Ευθύνες στην κυβέρνηση για το περιστατικό με το βυτιοφόρο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου επέρριψε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γιάννης Πρωτούλης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Πρωτούλης έκανε λόγο για «παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου» όσον αφορά την αντιμετώπιση ατυχημάτων στην εθνική οδό. Όπως ανέφερε, «σε έναν ιδιωτικοποιημένο δρόμο, που εξακολουθούσε να κόβει διόδια στους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε ουρές 10 χιλιομέτρων για 7 ώρες, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο». Επικαλέστηκε, δε, και καταγγελίες οδηγών, σύμφωνα με τις οποίες, «το 112 τούς έστελνε στην εθνική οδό, αντί να τους απομακρύνει».
Διευρύνοντας την κριτική του, σημείωσε πως «ανάλογη κατάσταση ζήσαμε τον Γενάρη στην Αττική Οδό με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους μέσα στα χιόνια, στη Νέα Αγχίαλο με την πυρκαγιά να προκαλεί έκρηξη σε αεροδρόμιο της Πολεμικής Αεροπορίας και στη Ρόδο, όπου κάηκαν 500.000 στρέμματα και οι τουρίστες μεταφέρονταν με καρότσες. Όλα τα περιστατικά δείχνουν πως το αστικό κράτος είναι αποτελεσματικό για τα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά αργό και εγκληματικά αδιάφορο για τις λαϊκές ανάγκες. Οι βασικές υποδομές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών έχουν ιδιωτικοποιηθεί, έχουν εμπορευματοποιηθεί και έχουν δημιουργήσει μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί».
«Στους μόνους που η κυβέρνηση διασφάλισε ασφαλή μετακίνηση ήταν το τάγμα των νεοναζιστών από την Κροατία, που διέσχισαν όλη τη χώρα για να δολοφονήσουν έναν νέο άνθρωπο», πρόσθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης.
Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη κράτηση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, απάντησε πως «το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την αποφυλάκισή του» για να συμπληρώσεις ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας δεν θα λύσει αλλά θα εντείνει το πρόβλημα». Σε αυτό το σημείο έφερε το παράδειγμα της Κύπρου, της οποίας «η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έλυσε το πρόβλημα της εισβολής και κατοχής αλλά το διαιώνισε».
«Ιδιαίτερα σήμερα, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και ενώ είναι σε εξέλιξη ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον καλλιεργούμενο εθνικισμό», κατέληξε ο κ. Πρωτούλης.