Το τροποποιημένο νομοσχέδιο για τους μετανάστες υποστηρίχθηκε τόσο από το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν όσο και από το ακροδεξιό της Μαρίν Λεπέν. Η ψηφοφορία ωστόσο δίχασε το κόμμα του Μακρόν και ο υπουργός υγείας Ορελιέν Ρουσό ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Συσπείρωση και η αριστερά απέρριψαν ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου και σε απάντηση, η κυβέρνηση το αναδιατύπωσε, καθιστώντας ορισμένες από τις διατάξεις του πιο αυστηρές. Η νέα νομοθεσία καθιστά πιο δύσκολο για τους μετανάστες να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη Γαλλία και καθυστερεί την πρόσβασή τους σε επιδόματα πρόνοιας. Απαγορεύει επίσης την κράτηση ανηλίκων στα ειδικά κέντρα (κράτησης).
Μια αμφιλεγόμενη διάταξη εισάγει επίσης διακρίσεις μεταξύ πολιτών και μεταναστών, ακόμη και εκείνων που ζουν νόμιμα στη χώρα, για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για επιδόματα. Η Λεπέν χαιρέτισε το τροποποιημένο νομοσχέδιο «ιδεολογική νίκη» της ακροδεξιάς. «Αυτός είναι ο λογαριασμός μας», δήλωσε ο Έρικ Σιότι, ο ηγέτης του δεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και αποκάλεσε το νομοσχέδιο «σταθερό και θαρραλέο».
«Η ιστορία θα θυμάται αυτούς που πρόδωσαν τις πεποιθήσεις τους», σχολίασε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, για τις σχέσεις Μακρόν – Λεπέν ενώ 32 από τα 101 τμήματα της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, δήλωσαν ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου για τις παροχές.
Η γαλλική ψηφοφορία ήρθε ώρες πριν από μια συμφωνία της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στα 27 κράτη μέλη. Το νέο σύμφωνο, που πέρασε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει τη δημιουργία συνοριακών κέντρων κράτησης και τη δυνατότητα ταχύτερης απέλασης των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.
Το νέο σύστημα επιτρέπει ακόμα, στους αιτούντες άσυλο να μετεγκαθίστανται από τα νότια κράτη μέλη, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων, σε άλλες χώρες. Εκκρεμεί ωστόσο να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, η πρωθυπουργός δέχθηκε ότι ορισμένα μέτρα του νόμου μπορεί να μην είναι συνταγματικά ενώ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη νέα μεταρρύθμιση ως τον πιο οπισθοδρομικό νόμο για τη μετανάστευση εδώ και δεκαετίες.
ΠΗΓΗ: lifo.gr/ BBC