Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Φωτιά στο Ασπρόπυργο: Πολύ καθυστερημένη αντίδραση από την Κυβέρνηση

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Για έκτη μέρα συνεχίζεται η φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικού στον Ασπρόπυργο, η οποία απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα σωματίδια και με αυτόν τον τρόπο όλο το λεκανοπέδιο έχει επιβαρυνθεί από την καύση του πλαστικού. Η Κυβέρνηση έως τώρα δεν έχει δράσει καθόλου σε αυτό το ζήτημα και όπως αναφέρεται παρακάτω μόλις πριν δύο μέρες έδρασε η Περιφέρεια για αυτό το θέμα με την Περιφέρεια να προχωράει σε μετρήσεις για να δει την έκταση του προβλήματος.

Η μόνη ανταπόκριση του κράτους ήταν από την αυτοδιοίκηση και μάλιστα έδρασε για αυτό το θέμα η Περιφέρεια που  με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο.

Από τις μετρήσεις οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στο κέντρο της Αθήνας ήταν κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και σύμφωνα με την Περιφέρεια δεν κρίνονται ανησυχητικές

Ειδικότερα, με φορητό αναλυτή έγιναν στιγμιαίες ενδεικτικές μετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μm στην περιοχή περιμετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400μ.

Στα σημεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέμου καταγράφηκαν στιγμιαίες τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων κατά πολύ μεγαλύτερες από τιμές που ορίζει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (μέση τιμή 25 μg/m3/24h) και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (μέση τιμή 25 μg/m3/έτος).

Αν και η σύγκριση στιγμιαίων τιμών με μέσες ημερήσιες ή ετήσιες τιμές δεν είναι απολύτως δόκιμες επιστημονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εμφάνιση υψηλών τιμών αιωρούμενων σωματιδίων προερχόμενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σημεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεμο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιμές αναφοράς. Από τις μετρήσεις αυτές προέκυψε και ενδεικτικά χαρτογράφηση της διεύθυνσης διασποράς αυτών των σωματιδίων αλλά και γενικότερα της κατεύθυνσης των καπναερίων της καιόμενης εγκατάστασης.

Σύμφωνα με αυτή την ενδεικτική χαρτογράφηση εγκαταστάθηκε από τους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατάλληλος εξοπλισμός σημείο ενδεικτικό της διασποράς για δειγματοληψίες και επιμέρους μετρήσεις με αναλυτές και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των αποβλήτων της εγκατάστασης.

Στην ουσία για να σβήσει η φωτιά πιο γρήγορα χρειάζεται να πέσει χώμα που θα καλύψει την φωτιά. Η Πυροσβεστική από την άλλη αναφέρει πως για να πέσει η φωτιά χρειάζεται άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στην χαρτομάζα και τα πλαστικά που καίγονται σταδιακά. Επίσης αναφέρει πως μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο.

Όμως για να γίνει αυτό η Περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει το ποσό των 200.000 ευρώ για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης.

Εν κατακλείδι, το ζήτημα αυτό δεν θα έπρεπε να φορτωθεί στην Περιφέρεια και θα έπρεπε να το αναλάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να λυθεί το ζήτημα ορθά και σε λίγο χρονικό διάστημα, διότι το νέφος έχει καλύψει όλο το λεκανοπέδιο και οι αναθυμιάσεις που φτάνουν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπρόπυργου δεν αντέχονται από τους κατοίκους, θα έπρεπε λοιπόν το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δράσει όσο ο δυνατό πιο γρήγορα για να λυθεί το πρόβλημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων