ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι*
Ένα ολόκληρο επικοινωνιακό επιτελείο γεμάτο κυρίες
Την πρώην διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου και Ελληνικής Καταγωγής κα. Τζεν Ψάκι επέλεξε ο εκλεγμένος πρόεδρος (όπως όλα δείχνουν) κο. Τζο Μπάιντεν για τη θέση της εκπροσώπου τύπου. Το όνομα της κα. Ψάκι ήταν ένα από τα επτά ονόματα γυναικών που, όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή θα στελεχώσουν το τμήμα επικοινωνίας του 46ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει τη Wall Street Journal. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, όλα τα άτομα που θα είναι επιφορτισμένα με το απαιτητικό έργο να επικοινωνούν τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, θα είναι γυναίκες. Η κα. Ψάκι (περί τα 40 έτη ηλικίας) έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ κατείχε διάφορες αρκετά σημαντικές θέσεις επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.
«Είναι μεγάλη μου τιμή να εργάζομαι ξανά για τον Τζο Μπάιντεν, έναν άνδρα που εκπροσώπησα τα χρόνια της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν και παρακολούθησα να συμβάλει καίρια στην οικονομική ανάκαμψη και στην ανοικοδόμηση των σχέσεών μας με τους εταίρους μας, αλλά και να εμποτίζει με εν-συναίσθηση και ανθρωπιά κάθε σύσκεψη στην οποία ήμουν παρούσα» έγραψε σε ανάρτησή της η Τζεν Ψάκι μετά την ανακοίνωση για τη νέα της θέση. Είναι παντρεμένη εδώ και 10 χρόνια με τον Γκρέγκορι Μέτσερ, οικονομικό υποδιευθυντή της Επιτροπής για την Προεκλογική Εκστρατεία Υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το Κογκρέσο, και έχουν μαζί δύο παιδιά. Από τα μέσα του Νοεμβρίου, όταν μάθαμε πως ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ με την κα. Καμάλα Χάρις στο πλευρό του, αρχίσαμε να αισθανόμαστε πως κάτι θα άλλαζε στην αμερικανική κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, οι γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στο Λευκό Οίκο, ενώ φαίνεται πως η ισότητα δε θα αργήσει να έρθει. Όλα ξεκίνησαν με την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο της ιστορίας και ακολουθούν αρκετές. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως η πρώτη Υπουργός Οικονομικών θα είναι η κα. Τζάνετ Γέλεν, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε γυναίκα Υπουργό Άμυνας. Παράλληλα, η ομάδα επικοινωνίας της νέας κυβέρνησης θα αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.
Honored to work again for @JoeBiden, a man I worked on behalf of during the Obama-Biden Admin as he helped lead economic recovery, rebuilt our relationships with partners (turns out good practice) and injected empathy and humanity into nearly every meeting I sat in.
— Jen Psaki (@jrpsaki) November 29, 2020
Διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου αναλαμβάνει η Κέιτ Μπεντινγκφιλντ, η οποία ήταν εκπρόσωπος Τύπου της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, ενώ διευθύντρια επικοινωνίας της Πρώτης Κυρίας, κα. Τζιλ Μπάιντεν, θα είναι η Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ. Η τελευταία, μάλιστα, ήταν εκπρόσωπος Τύπου του νέου Πλανητάρχη όταν ακόμη εκτελούσε χρέη Αντιπροέδρου. «Είμαι υπερήφανος που ανακοινώνω σήμερα την πρώτη υψηλόβαθμη ομάδα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, η οποία αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν τα κατάλληλα προσόντα και την εμπειρία σε ζητήματα επικοινωνίας, φέρνοντας διαφορετικές αντιλήψεις στη δουλειά τους, αλλά και μία κοινή δέσμευση για την καλύτερη ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο ίδιος.
President-elect Biden and Vice President-elect Harris today announced new members of the White House staff who will serve in senior communications roles.
For the first time in history, these communications roles will be filled entirely by women.https://t.co/SjWAWJg941
— Biden-Harris Presidential Transition (@Transition46) November 29, 2020
Οι Καρίν Ζαν-Πιέρ και Άσλι Ετιέν, θα αναλάβουν αντίστοιχα τις θέσεις της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου και της διευθύντριας επικοινωνίας για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ η πρώην διευθύντρια για τα ισπανόφωνα ΜΜΕ του ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, η Πίλι Τόμπαρ, θα αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Η ομάδα επικοινωνίας του Λευκού Οίκου θα έχει άρωμα γυναίκας, για πρώτη φορά στα χρονικά. Όπως έγραψε η Ψάκι, «αποτελείται επίσης από έξι μητέρες μικρών παιδιών».
This is a team of some of the most talented, battle-tested communicators out there @KBeds, @K_JeanPierre, @SymoneDSanders, @AshleyEtienne09 @EAlexander, @pilitobar87—who are also all women, most diverse team in history and also 6 Moms of young kids
— Jen Psaki (@jrpsaki) November 29, 2020
Οι γυναίκες έχουν ”εν-συναίσθηση” και οι άνδρες ”αναλυτικό μυαλό”
Νέα έρευνα του Cambridge έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που ίσως να είχαμε αντιληφθεί… Στη μεγαλύτερη μελέτη, που εξετάζει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση, ενώ οι άνδρες είναι πιο αναλυτικοί και πιο λογικοί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge εξέτασαν περισσότερες από 680.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αναγνωρίζουν τι σκέφτεται κάποιο άλλο άτομο διαισθητικά και να ανταποκρίνονται κατάλληλα. Από την άλλη πλευρά οι άνδρες βλέπουν τον κόσμο μέσα από «συστήματα βασισμένα σε κανόνες», προσπαθώντας να μάθουν πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσω των υποκείμενων τμημάτων τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μπορούν ακόμη να προβλέψουν ποια επαγγέλματα επιλέγουν οι άνθρωποι. Όσοι ασχολούνται με την επιστήμη, την τεχνολογική μηχανική και τα μαθηματικά είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και οι άνδρες και οι γυναίκες, που συμμετείχαν στη μελέτη, κλήθηκαν να απαντήσουν σε 20 δηλώσεις, που μέτρησαν το επίπεδο της ενσυναίσθησης και της σκέψης, που είχε συστημικό προσανατολισμό. Οι προτάσεις περιελάμβαναν ότι «με ενδιαφέρει η διαδρομή του ποταμού από την πηγή στη θάλασσα» και «μπορώ εύκολα να καταλάβω για ποιο θέμα θέλει να μιλήσει ένα άλλο άτομο». Κατά μέσο όρο οι άνδρες σημείωσαν σκορ 9,87 στα 20 για την ενσυναίσθηση ενώ οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν με 10,79. Ομοίως οι άνδρες, που είχαν αναλυτική σκέψη, βαθμολογήθηκαν με 6,73 ενώ οι γυναίκες βαθμολογήθηκαν με 5,45. Ο ψυχολόγος Βάρουν Γουάριερ δήλωσε: Αυτές οι διαφορές των φύλων στον τυπικό πληθυσμό είναι πολύ σαφείς. Επιβεβαιώσαμε ότι τα τυπικά θηλυκά έχουν κατά μέσο όρο περισσότερη εν-συναίσθηση και ότι τα τυπικά αρσενικά κατά μέσο όρο είναι περισσότερο προσανατολισμένα προς την ανάλυση και την κοινή λογική. Από άλλες, σχετικές μελέτες γνωρίζουμε ότι αυτές οι διαφορές είναι εν μέρει γενετικές και ότι επηρεάζονται εν μέρει από την προγεννητική έκθεσή μας στις ορμόνες και εν μέρει από το περιβάλλον. Πρέπει να διερευνήσουμε τον βαθμό, στον οποίο αυτές οι διαφορές των φύλων οφείλονται σε καθέναν από αυτούς τους παράγοντες και πώς αυτές αλληλοεπιδρούν.
