gazprom, καθώς θα συνέδεε την κινεζική αγορά με κοιτάσματα φυσικού αερίου στη δυτική Ρωσία τα οποία άλλοτε, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις, προμήθευαν την Ευρώπη.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν σε άλλο άρθρο τους προ ημερών οι FT, «οι προσπάθειες της Ρωσίας να συνάψει συμφωνία με την Κίνα για τον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia 2 έχουν προς το παρόν ναυαγήσει» καθώς το Πεκίνο ζητά από τους Ρώσους, προκειμένου να προχωρήσει το εν λόγω έργο, νούμερα (εν προκειμένω τιμές και όγκους προμηθειών) τα οποία εκείνοι απορρίπτουν ως πολύ χαμηλά.
Ο αγωγός Power of Siberia 2 θα μπορούσε, εάν τα πράγματα κυλήσουν ομαλά, να έχει ολοκληρωθεί ως το 2030. «Ωστόσο, η ικανότητα της Κίνας να εξασφαλίζει σημαντικά χαμηλότερες τιμές από εκείνες που πλήρωνε η Ευρώπη για το ρωσικό φυσικό αέριο πρόκειται να καταστήσει τις εξαγωγές της Gazprom λιγότερο κερδοφόρες», όπως αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι το περιεχόμενο της προαναφερθείσας έκθεσης.
Oι εξαγωγές LNG της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 98,8 με 125,8 bcm το 2035, από 40,8 bcm που ήταν το 2020, και ότι θα αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου, αυξάνοντας όμως έτσι και την επιρροή της Novatek, της μεγαλύτερης δηλαδή εταιρείας LNG της Ρωσίας.
Οσο για τη Gazprom, για να καταφέρει να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση της στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, θα πρέπει να εξασφαλίσει… προνομιακή μεταχείριση από το Κρεμλίνο, όπως αναφέρεται.
Με πληροφορίες από FT, kathimerini.gr