Κατατίθενται αύριο Πέμπτη οι μη δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, μετά το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή».
Κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας -που ήταν περίπου ενάμιση μήνα πριν- και οι τρεις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς) είχαν εκδηλώσει το αρχικό τους ενδιαφέρον. Στο δεύτερο στάδιο που είναι αύριο, παράγοντες της αγοράς αναμένουν μόνο την Εθνική και την Alpha να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές και να αποσύρεται η τράπεζα Πειραιώς.
Το «παιχνίδι» για την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παρότι με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι τραπεζικό, είναι εξόχως πολιτικό. Την μοιρασιά θα συνεχίζει να την κάνει ουσιαστικά η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έγινε και με τη συγχώνευση της Πειραιώς-ATEbank, την ΕΤΕ-Eurobank και Alpha – Emporiki Bank. Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να φύγει αυτός ο βραχνάς από πάνω της και να τελειώνει το ζήτημα αυτό μέσα στον Ιανουάριο. Καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές είναι η 10η Ιανουαρίου.
Το ποιος θα πάρει το ΤΤ δεν σχετίζεται με το ποιος το θέλει ή δεν το θέλει. Σχετίζεται άμεσα με το τι έχει ήδη πάρει κάθε τράπεζα, τι μένει να πάρει…. και πως το σκέπτεται η κυβέρνηση Σαμαρά και η τρόικα.
Αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό «καλάθι» για εξαγορές και συγχωνεύσεις εκτός από το ΤΤ, ουσιαστικά έχουν μείνει η Millennium Bank και η Τράπεζα Αττικής, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τον ίδιο τρόπο και η Probank και FBB που όμως είναι μικρότερα μεγέθη.
Με τα δεδομένα αυτά, ουσιαστικά δημιουργούνται τρεις τραπεζική πόλοι. Ο ένας θα πάρει το ΤΤ και ο άλλος την Millennium, ενώ η ΕΤΕ θα απορροφά την Eurobank…
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα διαχωριστεί τελικώς σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και την «καλή» τράπεζα θα την απορροφήσει μεγάλο συστημικό πιστωτικό ίδρυμα. Όλα αυτά θα συμβούν έως τα μέσα του μήνα. Επικρατέστερη μέχρι στιγμής είναι η Alpha Bank για την απορρόφηση του ΤΤ.
Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ του βασικού μετόχου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου, με τους διεκδικητές του υπό ιδιωτικοποίηση πιστωτικού ιδρύματος. Με τον διαχωρισμό του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα θα συμβούν δύο τινά. Το πρώτο είναι ότι οι μέτοχοι του ΤΤ χάνουν παντελώς την συμμετοχή τους στην τράπεζα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές, το γεγονός αυτό απασχολεί το Υπουργείο Οικονομικών, αφού οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας αντιστοιχούσαν στο 43,5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ.
Το ΤΤ θα σπάσει κατά τα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας, ωστόσο για την ΑΤΕ δεν αποτελούσαν πρόβλημα οι ιδιώτες μέτοχοι αφού αντιστοιχούσαν σε μόλις 2,5% (και κατά 97,5% αντιστοιχούσε η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου).
Το δεύτερο αφορά τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που καμία από τις τράπεζες που το διεκδικούσαν δεν επιθυμούσε την ένταξη του εργατικού δυναμικού του στον όμιλο της. Οι πολιτικοί όμως έχουν σηκώσει το θέμα ψηλά και ζητούν να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας η τράπεζα που θα το απορροφήσει. Όμως, ούτως ή άλλως, οι συμβάσεις εργασίας αλλάζουν με τη διαδικασία του διαχωρισμού σε «καλή» και «κακή», οι εργαζόμενοι επεναπροσλαμβάνονται με άλλους όρους και οι εργασιακές σχέσεις γίνονται πολύ πιο χαλαρές.