Χθες, σήμερα και αύριο…
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αριθμεί μόλις 1 γυναίκα πρόεδρο κόμματος, τη κα. Φώφη Γεννηματά, και περίπου 65 γυναίκες βουλευτές. Λίγες και οι Ελληνίδες στο Ευρωκοινοβούλιο δυστυχώς. Ωστόσο το 2020 η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε με ευρεία πλειοψηφία την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ένα από τα ελάχιστα αισιόδοξα της χρονιάς, θα μπορούσε να πει κανείς. Και λίγο πριν εκπνεύσει το έτος, η κα. Άννα Διαμαντοπούλου προτείνεται ως υποψήφια Γ.Γ. ΟΟΣΑ. Δεν είναι λίγες οι δυναμικές παρουσίες στην Ελληνική Πολιτική Σκακιέρα… Μαρ. Γιαννάκου (εξελέγη ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ), Ντόρα Μπακογιάννη (κεντρικο στέλεχος της Ελληνικής Αποστολής στο Συμβούλιο της Ευρώπης), Εύα Καϊλή (από τις ισχυρότερες παρουσίες στο ΕΚ), Δόμνα Μιχαηλίδου, Κατερίνα Μονογυιού, Νάντια Γιαννακοπούλου, Κατ. Νοτοπούλου… μα χρειάζονται κι άλλες. 1 μόνο Περιφερειάρχης -αν δεν κάνουμε λάθος- και μερικές δεκάδες Δήμαρχοι γυναίκες! Αν και στη χώρα μας η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική είναι ένα θέμα που δεν ξύπνησε μάλλον ποτέ αντανακλαστικά, δεν προβλημάτισε ίσως, αντιθέτως, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, το στίγμα και η τάση της ουσιαστικής δράσης των γυναικών στην πολιτική είναι σαφής, ισχυρή και με πολύ σταθερή πρόοδο και άνοδο.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, μόλις 34 ετών και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα ανήκει και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας της κι εκείνη ως επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών. Στην Ε.Ε. έχουμε Πρόεδρο την Γερμανίδα κεντροδεξιά κα. Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, ισχυρή και με αυτόνομη πορεία. Το άλλο ισχυρό μισό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Γαλλίδα κεντρώα, Κριστίν Λαγκάρντ. Και φυσικά η 70αρα και σε λίγους μήνες όπως φαίνεται αποσυρθείσα κα. Ανγκ. Μέκρκελ. 16 χρόνια Γερμανίδα Καγκελάριος δεν είναι λίγα! Πλέον και οι ΗΠΑ απέκτησαν την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, αφρο-ινδικής καταγωγής, δημοκρατική και κεντρώας υφής, κα. Κάμαλα Χάρις, η οποία πράγματι έγραψε ιστορία. Νωρίτερα υπήρξε η γερουσιαστής, νομικός, συγγραφέας παιδικών βιβλίων κλπ, με απόψεις και θέσεις που βρίσκουν αντίθετο τον μέσο συντηρητικό Αμερικάνο. Και στο βάθος… η Ρεπουμπλικάνα, 39άρα, Ιβάνκα Τραμπ, αυτόφωτη από την οικογένεια, πλέον έχουσα και πολιτική εμπειρία, επιχειρηματίας με επιτυχίες, εβραϊκού βαπτίσματος και εξαιρετικά δυναμικά ανερχόμενη.
Η ολοένα και περισσότερη προβαλλόμενη αξίωση της μεγαλύτερης αντιπροσώπευσης των γυναικών στην πολιτική αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μέσα για την ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης όπως αυτή ασκείται στον σύγχρονο κόσμο παρά τα εμπόδια που συναντά, τα οποία αφορούν τόσο στην κυρίαρχη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, όσο στις ιδές στις δομές της πολιτικής. Η ενίσχυση συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης κάθε είδους αποφάσεων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επίτευξή της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και κατ’ επέκταση της ουσιαστικότερης δημοκρατίας και της δικαιότερης εκπροσώπησης της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο οι πολιτικές γίνονται πιο αντιπροσωπευτικές και συνολικά πιο επωφελείς για την κοινωνία περικλείοντας στοιχεία που ενσωματώνουν τις θετικές αξίες της γυναικείας υπόστασης.
Η σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε κέντα λήψης των αποφάσεων αναγνωρίζεται ρητά σε διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για τα θέματα των Γυναικών στο Πεκίνο το 1995 επιβεβαίωσε ότι η απουσία των γυναικών κατά τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων υποβαθμίζει την δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες. Η αύξηση του αριθμού των γυναικών σε επίπεδο συμμετοχής στα κέντα λήψης αποφάσεων και σε επίπεδο αντιπροσώπευσης σχετίζεται άμεσα με τον με τον ορθό σχεδιασμό πολιτικών και στρατηγικών στη χάραξη πολιτικής. Ήρθε η ώρα και η Ελλάδα να παραδειγματιστεί από το γεγονός πως σε ένα κράτος όπως οι ΗΠΑ εμπιστεύονται γυναίκες σε θέσεις κλειδιά. Η αρχή έγινε και εδώ ειδικά με την ανάδειξη της κυρίας Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εύχομαι και ελπίζω σε ανάλογη συνέχεια γιατί η γυναίκα δεν είναι πλέον το αδύναμο και αμόρφωτο πλάσμα του παρελθόντος, της εποχής των γιαγιάδων μας. Η γυναίκα είναι δυνατή μορφωμένη και ικανή να ανταπεξέλθει σε όλα. Μπορεί να είναι παράλληλα και καλή μάνα και καλή νοικοκυρά και καλή επαγγελματίας ίσως καλύτερη και από έναν άνδρα!
Οι γυναίκες ακόμα και σήμερα κακοποιούνται λεκτικά και σωματικά, υφίστανται διακρίσεις και ακόμα και αν η νομική ισότητα έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στην πράξη, οι γυναίκες υπαμείβονται σε όλα τα επίπεδα, πόσο μάλλον σήμερα που διανύουμε μέρες κρίσης και πανδημίας. Εκατό χρόνια φέτος από το θάνατο της οικουμενικής Μελίνας αρκεί να θυμηθούμε τη δική της δήλωση: ‹‹ο αγώνας της Γυναίκας δεν θα σταματήσει μέχρι την πλήρη δικαίωση της στον οικονομικό και κοινωνικό δημόσιο βίο της››. Η εφαρμογή της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται με την ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών και να μας επιτρέπεται η διαπίστωση πως η γυναικεία φύση με το βασικό της χαρακτηριστικό, την τεράστια ικανότητα της εν-συναίσθησης, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ασφαλές προστατευτικό περίβλημα μιας δίκαιης και λειτουργικής εθνικής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Σίγουρα θετικό για την Πατρίδα και την Δημοκρατία. Χρήσιμο και αποτελεσματικό.
*
Δαουτάκου Αικατερίνη (Κατερίνα), Πολιτικός Επιστήμονας / Διεθνολόγος ΠΑΠΕΛ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο Παν. Νεάπολις της Πάφου
Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος Αθηνών / LLB / MA
Μπακογιάννη Μαρία, Φοιτήτρια Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Παν. Αιγαίου (Ρόδος), Κατεύθυνση: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Αρθρογράφος
Χαρακίδα Αλεξία, Κοινωνική Διοίκηση και Πολιτική Επιστήμη ΔΠΘ / ΠΜΣ Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα ΕΚΠΑ / ΠΜΣ Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική ΕΚΠΑ / Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας ΟΝΝΕΔ Αιτωλ/νιας / Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εμπορίου και Βιομηχανίας ΟΝΝΕΔ (πανελλαδικά)
Παναγούλια Βασιλική (Λίλη), Σπουδές Μοριακού Βιολόγου με Μάστερ Γενετικής από το Πανεπιστήμιο της Γαλλίας ”Pierre et Marie Curie” στο Jussieu Παρισιού / Ραδιοφωνική Παραγωγός / Aρθρογράφος σε Περιοδικά και Sites
Γιαννούλης Γρηγόριος (Άκης), Ασκούμ. Δικηγόρος Δικ. Συλλ. Λάρισας / Μεταπτυχιακός Φοιτητής Θεωρία Δικαίου και Διεπιστημονικές Νομικές Σπουδές Νομική Σχολή ΑΠΘ
και
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος