Η Αλ.Μ. εργάζεται σε δημοτικό σταθμό της Αθήνας, Πρόσφατα, δυο μητέρες (Ελληνίδα η μια, Αλβανή η άλλη) της ζήτησαν πάση θυσία να τρώνε τα παιδιά τους όλα τα γεύματα που προσφέρει ο σταθμός. Η κοπέλα αντέδρασε λέγοντας ότι είναι λάθος να πιέζει κανείς τα παιδιά να φάνε. Η απάντηση των δύο κυριών στη σύσταση, την άφησε άφωνη: «Δίκιο έχετε δεσποινίς, αλλά είμαστε άνεργες εδώ και καιρό. Στο σπίτι τις περισσότερες φορές μόνο ψωμί και μακαρόνια υπάρχουν. Δε μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά…».
Δυο χιλιάδες παιδιά επισήμως υποσιτίζονται κι ενδεχομένως από χιλιάδες άλλα λείπουν επίσης τα βασικά. Για αυτό και από την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει να παράσχει μικρογεύματα σε 18 σχολεία εννέα περιοχών του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν έντονα κοινωνικά προβλήματα, ενώ πρόκειται σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα βοήθειας απευθείας σε οικογένειες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Την απόφαση έλαβε το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα κρούσματα ασιτίας σε σχολικά συγκροτήματα. Τα σχολεία όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα βρίσκονται καταρχάς στον Ταύρο, τα Κάτω Πατήσια, τα Εξάρχεια, το Μενίδι και την Πλατεία Βάθη και αργότερα στο Μοσχάτο, τη Νίκαια, τον Ασπρόπυργο και τον Αυλώνα.
Τα μικρογεύματα θα προσφέρονται δωρεάν με κουπόνια σε όλους τους μαθητές των σχολείων και θα περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές, όπως γάλα, μπισκότα με δημητριακά, φρούτα, σάντουιτς κ.λπ. Ταυτόχρονα εξελίσσονται συνέργειες με την Εκκλησία, τους δήμους, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το κράτος.
Τέτοιου τύπου παρέμβαση στα σχολεία θα μπορούσε να είχε γίνει και πολύ νωρίτερα, από τις μέρες της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε να εξασφαλίσει μια δράση για τη διανομή φρουτοσαλάτας, γαλακτοκομικών, γιαουρτιού και γάλακτος στα σχολεία. Μια δράση με διπλό στόχο. Αφενός να μάθει στους μικρούς καταναλωτές να τρέφονται υγιεινά και αφετέρου να εξασφαλίσει βασική τροφή σε παιδιά που η οικονομική κρίση έχει πληγώσει τις οικογένειές τους.
Η δράση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Milk, “drink it up”. Για την Ελλάδα φορέας υλοποίησης του είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη, γίνεται η προσαρμογή της για την ελληνική αγορά και η σχετική υπουργική απόφαση προωθείται στο υπουργείο Παιδείας για να υπογραφτεί από κοινού.
Και εκεί μένει.
Λέγεται ότι ο κ. Σκανδαλίδης, δεν ήθελε να έλθει γι’αυτό το θέμα σε αντιπαράθεση με την τότε υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, συνυποψήφιοι βλέπετε στην Α’ Αθήνας…
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η κ. Διαμαντοπούλου ή το περιβάλλον της, επιχείρησε να διοχετεύσει– χρεώσει τη μη εφαρμογή του προγράμματος στο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι που ανακάλυψε ότι το θέμα κολλούσε στο δικό της υπουργείο…
Αν και πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να μάθει κανείς τα πως και τα γιατί, ότι κι αν έχει γίνει, το ζήτημα είναι πως μετά από τόσους και τόσους μήνες, το πρόγραμμα ξεκολλάει και θα συνεισφέρει πλέον στην προσπάθεια της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.