Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Γαλλία – Γερμανία ζητούν το άμεσο άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων

Κοινό μέτωπο από Γαλλία και Γερμανία για το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων λόγω της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Μπούντεστανγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ομόλογός του της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρ Φεράν, απηύθυναν σήμερα έκκληση για το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό των συνόρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, έπειτα από πολλές εβδομάδες που παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας του κοροωνοϊού.

«Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να εργαστούν υπέρ της άμεσης αποκατάστασης της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στον χώρο Σένγκεν μόλις πληρούνται οι προϋποθέσεις», υπογράμμισαν οι Φεράν και Σόιμπλε στην κοινή τους ανακοίνωση στο γαλλικό πρακτορείο AFP.   «Το κλείσιμο των γαλλογερμανικών συνόρων έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη μεθοριακή περιοχή και επηρεάζουν κυρίως την αντίληψη των γαλλογερμανικών σχέσεων», επεσήμαναν ο Φεράν, που ανήκει στο κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM και ο Σόιμπλε, που ανήκει στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας «άμεση δράση».

Οι δύο αξιωματούχοι κάνουν ένα βήμα ακόμη πιο πέρα ζητώντας «τώρα να ξεκινήσει μια δεκαετία δημόσιων επενδύσεων» στην Ευρώπη στους τομείς της υγείας, της προστασίας του κλίματος και της ασφάλειας.   «Η πρωτοβουλία των δύο κυβερνήσεών μας θα πρέπει να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή ενός νέου Σχεδίου Σουμάν», τονίζουν αναφερόμενοι στον ιδρυτικό κείμενο για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο του 1950, πριν ακριβώς 70 χρόνια.

Το κείμενο αυτό δημοσιοποιείται δύο ημέρες πριν την συνεδρίαση της Γαλλογερμανικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ένα νέο φόρουμ που δημιουργήθηκε για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θέμα της οποίας αυτή τη φορά θα είναι τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ευρώπη από την πανδημία covid-19.

Προς το παρόν το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουνίου, όμως μέχρι στιγμής κάθε χώρα προχωρά σε δικές της ανακοινώσεις, παρά την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες.   Οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων χαιρέτισαν στην ανακοίνωσή τους και εξέφρασαν τη στήριξή τους στην πρόσφατη πρόταση Μακρόν – Μέρκελ για το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ, το οποίο θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ προκειμένου οι ευρωπαϊκές χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία αναλαμβάνουν την κοινή τους ευθύνη προς την ΕΕ με αυτή την πρόταση που έχει στόχο η Ευρώπη να εξέλθει ενισχυμένη έπειτα από την κρίση του κορωνοϊού», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων