Δεν πρόκειται για λουκέτο στο ΟΑΚΑ αλλά για προσωρινή αναστολή λειτουργίας του, τόνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει. Ακόμα τόνισε ότι ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ όλη τη μελέτη για να δούμε εκ νέου αναλυτικά τα επίμαχα σημεία της.
«Εγώ κατανοώ και ήδη λειτουργούμε εδώ στο υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους αθλητικούς φορείς για την οργανωτική ταλαιπωρία που θα υποστούν και είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους. ‘Ήδη σήμερα έχουμε μεταφέρει στο ΤΕΕ που είναι ο θεσμικός και τεχνικός σύμβουλος της κάθε κυβέρνησης όλη τη μελέτη έτσι ώστε να δούμε εκ νέου αναλυτικά με επιστήμονες του Πολυτεχνείου τα επίμαχα σημεία της μελέτης που πράγματι όταν προχθές ήρθε στα χέρια μου έδειχναν μη επαρκή στατικότητα στο ΟΑΚΑ και το ποδηλατοδρόμιο» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ό,τι κι αν χρειαστεί το ΟΑΚΑ θα ξαναλειτουργήσει ενώ έκανε λόγο για ένα εμβληματικό στάδιο και υπογράμμισε ότι «θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο».
Σε άλλο σημείο είπε ότι η ταλάντωση του γηπέδου που είχε καταγραφεί παλιότερα σε βίντεο δεν έχει σχέση με τα στέγαστρα Καλατράβα κι ότι τότε έγινε μελέτη και είναι επαρκές το στάδιο για τη στατικότητά του.
Εισαγγελική παρέμβαση για το ΟΑΚΑ
Ο Προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος μετά την απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ λόγω επικινδυνότητας των υποδομών, έδωσε παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος 5ετίας :
-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
-αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή
Την προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλω
Προσωρινό λουκέτο στο ΟΑΚΑ, μετά το θέμα στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα
Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει η είδηση ότι διαπιστώθηκανπροβλήματα στατικότητας στα δύο στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις διαδικασίες συντήρησης ενός «κοσμήματος» για τον αθλητισμό. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο τα προβλήματα, ωστόσο κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναστέλλεται κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στο Ολυμπιακό Στάδιο όσο και στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ.
Με μακράς διάρκειας αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν το Κεντρικό Στάδιο και το Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, μετά το πρόβλημα στην στατικότητά τους. Το τεράστιο τεράστιο ζήτημα, σε δύο από τις πέντε κατασκευές Καλατράβα, αποκάλυψε η τεχνική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου.
«Τα ευρήματα τα οποία βρέθηκαν από τη μελέτη, είναι ευρήματα δυστυχώς που δείχνουν με βάση το πόρισμα, ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που πρέπει να βρίσκεται κανονιστικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων όπως προβλέπεται από τις μελέτες και από τις διαδικασίες» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας νωρίτερα στον Αnt1.
Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου εκεί υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κώστα Στάμου, τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ
«Είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία περίπτωση σε αμφισβήτηση και το βλέπουμε από τις κινήσεις συνολικά, η ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στο παρελθόν είχε δει το φως της δημοσιότητας ερασιτεχνικό βίντεο που έδειχνε την έντονη ταλάντωση στις κερκίδες κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα. Η
«Από καιρό σε καιρό πέφτανε κομμάτια. Υπάρχουν σκουριασμένα κομμάτια και πέραν αυτού, παλιά είχαν γίνει μετρήσεις δονήσεων. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι αυτό το στέγαστρο όπως το βλέπουμε έχει μόνιμες δονήσεις και ταλαντώσεις. Αυτές οι δονήσεις όταν υπερβαίνουν κάποιο ορισμένο όριο δημιουργούν κόπωση στο υλικό» υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης.
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Το βασικότερο τι έχει γίνει με τις εργασίες συντήρησης από τους Ολυμπιακούς του 2004 και μετά.
«Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης. Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλούμενων και φιλάθλων» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΚΑ.
Ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε Πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν Πρόεδρος του ΟΑΚΑ για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε το πρωί του Σαββάτου (30/9) στον Ant1 για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε «μπαίνανε βίδες στα σίδερα που έπεφταν, έπεσε ολόκληρο σίδερο που ήτανε τουλάχιστον 80 κιλά και πέφτοντας από 30 μέτρα γίνεται ενάμιση τόνος».
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «συμφωνεί με την απόφαση του Υπουργού Αθλητισμού, καθώς προέχει η ασφάλεια των αθλητών, των αθλούμενων, των φιλάθλων και των εργαζομένων στους χώρους και για κανένα λόγο ή σκοπό δεν πρέπει να διακυβεύεται. Ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι μελέτες για τη στατικότητα των κατασκευών Καλατράβα.»
Ερωτήματα θέτει με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Θα είναι μάλλον τυχαίο το γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μία μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μία περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές. Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρεία Cimolai;».
Η τεχνική μελέτη, το πόρισμα του οποίου περιήλθε την Παρασκευή στα χέρια το Υπουργείου Αθλητισμού, του ΤΑΙΠΕΔ και της διεύθυνσης του ΟΑΚΑ, διαβιβάζεται σήμερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το οποίο σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την επαναξιολόγησή της και στη συνέχεια να αποφασιστεί το μέλλον των δύο εγκαταστάσεων.
ΟΑΚΑ – 41 χρόνια ζωής
Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής. Η κατασκευή του άρχισε το 1978 και τα εγκαίνια έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 1982.
Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε ήταν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου του 82, ενώ το 1997 διοργανώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.
Το στάδιο του ΟΑΚΑ φιλοξενούσε πάντοτε αγώνες ποδοσφαίρου. Το έχουν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους η εθνική ομάδα, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, ενώ έχει φιλοξενήσει τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης και Κυπελλούχων.
Όταν η Αθήνα ανέλαβε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αποφασίστηκε η κατασκευή στεγάστρου στο Ολυμπιακό Στάδιο, την οποία ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.
Το κεντρικό στάδιο χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως σούπερ ειδική για το Ράλι Ακρόπολις.
Στον τομέα του πολιτισμού, στο ΟΑΚΑ έχουν διοργανωθεί εμβληματικές συναυλίες, όπως αυτές αφιερωμένες στον Μάνο Λοϊζο και στην Μελίνα Μερκούρη συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και των Πυξ Λαξ, ενώ έχουν εμφανιστεί σπουδαία ξένα συγκροτήματα: Rolling Stones, Red Hot Chili Peppers, U2, AC/DC, Iron Maiden, Guns N` Roses.
Η συντήρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλά χρόνια την αθλητική κοινότητα.
Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του ελέγχου της στατικής επάρκειας ανέλαβε γραφείο ειδικών συμβούλων μηχανικών.
Τα έργα συντήρησης του σταδίου έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και οι σχετικοί διαγωνισμοί έχουν ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.