Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

«Φτιάχνουν βιτρίνα» για εκλογές το 2014

Εδώ και δύο Κυριακές η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια τεράστια επιχείρηση καλλωπισμού της εικόνας της με στόχο να διενεργήσει διπλές εκλογές τον Μάιο-Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές. Η εξάντληση της 4ετίας (2012-2016) δεν είναι δυνατή, γιατί και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης γνωρίζουν:

Πρώτον, ότι στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι θα δείξουν ανέξοδα την δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση, όπως έγινε και τον Ιούνιο του 2009 με τη ΝΔ, όπου ο κόσμος έδωσε μήνυμα υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, ανάλογη συντριβή θα έχει η 3κομματική στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2014, για τους ίδιους λόγους. «Ψηφίζουμε αντιπολίτευση για να αντισταθμίσουμε την βία του μνημονίου…».

Τρίτον, με δύο τέτοιες ήττες η 3κομματική δεν θα μπορεί να εφαρμόσει τίποτε και οι αγορές θα είναι διστακτικές έναντι της χώρας.

Τέταρτον, το 2014 θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών από κόκκινα ή ροζέ στεγαστικά. Στην Ισπανία το 2012 σχεδόν 40.000 κατοικίες κατασχέθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας, δημιουργώντας μείζον κοινωνικό και πολιτικό θέμα. Η Ελλάδα θα αντέξει τέτοια λαίλαπα; Γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα κάνει μεν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά θα μπλοκάρει διαδικαστικά την υλοποίησή τους ένα εξάμηνο, βάζοντας εκλογικά διλήμματα.

Πέμπτον, 130.000 περίπου ακίνητα που έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» κινδυνεύουν με δήμευση καθώς οι ιδιοκτήτες τους ή δεν τα έχουν δηλώσει ή έχει γίνει λάθος κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Άλλο ένα περίπλοκο θέμα που ακουμπά πολύ ευαίσθητες χορδές της ελληνικής κοινωνίας.

Έκτον, οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι επιτυχίες στα δημοσιονομικά νούμερα είναι ωραιοποιημένες και ξινίζουν το πρόσωπό τους όταν ακούν τον υπουργό Οικονομικών να κοιτάει το ταβάνι για τη μείωση του ΦΠΑ, τη διπλή δόση κλπ και ταυτόχρονα να υπόσχεται έξοδο της χώρας στις αγορές το 2014. Με τον ίδιο τρόπο ξινίζουν τα πρόσωπά τους βιομήχανοι, επιχειρηματίες, παράγοντες όταν ακούν τα «εθνικά προσκλητήρια» της κυβέρνησης.

Έτσι, το Μαξίμου έχει επιδοθεί σε μια τεράστια επιχείρηση window dressing (όρος που χρησιμοποιούν οι χρηματιστές για τις εταιρείες που φτιάχνουν την βιτρίνα τους για να μπουν στο χρηματιστήριο), η οποία συνίσταται στην εκμετάλλευση της εποχικής βελτίωσης κάποιων οικονομικών μεγεθών από την τουριστική σεζόν και στα ταξίδια του πρωθυπουργού στην Κίνα (όπου θα προωθήσει την πώληση λιμανιών και αεροδρομίων, και τουρισμό) αφ΄ενός και αφ΄ετέρου, στην αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας μετά το συνέδριο. Στην ουρά περιμένουν Γ. Καρατζαφέρης, Στ. Μάνος (πιθανός υποψήφιος για Δήμαρχος Αθηναίων), διάφοροι νεοφιλελεύθεροι και κεντρώοι διανοούμενοι, καθηγητές και επαγγελματίες (Δράση, κάποιοι οικολόγοι, κάποιοι πασόκοι υπουργοί κ.ά.). Η αλήθεια είναι ότι ο Σαμαράς θέλει και κάνα δυο «ροζ αριστερούς» της γενιάς του Πολυτεχνείου αλλά «ευρωρεαλιστές», κάτι που τρέμει ο Φώτης Κουβέλης. Γι΄ αυτό και όσο τρέχει ο χρόνος, τόσο η ΔΗΜΑΡ θα αποστασιοποιείται από την τρικομματική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων