Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο υποχωρεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν η Ρωσία αρχίσει να περιορίζει τις προμήθειες το 2021.
Οι αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο ήπιος καιρός και η μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών τα τελευταία χρόνια συνέβαλαν στη διατήρηση του φυσικού αερίου που αποθηκεύτηκε στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα, ασκώντας πίεση στις τιμές.
Ειδικότερα, η τιμή της Διευκόλυνσης Μεταφοράς Τίτλων (TTF), του ευρωπαϊκού σημείου αναφοράς, έπεσε στα 22,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021, και βρίσκεται σε καλή πορεία να κλείσει πτωτικά για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία.
Η ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πριν από δύο χρόνια: το 2021 η περιοχή βγήκε από έναν παρατεταμένο κρύο χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Οι ανησυχίες για τις περιορισμένες προμήθειες επιδεινώθηκαν καθώς η Ρωσία άρχισε να στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με τους εμπόρους να εικάζουν εκείνη την εποχή ότι ήταν μια τακτική να πιέσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κορυφώθηκαν το καλοκαίρι του 2022, εκτοξευόμενοι σε περισσότερα από 300 €/MWh, καθώς η Ρωσία περιόρισε ακόμα περαιτέρω τις προμήθειές της στην περιοχή μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Έκτοτε, οι συντονισμένες προσπάθειες των εθνών της ΕΕ για τον περιορισμό της ζήτησης, καθώς και οι ισχυρές εισαγωγές LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι διαδοχικοί ζεστοί χειμώνες βοήθησαν να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη έχει ήδη περάσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της, η οποία συνέβη αμέσως μετά την απώλεια σοκ του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού αερίου της», σχολιάζει στους Financial Times, η Νατάσα Φίλντινγκ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Argus Media.
Ανησυχίες
Το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, το οποίο αντιπροσώπευε το 40% των προμηθειών της ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει μειωθεί στο 8%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν πλήρεις σε ποσοστό πάνω από 64% την Τετάρτη, υψηλό ρεκόρ για την εποχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Ωστόσο, η μετάβαση από την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην εξάρτηση από τις θαλάσσιες αποστολές LNG, κυρίως από παραγωγούς στις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή, σημαίνει ότι Ευρώπη θα μπορούσε ακόμα να βιώσει μελλοντικές εκτοξεύσεις τιμών, πρόσθεσε η Fielding.
«Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία για τις προμήθειες LNG της και δεν έχουμε ακόμη δει πώς θα εξελιχθεί αυτό σε ένα ενδεχόμενο κρύου καιρού που συμβαίνει μία φορά τη δεκαετία και που πλήττει και τα δύο κέντρα ζήτησης ταυτόχρονα», είπε.
Μέχρι να κυκλοφορήσει νέα παραγωγή LNG από το Κατάρ και τις ΗΠΑ το 2026, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου είναι πιθανό να συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά, εκτίμησε από την πλευρά του ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης αερίου στο ICIS.
«Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε λήξει την ενεργειακή κρίση», είπε. «Εξακολουθούμε να έχουμε μια παγκόσμια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης φυσικού αερίου. Έτσι, μετά τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η ακραία αστάθεια των τελευταίων ετών έχει πραγματικά τελειώσει».
Ot.gr