«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο ανταγωνισμό και στις τράπεζες» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο sofokleous10.gr, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει συγκέντρωση στις τράπεζες. «Οι μεγάλες τράπεζες εστιάζουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και συχνά δεν ασχολούνται με τους μικρούς. Η γνώμη μου είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες από όσες έχει τώρα. Και χαίρομαι διότι έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών σ΄ αυτό το θέμα, ότι δηλαδή χρειαζόμαστε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα» πρόσθεσε.
Τράπεζες: Ισχυρή ρευστότητα και στόχος για ετήσια αύξηση δανείων 5% – 7% μέχρι το 2026
Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι «πέμπτος τραπεζικός πόλος δεν είναι μόνο η Attica Bank με την Παγκρήτια, είναι και η Optima, είναι και η Viva», τονίζοντας επίσης τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι συνεταιριστικές τράπεζες όπως για παράδειγμα οι συνεταιριστικές τράπεζες Καρδίτσας και Ιωαννίνων που πηγαίνουν πολύ καλά και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Μάλιστα, επισημαίνει πως «υπάρχει χώρος να μπουν και άλλοι παίκτες στην τραπεζική αγορά, όπως οι fintech και οι microfinance εταιρείες παροχής πιστώσεων».
«Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους»
Ο Διοικητής της ΤτΕ σημειώνει πως η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Ιούνιο κι αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να γίνουν τέσσερις. «Εξαρτόμαστε από τα στοιχεία, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας, είναι βέβαιο ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων. Ήδη η Τράπεζα της Ελβετίας ξεκίνησε. Θα σας πω ότι στις ΗΠΑ όπου τα μέλη της FED σε έναν πίνακα ανώνυμα καταθέτουν τις προβλέψεις τους, η μέση πρόβλεψη είναι για τρεις μειώσεις φέτος. Εμείς στην
ΕΚΤ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Μίλησα για τέσσερις μειώσεις, τις θεωρώ λογικές, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι εξαρτόμαστε από την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και από τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός πέφτει στην Ευρώπη, πέφτει όμως και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Δεν είμαστε βέβαια στο μείον, εκεί είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όμως είμαστε ως Ευρώπη στο 0,4%, στο 0,3%.»
Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ θα προλάβει την FED και θα μειώσει πρώτη τα επιτόκια της, τόνισε πως «Δεν το αποκλείω. Δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε την Αμερική, οι λόγοι του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι διαφορετικοί από τις ΗΠΑ. Η Αμερική έχει ένα δημοσιονομικό πακέτο πολύ μεγάλο, που δίνει ώθηση στην οικονομία, εμείς δεν έχουμε κάτι ανάλογο. Πιστεύω λοιπόν, ότι οι λόγοι μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη σήμερα είναι ισχυρότεροι απ΄ ότι στην Αμερική».
Διευκρινίζει δε πως προηγείται η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, με την ΑΜΚ να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο ενώ για το τέλος του έτους πάει το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο ερώητημα εάν επαρκούν οι εγγυήσεις του Ηρακλή να καλύψουν τις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών και των Αττικής-Παγκρήτιας, δήλωσε πως «ίσως χρειαστεί να αυξηθεί, ίσως τα 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων να μην επαρκούν. Τα 2 δισ. ευρώ ενδεχομένως να γίνουν 2,5 με 2,6 δισ. ευρώ, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν 4 δισ. ευρώ».
Servicers και τραπεζική απληστία
Για την συγκέντρωση στον κλάδο των servicers και το πόσοι θα αδειοδοτηθούν εκ νέου τελικά, τόνισε πως «θεωρεί βέβαιο ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους, θα υπάρξει συγκέντρωση, θα μείνουν λίγες εταιρείες», αναφέροντας πως «σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, τους πλειστηριασμούς. Από την άλλη το πλαίσιο έχει δώσει μία δομή αμοιβών που «βρέξει χιονίσει» οι διαχειριστές θα παίρνουν τα χρήματα, ακόμα και αν δεν κάνουν τις ενέργειες που πρέπει, οπότε πρέπει να δούμε ένα intensive mechanism».
Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA – Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι
Ερωτώμενος για την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ περί ύπαρξης τραπεζικής απληστίας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Υπάρχουν μεγάλα spreads, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα NPLs οπότε έχουν και μεγαλύτερο ρίσκο, που έχει επίπτωση στα επιτόκια. Επίσης στην Ελλάδα τα δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, που σημαίνει ότι αμέσως πέρασαν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ στις άλλες χώρες είναι fixed rates. Σίγουρα είδαμε άμεση αύξηση στα επιτόκια δανείων και ένα πολύ μικρό τμήμα τους πέρασε στα επιτόκια καταθέσεων».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως οι τράπεζες να εμφανίσουν κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023 και αντί να πληρώσουν για να μειώσουν την υποχρέωση σε αναβαλλόμενο φόρο, ακολουθούν μερισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως «χρειάζεται αναλογικότητα. Μεταξύ του 0 και του 100 υπάρχει και το 50, δεν μπορείς να μην δώσεις τίποτα, ούτε όμως να δώσεις 100. Διότι οι συστημικές τράπεζες έχουν υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και πρέπει να θωρακιστούν για το μέλλον. Σύμφωνα με τη Moody’s με τη μείωση των επιτοκίων θα περιοριστούν τα κέρδη, οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες».
«Έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο επίφοβο και αβέβαιο, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Μία μεγάλη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει και τις τράπεζες. Πρέπει λοιπόν να «κτίσουν» μαξιλάρια. Εμείς, ως ΕΚΤ και SSM αυτό λέμε στις τράπεζες, ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο επικίνδυνο, πολύ πιο αβέβαιο. Χρειαζόμαστε «μαξιλάρια» από τις κυβερνήσεις, από τις τράπεζες, από τις ασφαλιστικές εταιρείες» πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη»
«Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες-μέλη της Ε.Ε., που επιθυμούν να γίνει πρώτα η μείωση των κινδύνων και χώρες-μέλη που επιθυμούν τη διαμοίραση των κινδύνων. H γνώμη μου είναι γιατί να μην τα κάνουμε και τα δύο. Γιατί σε κάθε συμβούλιο να είναι ένα zero-sum game και να μην είναι ένα παίγνιο win-win. Να κερδίσουμε όλοι. Δηλαδή εκεί που παίρνουμε μέτρα μείωσης κινδύνων να πάρουμε και μέτρα διαμοίρασης κινδύνων» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στην πρόταση του Πρωθυπουργού για νέο ευρωομόλογο.
«Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα βλέπει την πλάτη της Αμερικής και της Κίνας. Όταν οι άλλοι προχωρούν με τεράστια βήματα, εσύ δεν μπορείς να πηγαίνεις βήμα σημειωτόν. Κυρίως όμως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ένωση κεφαλαιαγορών, δεν έχουμε τραπεζική ένωση, δεν έχουμε ακόμα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν πανευρωπαϊκές ενοποιήσεις τραπεζών.
Πηγή sofokleous10.gr