Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Το πρόβλημα της νόμιμης διαφυγής φόρων από μεγάλες εταιρίες προκαλεί εδώ και χρόνια φοβερό πονοκέφαλο στους 20 ισχυρούς τη γης. Τα μέλη της συνόδου των G20 ζήτησαν από τον παγκόσμιο οργανισμό οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, ΟΟΣΑ, να αναπτύξει μια μελέτη για μέτρα που θα περιορίσουν τα παραθυράκια μέσα από τα οποία μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους για μεγάλα μέρη των κερδών τους σε κανέναν.
Ο ΟΟΣΑ όρισε τα 15 σημαντικότερα προβλήματα της φοροδιαφυγής στην σύγχρονη οικονομική παγκοσμιοποίηση και θα τα καταθέσει το σαββατοκύριακο στην Σύνοδο των υπουργών οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στην Αυστραλία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του skai.
Μια συνηθισμένη πρακτική είναι να χρεώνει η μητρική εταιρία μεγάλο μέρος των εσόδων της σε μια θυγατρική της που βρίσκεται σε κάποιο ‘φορολογικό παράδεισο’. Αυτό γίνεται εύκολα με την χρέωση ιλιγγιωδών ποσών ως κόστος για παρεχόμενες υπηρεσίες.
Ένα άλλο πρόβλημα που ο ΟΟΣΑ καταδεικνύει είναι ότι οι εταιρίες που διατηρούν μεγάλες αποθήκες σε διάφορες χώρες, δεν υποχρεώνονται σε φορολογία στη χώρες αυτές. Με τον τρόπο αυτό, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο μέσω διαδικτύου, όπως η Amazon, κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δραστηριότητές τους σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, πληρώνοντας φόρο… στο Λουξεμβούργο.
Η πιο καινοτόμος από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, βάζει τέλος στην ακατάσχετη φοροδιαφυγή εταιριών κολοσσών με έντονη δραστηριότητα στο internet. Ουσιαστικά, η πρόταση αφορά την επιβολή σε αυτές της εταιρίες της χώρας στην οποία θα πληρώνουν φόρους, η οποία μάλιστα προτείνεται να είναι εκείνη όπου κάνουν και τον μεγαλύτερο τζίρο.
Η διεθνής οικονομολόγος Mariana Mazzucato, με την οποία ο ίδιος συνεργάστηκα στο παρελθόν, έχει επανειλημμένα επισημάνει σε διεθνή media και φόρα τα δισεκατομμύρια κερδών που χάνονται από δυνατότητα φορολόγησης κρατών στα οποία οι εταιρίες έχουν δραστηριότητες. Η κίνηση των κεφαλαίων στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι αναγκαία και αναπόφευκτη. Και οι συνέπιες είναι πολυπλοκότερες από την απλή διαφυγή εσόδων των κρατών. Αυτή η φοροδιαφυγή μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ανατροφοδότηση των εθνικών οικονομιών που στηρίζουν την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας που οι εν λόγω πολυεθνικές εμπορεύονται.