«Η Πολιτεία εκφράζει την απαξία της στα αδικήματα με τον τρόπο που νομοθετεί. Εμείς νομοθετήσαμε οι παιδοβιαστές να έχουν ποινή την ισόβια κάθειρξη μόνο, ενώ κάποιοι που σήμερα διαμαρτύρονται, επί των δικών τους ημερών, η ποινή ήταν από 5 ως 15 χρόνια», τόνισε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γεώργιος Κώτσηρας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.
«Πλέον όταν μιλάμε για βιασμό ανηλίκου δεν νοείται ποινή 10 ετών, 8 ετών, 7 ετών»
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2021 έκανε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με άξονα και την προστασία της ανηλικότητας. Ο βιασμός ανηλίκου, στο προηγούμενο καθεστώς δεν υπήρχε καν ως αυτοτελές αδίκημα. Μπήκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2021 με αποκλειστική ποινή την ισόβια κάθειρξη. Δεν υπάρχει πλέον εύρος ποινής από 5 χρόνια έως ισόβια, σύμφωνα με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης.
«Επιχείρησαν χυδαία πολιτική εκμετάλλευση από την υπόθεση βιασμού της 12χρονης»
Σχετικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει συγκάλυψη και εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας, στην υπόθεση βιασμού της 12χρονης, ο Γιώργος Κώτσηρας τόνισε ότι «οποιοσδήποτε νουνεχής πολίτης αντιλαμβάνεται ότι τέτοια ζητήματα δεν μπορούν αφενός να γίνονται ζητήματα κομματικής εκμετάλλευσης και μάλιστα με τον πιο χυδαίο τρόπο που κάποιοι επιχείρησαν να κάνουν».
«Είναι σαφές ότι για ηλικίες όπως στην υπόθεση της 12χρονης δεν τίθεται θέμα συναίνεσης»
«Αν υπάρχει επαφή είναι βιασμός ανηλίκου με τη μεγαλύτερη δυνατή ποινή», απάντησε ο υφυπουργός σε σχετικό ερώτημα και τόνισε ότι «υπάρχουν κι άλλα αδικήματα που αξιολογούνται, όπως είναι η αποπλάνηση,και η κατάχρηση ανηλίκου.
«Απάντηση σε κάποιους που ρωτούν κατά πόσον αλλάζει ο ποινικός κώδικας»
Το 2019 άλλαξε το πλαίσιο ποινής, ήταν έως 20 χρόνια και πήγε στα 15 χρόνια. Η πρώτη αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας τον Νοέμβριο του 2019, πριν φτάσουμε στις μεγάλες αλλαγές, ήταν από τον Κώστα Τσιάρα, που μόλις δύο μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, αύξησε το κατώτατο όριο της ποινής βιασμού, ώστε να φτάσουμε στα 10 ως 15 έτη.
«Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν το Νοέμβρη του 2021»
Αν ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι βουλευτές είχαν τοποθετηθεί λέγοντας ότι ο περιορισμός σε μία ποινή των αδικημάτων της ανθρωποκτονίας και του βιασμού ανηλίκου, περιορίζει πάρα πολύ τη δικαστική κρίση, υπό την έννοια ότι δίνεται μία επιλογή στο δικαστή. Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεκριμένα αδικήματα δεν γινόταν να αντιμετωπιστούν με άλλον τρόπο, πλην της ανώτατης ποινής. Σύμφωνα με τον Υφυπουργός Δικαιοσύνης:
- Προσφάτως εντάχθηκε στο Ποινικό Κώδικα και το θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας, το οποίο ήταν αδίκημα πάρα πολύ σοβαρό. Δεν υπήρχε διάταξη στον ποινικό κώδικα, όπως είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
- Αλλαγή και της διάταξης για την αποπλάνηση που με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα ήταν πλημμέλημα. Το κάναμε κακούργημα.
- Η αιμομιξία από πλημμέλημα έγινε κακούργημα
- Η μαστροπεία ανηλίκων επανήρθε στον Ποινικό Κώδικα από τον οποίο είχε βγει στις αλλαγές που έγιναν το 2019 και τότε μπορούσε να συνδυαστεί μόνο με το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο απαιτεί άλλες διαδικασίες»
- ο ομαδικός βιασμός έχει την ίδια αντιμετώπιση: ισόβια κάθειρξη.
«Για τον θανατηφόρο βιασμό, τελικά ψήφισαν όλα τα κόμματα τη διάταξη αλλά για το βιασμό ανηλίκου αν ανατρέξετε στα πρακτικά της Βουλής και της συζήτησης για τον Ποινικό Κώδικα ότι δεχτήκαμε πολύ μεγάλη κριτική περί «οριζόντιας αυστηροποίησης των ποινών, για συντηρητική στροφή, και για περιορισμό των επιλογών κάθε δικαστή», πρόσθεσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.
«Η θέση μας ήταν καθαρή και δικαιώνεται»
«Υπό αυτούς τους όρους, δεν θα βλέπουμε φαινόμενα ένας βιαστής ανηλίκων να μπορεί στα 5, στα 7, στα 3, στα 6 στα 8 χρόνια να αποφυλακίζεται. Είναι ένα μήνυμα», σύμφωνα με τον κ. Κώτσηρα, ο οποίος υπενθύμισε ότι παράλληλα υπάρχουν:
- Το εθνικό σχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση, το οποίο αφορά 12 υπουργεία.
- το Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο υπουργείο Δικαιοσύνης
«Η αλλαγή του πλαισίου ποινής του βιασμού, ήταν ήταν από τις πρώτες αλλαγές που κάναμε, όπως και η ενεργητική δωροδοκία, η οποία από πλημμέλημα έγινε το το 2019 κακούργημα, ενώ στη συνέχεια συνεστήθη Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για παρακολούθηση των αλλαγών του Ποινικού Κώδικα .
«Δεν ήταν αποσπασματικές αλλαγές – Τα θέματα της ανηλικότητας προστατεύονται συνολικά»
«Οι αλλαγές στον Ποινικό κώδικα πρέπει να γίνονται με συγκροτημένο, άρτιο, νομοτεχνικά και πολύ σοβαρό επιστημονικά τρόπο, γι’ αυτό το λόγο υπήρξε Επιτροπή υπό τον κ. Μαργαρίτη, η οποία κατέθεσε πόρισμα γνωμοδοτικό προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει και πέρα προχωρήσαμε», είπε στη συνέχεια ο υφυπουργός.
«Δεν παραγράφεται το αδίκημα μετά από τρεις μήνες – 5 χρόνια»
«Η παραγραφή για τα αδικήματα των ανηλίκων που δεν υπήρχε πριν από το 2019 από τα 2021 και αφορά κακούργημα, που πρακτικά σημαίνει ότι όταν ένα παιδί το οποίο στα 14 του δεν μπορεί να καταγγείλει κάτι για ευνόητους λόγους, δεν παραγράφεται το αδίκημα μετά από τρεις μήνες, ώστε και μετά την ενηλικίωσή του να μπορεί να προβεί σε καταγγελία», όπως επισημάνθηκε.
«Προβληματικό το προηγούμενο καθεστώς σε θέματα προστασίας της ανηλικότητας»
«Οι πολιτικοί αντίπαλοι της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι είναι και νομικοί αναγνωρίζουν ότι στα θέματα της προστασίας της ανηλικότητας το προηγούμενο καθεστώς ήταν προβληματικό ενώ και το καθεστώς που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ενισχυτικό. Σωστά, δεν πρέπει να αλλάζουν βαριά νομοθετήματα συχνά, αλλά δεν μπορεί και η πολιτεία να κλείνει τα μάτια όταν υπάρχουν προβλήματα», επισημαίνει ο κ. Κώτσηρας.