Στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησε o Γιώργος Μπουλμπασάκος διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό». Με αφορμή την αυξημένη θερμοκρασία και το «ξέσπασμα» των πυρκαγιών που αποτελεί ένα ακραίο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει ριζικά τα οικοσυστήματα και τους ανθρώπους.
Συγκεκριμένα για τις πυρκαγιές θα πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται στις καμένες περιοχές, καλύτερα να είναι σε ένα χώρο, εφόσον μπορούν, κλιματιζόμενο. Να ενυδατώνονται επαρκώς. Να έχουν ελαφρά γεύματα και φυσικά να μην έχουν φυσική δραστηριότητα η οποία καταπονεί γιατί κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν και άλλες δουλειές του κήπου και διάφορες τέτοιες εξωτερικές ασχολίες. Καλό είναι να τις αποφεύγουν αυτές τις ημέρες και αν χρειάζεται να κινηθούν στους χώρους που έχουν «αιωρούμενα σωματίδια όπου βρίσκονται οι πυρκαγιές», να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας FFP3.
«Πιστεύω ότι η πολιτεία έχει προβλέψει και θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα που ενδεχόμενα υπάρχουν. Δεν πρέπει να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Δεν πρέπει να μπουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον άνθρωποι, ηλικιωμένοι και βρέφη και ιδιαίτερα θα έλεγα και οι υγιείς θα πρέπει να αποφύγουν, εφόσον δεν υπάρχει μεγίστη ανάγκη. Θα συνιστούσα στους ανθρώπους που έχουν τα προβλήματα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά να επικοινωνήσουν και με τους γιατρούς γιατί χρειάζεται εν προκειμένω και τροποποίηση της αγωγής σε αυτές τις συνθήκες, οι οποίες θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με το γιατρό λόγω», τόνισε ο πνευμονολόγος.
Στο κομμάτι του καύσωνα δεν πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας από το εξωτερικό με το εσωτερικό. Δηλαδή δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 8 -10 βαθμούς. Άρα μέσα στο σπίτι πρέπει να εξασφαλίσουμε μια θερμοκρασία η οποία είναι 25 με 27 βαθμούς και με μία υγρασία γύρω στο 65%. Κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να μπει στους 18 με 19 βαθμούς το αιρκοντίσιον.
Μιλώντας για τις πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους, του γραφείου και του σπιτιού 11 με 12. «Τα αιρκοντίσιον ανακυκλώνουν τον εσωτερικό αέρα, δεν παίρνουν απέξω και εκεί είναι ένα πρόβλημα. Δημιουργούνται άλλου είδους προβλήματα με την έννοια ότι απορροφάται η υγρασία, η ατμόσφαιρα γίνεται «ξηρή» και μπορεί να δημιουργήσει ρινίτιδα. Έτσι λόγω ότι ξεραίνονται η αναπνευστική ή η ανώτερη αναπνευστική οδό μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο ακόμα και θάμβος οράσεως. Άρα θα πρέπει σε αυτούς τους χώρους να φροντίζουμε κάποια στιγμή εφόσον δεν έχουμε άλλους εξωτερικούς παράγοντες της ατμόσφαιρας που επιβαρύνουν, να αερίζονται οι χώροι, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να μην έχουμε μεγάλες η μεγάλη ξηρότητα γιατί ακόμη και αφυδάτωση μπορεί να προέλθει, το οποίο απορροφά υγρασία και από το δέρμα και από τον οργανισμό. Άρα και αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε με τον κλιματισμό και θα έλεγα και μια σειρά άλλα προβλήματα που πρέπει να έχουν και συντήρηση όλα αυτά τα μηχανήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε έτσι και τον καθαρισμό των φίλτρων».
Πηγή: ertnews.gr