Από τη Θεσσαλονίκη στην… ηλιοροφή αυτοκινήτων της Fiat θα βρεθούν τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, που θα παραχθούν στην πιλοτική γραμμή παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στα ανατολικά της πόλης.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμα το 2016, ενώ τα εν λόγω φωτοβολταϊκά θα δοκιμαστούν -όπως προαναφέρθηκε- στην ηλιοροφή των ιταλικών αυτοκινήτων, στο πλαίσιο των τελικών δοκιμών που πραγματοποιούνται.
“Στόχος μας είναι η παραγωγή φθηνής, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας με το λιγότερο δυνατό κόστος. Οι εφαρμογές που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό χαρτί (e-paper), και τα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά από οργανικά ηλεκτρονικά, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά μας” λένε σε ανακοίνωσή τους εκπρόσωποι 18 φορέων από 10 χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα “smartonics”, στο πλαίσιο του οποίου παράγονται και τα εν λόγω προϊόντα.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη έξυπνων υλικών, τεχνολογιών και πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ. Τον ρόλο του επιστημονικού καθοδηγητή στο “Smartonics” έχει αναλάβει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, με διευθυντή τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.
Το έργο ξεκίνησε επισήμως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ ολοκληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016. Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από 18 πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ, τα πανεπιστήμια της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Οξφόρδης, του Σάρεϊ και της Στουτγκάρδης, το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας, ελληνικές και γερμανικές εταιρείες και η Fiat μέσω του ερευνητικού της κέντρου.