Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε σήμερα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αφού πρώτα η χώρα μας πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της, σημειώνοντας ότι η επιθυμία του είναι να γίνει επί δικής του θητείας.
Αναφερόμενος στην αντίδραση και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ενέργεια της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Σιλιάνοφσκα Ντάκοβα να αποκαλέσει ως «Μακεδονία» τη χώρα της -κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή-παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου αναφερόταν ως Βόρεια Μακεδονία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως «αντιδράσαμε πάρα πολύ γρήγορα και με σωστά αντανακλαστικά».
«Άμεσες αντιδράσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο»
Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικές συντάκτες, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε κεκλεισμένων των θυρών, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης, στάθηκε ιδιαίτερα στις «άμεσες αντιδράσεις που υπήρξαν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», κατά της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.
«Δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση όπου μέσα σε λίγες ώρες είχαμε καταδικαστικές δηλώσεις από πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων μεγάλων χωρών και αυτό οφείλεται στην επικοινωνία που έκανε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.
Προσέθεσε δε ότι «υπάρχει και μεγάλη πίεση εσωτερικά στη Βόρεια Μακεδονία», παραπέμποντας και στις δηλώσεις του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Κρενάρ Λόγκα ότι η χώρα του «σέβεται και θα σέβεται όλες τις διεθνείς συμφωνίες».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κύρωση από την ελληνική Βουλή, των Μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Γεραπετρίτης, αντέτεινε ότι «εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα έρθουν εντός του έτους, αλλά ότι επιθυμία μου είναι να έρθουν εντός της δικής μου θητείας».
«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια συνδέεται με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονας χώρας. Διότι δεν είναι μόνον το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.