Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη διαδικασία για την πρόταση μομφής κατά του Μακρόν – Οι ενέργειες που ακολουθούν – Γιατί εκτιμάται ότι δεν θα περάσει.
Κατά τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης το πρωί της Τρίτης, το προεδρείο έκρινε ότι η πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν είναι παραδεκτή. Την πρόταση κατέθεσε το κόμμα της «France Insoumise» του Μελανσόν.
Ως εκ τούτου, θα συζητηθεί από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Εθνοσυνέλευσης, αλλά και σε δημόσια συνεδρίαση. Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν, ουσιαστικά δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί.
Για να επικυρωθεί η πρόταση θα πρέπει να «ψηφιστεί» από τα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Οι συζητήσεις πρόκειται να διεξαχθούν εντός λίγων εβδομάδων. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια πρόταση περνάει από το φίλτρο του προεδρείου της Εθνοσυνέλευσης. Η σύνθεση του εν λόγω σώματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό.
Αυτό συμβαίνει, διότι αν και οι βουλευτές της αριστερής συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου, έχουν μειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, έχουν την πλειοψηφία στο προεδρείο, μετά την αποστασία ορισμένων βουλευτών του Μακρόν προς το Ημικύκλιο, κατά τη διάρκεια εκλογής γραμματέων.
Έτσι, με αριθμητική υπεροχή, οι βουλευτές των τεσσάρων αριστερών ομάδων ψήφισαν όλοι «παραδεκτό» επί της πρότασης.
Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές, αν και δίστασαν αρχικά, ήταν αυτοί που τελικά έγειραν την πλάστιγγα. «Η διαδικασία αυτή έχει υπογραφεί από περισσότερα από το ένα δέκατο των μελών της Εθνοσυνέλευσης και είναι τεκμηριωμένη, οι εκπρόσωποί μας στο Προεδρείο θα ψηφίσει υπέρ του παραδεκτού της», είχε ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου την προηγούμενη ημέρα, η ομάδα των Σοσιαλιστών.
Η διαδικασία αναμένεται να εξεταστεί, λοιπόν, σύντομα από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Εθνοσυνέλευσης. Ακόμα, βέβαια, κι αν η πρόταση μομφής κατά του Μακρόν απορριφθεί, μπορεί να οδηγήσει σε δημοψήφισμα.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκινάει λίγες ημέρες μετά το διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας.
Οι αντιδράσεις μετά την πρόταση μομφής κατά του Μακρόν
Οι περισσότεροι Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν στην εκτίμηση ότι είναι σχεδόν αδύνατον η διαδικασία αυτή να οδηγήσει στην έκπτωση του νυν προέδρου.
Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως πρόκειται για κήρυξη πολέμου κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως η διαδικασία έκπτωσης του Γάλλου προέδρου είναι καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της πολυδιάσπασης των κομμάτων της αριστεράς.
Πηγή tovima.gr