Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Το όποιο δε γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση μπορεί να εμποδίσει τη συνέχιση του έργου αυτού», αναφέρει απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού της «Νίκης», Δημήτριου Νατσιού, για το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.
Πρωτολογία
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την επίκαιρη ερώτηση που μου δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθώ για τα ζητήματα στα οποία αναφέρεστε. Και τα οποία πάντοτε οφείλουν να τίθενται υπ’ όψιν του αντιπροσωπευτικού σώματος και δι’ υμών ενώπιον του ελληνικού λαού.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Κάσου, θέλω ρητά να δηλώσω εκ νέου και για πολλοστή φορά ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Διότι:
Πρώτον, δεν αναγνωρίστηκε με κανέναν τρόπο οποιοδήποτε δικαίωμα της Τουρκίας επί του εδάφους, επί των νερών. Όπως γνωρίζετε, υφίσταται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο είναι παράνομο και ανυπόστατο. Εξ αυτού πάντως εγείρει αξιώσεις η Τουρκία. Η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζει και εξ αυτού του λόγου θεωρούμε ότι δεν υφίσταται καμία αξίωση.
Δεύτερον, επί του πεδίου, κύριε Πρόεδρε, η έρευνα την οποία διεξήγαγε το συγκεκριμένο πλοίο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Άρα δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Το αντίθετο. Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αναγνώριση τουρκικής αξίωσης, η έρευνα ολοκληρώθηκε και παρήγαγε το ωφέλιμο αποτέλεσμά της. Άρα καμία απολύτως υποχώρηση. Πράγματι υπήρξε παρουσία τουρκικών πλοίων στην περιοχή. Είναι πάγια τακτική της Τουρκίας να παρίστανται τουρκικά πλοία οποτεδήποτε υπάρχει κίνηση, η οποία κατά την Τουρκία άπτεται της δικής της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Παρά ταύτα, ούτε κρίση υπήρξε, μετά από 24 ώρες ολοκληρώθηκαν οι έρευνες σύμφωνα με τον προγραμματισμό και καμία απολύτως αξίωση τουρκική δεν αναγνωρίστηκε.
Τρίτον, η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, κρατά μία στάση εθνικά ισχυρή και υπερήφανη. Δεν πρόκειται να αποστούμε, ούτε από την κυριαρχία μας, ούτε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην εθνική γραμμή. Αυτή τη στιγμή μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε να τονίσω ότι η Ελλάδα, από την άποψη της διπλωματικής της ισχύος, βρίσκεται στο πιο υψηλό σημείο, στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ. Έχει μία εξαιρετικά καλή θέση στο διεθνές στερέωμα. Έχει μία πολύ ισχυρή εθνική άμυνα, έχει μία οικονομία, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Εξ αυτού του λόγου το διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας μας είναι εξαιρετικά υψηλό. Δεν πρόκειται να αποστούμε με κανέναν τρόπο από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τέταρτον, σε ό,τι αφορά το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Κύριε Πρόεδρε, πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, κατά τούτο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει παράσχει ήδη την προστασία της στο πρόγραμμα αυτό και βεβαίως έχει εν μέρει χρηματοδοτήσει και το συγκεκριμένο έργο. Το έργο αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας και είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την Κύπρο, διότι η Κύπρος έχει μία πολύ ακριβή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπήρξε ένα δελτίο τύπου εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καταγράφει με αναλυτικό τρόπο τα τεχνικά ζητήματα που άπτονται της συγκεκριμένης ηλεκτρικής διασύνδεσης. Άρα το ζήτημα της σκοπιμότητας του έργου δεν αμφισβητείται. Υπάρχει ένα θέμα οικονομικής βιωσιμότητας, ένα τεχνικό θέμα. Δηλαδή εάν είναι δυνατόν το έργο αυτό να παραγάγει και μία οικονομική αξία. Έχει να κάνει με το ρυθμιστικό περιβάλλον. Αυτό είναι, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των μερών και εξαρτάται, πρωτίστως, από το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξουν συναντήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Το όποιο δε γεωπολιτικό ρίσκο δεν θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση μπορεί να εμποδίσει τη συνέχιση του έργου αυτού.
Ευχαριστώ πολύ.
Δευτερολογία
Να ευχαριστήσω πολύ τον κύριο Πρόεδρο για τη δευτερολογία του, στην οποία έθεσε μία σειρά από ζητήματα, τα οποία προδήλως υπερβαίνουν το πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησης. Πλην όμως ουδέποτε, όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, εγώ έχω αρνηθεί να παράσχω ενημέρωση. Και το γνωρίζετε, διότι είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά και είχα την τιμή να σας ενημερώσω σχετικά με τα της εξωτερικής πολιτικής. Και αυτό θα πράξω και τώρα, χωρίς να αποφύγω οποιαδήποτε τοποθέτηση.
euro2day.gr