Το καλοκαιρινό διάλειμμα της κυβέρνησης ολοκληρώνεται αύριο, και από τη Δευτέρα σταδιακά επανέρχονται όλοι σε κανονικούς ρυθμούς. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, που υποχρεώθηκε να διακόψει τις διακοπές του την Τετάρτη εξαιτίας των πυρκαγιών, επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου και μαζί επανέρχεται μια σειρά από δύσκολα ζητήματα που καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί. Η βούληση της κυβερνητικής ηγεσίας είναι, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, να προωθηθεί το αφήγημα της έναρξης μιας θετικής πορείας για τη χώρα που θα οδηγήσει στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, σε περίπου ένα χρόνο από τώρα. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η πραγματικότητα έχει την πεισματική διάθεση να επιβάλλεται και να μην επιτρέπει την ευόδωση επικοινωνιακών σχεδίων.
Πρώτη μάχη που θα κληθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει στο τέλος του μήνα είναι η ετήσια επίσκεψη του ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος εξακολουθεί να στοιχειώνει την κυβέρνηση, καθώς η κατάργησή του υπήρξε ένας από τους πυλώνες των προεκλογικών υποσχέσεων του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από 2,5 χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά ούτε και κατάφερε να προχωρήσει σε διορθώσεις που υποσχέθηκε εν τω μεταξύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα και την απήχησή της.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον κυβερνητικό εταίρο, κ. Πάνο Καμμένο, αναφορικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τον ισοβίτη κρατούμενο της υπόθεσης «Noor 1». Η συντήρηση του θέματος στην επικαιρότητα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η υποχρέωση των στελεχών του να υπερασπισθούν τα πεπραγμένα του εταίρου τους, πολύ περισσότερο, δε, με την πιθανότητα νέων αποκαλύψεων να παραμένει ανοικτή.
Επιπλέον, μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πρώτες προπαρασκευαστικές συναντήσεις σε χαμηλόβαθμο, υπηρεσιακό επίπεδο, ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Η αξιολόγηση αυτή προβλήθηκε σχεδόν ως διεκπεραιωτική από την κυβέρνηση, που έσπευσε να διακηρύξει με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ότι τα δύσκολα έχουν πλέον περάσει. Παραμένει, ωστόσο, μεγάλο ερώτημα η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και τα θέματα που θα θελήσει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, ακόμα και χωρίς αυτή την παράμετρο, η τρίτη αξιολόγηση αφορά μια σειρά από ζητήματα δύσκολα για το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ: η κυβέρνηση θα κληθεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας (ΔΕΗ – ΔΕΣΦΑ), ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επιπλέον, θα πρέπει να ολοκληρωθούν παρεμβάσεις σε επιδόματα, που θα θίξουν μια σειρά από παροχές στις οποίες η κυβέρνηση έχει στηρίξει το αφήγημά της ότι θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των λιγότερο προνομιούχων.
Πέραν αυτών, δεν είναι πολιτικά ουδέτερες ούτε οι παρεμβάσεις που αφορούν το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άλλες εκκρεμείς πρόνοιες της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν τώρα, ενώ μεγάλες αντιδράσεις αναμένονται και στην αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.
Ακόμα κι αν η τρίτη αξιολόγηση δεν οδηγήσει στην υποχρέωση ψήφισης νέων μέτρων και επιβαρύνσεων, περιλαμβάνει μια δέσμη θεμάτων δύσκολων στην πολιτική διαχείρισή τους, που μπορεί να επιφέρουν περαιτέρω απομείωση της δημοφιλίας της κυβέρνησης.