Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021

Γαλλία, Γερμανία καταργούν μέσω FRONTEX τη εθνική μας κυριαρχία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Την περεταίρω ενίσχυση της FRONTEX ζητούν Παρίσι και Βερολίνο, για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων μέχρι στο βαθμό που ζητούν πλέον να μπορεί να παρεμβαίνει στη φύλαξη συνόρων χωρίς καν να ζητά άδεια από τα κράτη αυτά.

Το σχετικό αίτημα παρέλαβε μέσω επιστολής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, από τους υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Τόμας Ντε Μεζιέρ και Μπερνάρ Καζνέβ, σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Ένα δηλαδή από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για την εθνική μας ασφάλεια είναι στα χέρια ενός από τους πιο άνευρους και αμήχανους αξιωματούχους που είδε ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη φοβόμαστε ότι και ο υπουργός εξωτερικών κ. Κοτζιάς μάλλον δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την επιθετική παρέμβαση στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
Σύμφωνα με το news247, πάντως και η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να παρουσιάσει στις 15 Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της FRONTEX, ενώ αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα μοντέλα προκειμένου να ανταποκριθούν στις γερμανογαλλικές απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η μία επιλογή είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει σχέδιο δράσης, το οποίο θα θεωρηθεί εγκεκριμένο εφόσον κανένα κράτος-μέλος ή καμία επαρκής πλειοψηφία κρατών-μελών δεν διαφωνήσουν εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, ενώ μια άλλη επιλογή είναι να ψηφίσουν με ειδική πλειοψηφία οι υπουργοί Εσωτερικών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων