Την πλατιά εφαρμογή έξυπνων μετρητών τόσο στις υφιστάμενες συνδέσεις όσο και στις νέες που θα προστεθούν τα επόμενα χρόνια προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου της enaon EDA για την περίοδο 2024-2028.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 61.4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2028 για την εγκατάσταση 568.890 έξυπνων μετρητών. Η επιμέρους κατανομή των επενδύσεων ανά περιοχή μέχρι το 2028 αναλύεται ως εξής:
- Αττική: 22.449.1013 εκατ. ευρώ και 184.384 έξυπνους μετρητές
- Θεσσαλονίκη: 26.031.743 εκατ. ευρώ και 269.618 έξυπνους μετρητές
- Θεσσαλία: 11.426.384 εκατ. ευρώ και 114.945 έξυπνους μετρητές
- Για τις περιφέρειες Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα προβλέπεται ένα «κονδύλι» της τάξης των 227.247 ευρώ για κάθε περιοχή, χωρίς να γίνεται πρόβλεψη αριθμού έξυπνων μετρητών εν λειτουργία το 2028.
Σημειώνεται ότι η πρόθεση της μητρικής Italgas, όπως είχε κάνει γνωστό η διοίκηση της εταιρείας σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, είναι να αντικαταστήσει το σύνολο των μετρητών με ειδικούς μετρητές ιταλικής προέλευσης που λειτουργούν στα πλαίσια μιας πλατφόρμας που έχει αναπτύξει η ίδια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, το θέμα έχει απασχολήσει την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία έχει ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία επιλογής των εν λόγω μετρητών καθώς και σχετικά με την συμβατότητα των παλιών έξυπνων μετρητών με την νέα πλατφόρμα. Να αναφέρουμε ότι αυτή την στιγμή οι εν λειτουργία έξυπνοι μετρητές στο δίκτυο της enaon EDA υπολογίζονται σε 2.500 πανελλαδικά.
Από την πλευρά της, η Enaon EDA, όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, εγκαθιστά ήδη έξυπνα συστήματα μέτρησης σε κάθε νέο Σημείο Παράδοσης, διασφαλίζοντας την ακρίβεια και την αμεσότητα των μετρήσεων καθώς και την απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχο των κρίσιμων λειτουργιών του μετρητή.
Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με νέα ευφυή συστήματα μέτρησης συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση των υποδομών διανομής φυσικού αερίου στη χώρα.
Επιπλέον σημειώνεται ότι η Enaon EDA, στο πλαίσιο ενοποίησης των τριών πρώην Διαχειριστών και ανάπτυξης του νέου χάρτη εφαρμογών, ενσωματώνοντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές της Italgas για την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης, θα ολοκληρώσει την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών σε πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα 4 ετών σε σύγκριση με το ήδη εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των 10 ετών, προκειμένου να επιταχυνθεί των αναμενόμενων οφελών για την δραστηριότητα διανομής και κατ’ επέκταση για τους Τελικούς Πελάτες.
Ο νέος έξυπνος μετρητής Nimbus της Italgas
Στα επιμέρους προγράμματα ανάπτυξης για όλες τις περιοχές, η Enaon EDA κάνει ειδική αναφορά στο νέο έξυπνο μετρητή Nimbus της Italgas, για τον οποίο, όπως επισημαίνει, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Αυτός ο μετρητής εκτός από μια σειρά από ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν μοναδικό προϊόν στο είδος του, είναι ικανός να δέχεται, να διανέμει και να μετράει πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και σε ανάμειξη μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις Nimbus έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιταλία στα τέλη του 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμαστική φάση για να εξεταστεί η απόδοσή του, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.
Για τους ως άνω λόγους κατά το τρέχον έτος 2024, θα εγκατασταθούν διορθωτές όγκου (ΡΤΖ) σε μετρητές μεγάλου διαμετρήματος που αφορούν κυρίως σε Σημεία Παράδοσης με εμπορική χρήση, ενώ κατά τα επόμενα 3 έτη (2025–2027) θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές Nimbus στα υπόλοιπα Σημεία Παράδοσης. Η επιτάχυνση του προγράμματος αντικατάστασης κρίνεται ως σημαντικό βήμα ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στη χώρα και προσφέρει πολλαπλά οφέλη προς τους Τελικούς Καταναλωτές, τον Διαχειριστή, τους Προμηθευτές, το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα.
Πηγή energypress.gr