Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Γαλλία: Για καφέ Μακρόν-Καστέξ για να «γιορτάσουν» το άνοιγμα της εστίασης (vid)

Πρώτη ημέρα επανεκκίνησης για την εστίαση στη Γαλλία και ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ επισκέφθηκαν ένα καφέ κοντά στο Ελιζέ.

«Nous y sommes!», που σημαίνει «Εδώ είμαστε!», έγραψε ο Μακρόν στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, αναρτώντας μία φωτογραφία με τον ίδιο και τον Γάλλο πρωθυπουργό να πίνουν τον καφέ τους, συνομιλώντας με τον σερβιτόρο της επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία εισέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα μετά από ένα σκληρό lockdown, που επέβαλε, μεταξύ άλλων, «λουκέτο» στους χώρους εστίασης για διάστημα περίπου επτά μηνών.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι τα στοιχεία για την Covid-19 στη χώρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και οι Γάλλοι πρέπει να εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, καθώς πολλά από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα της χώρας ανοίγουν σήμερα και πάλι.

Οι Γάλλοι απολαμβάνουν σήμερα το πρώτο στάδιο της πολυαναμενόμενης άρσης των περιορισμών έπειτα από πάνω από έξι μήνες ζωής στο ρελαντί.

Παρά τον κακό καιρό –βροχοπτώσεις και σύννεφα σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας– που υπάρχει κίνδυνος να «υπονομεύσει» την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, είναι πολλοί αυτοί που ανυπομονούν να επιστρέψουν σε μια μερική ομαλότητα, σε μια χώρα που από το Μάρτιο του 2020 έχει καταγράψει σχεδόν 108.000 νεκρούς από την Covid.

Οι εξωτερικοί χώροι των καφέ και των εστιατορίων ανοίγουν στο 50% των δυνατοτήτων υποδοχής τους, με 6 άτομα το πολύ ανά τραπέζι και μόνο μέχρι τις 21:00.

Ωστόσο, ενώ οι Άγγλοι, για παράδειγμα, μπορούν πλέον από τη Δευτέρα να δειπνούν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και να πηγαίνουν στις παμπ, στη Γαλλία οι εσωτερικές αίθουσες των εστιατορίων δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν παρά στις 9 Ιουνίου στο 50% της χωρητικότητάς τους, αλλά πάντα με 6 άτομα το πολύ σε κάθε τραπέζι, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23:00. Τα εστιατόρια και τα καφέ θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στο 100% της χωρητικότητάς τους στις 30 Ιουνίου.

Εντούτοις, καθώς στη Γαλλία οι μολύνσεις επιβραδύνονται συνεχώς εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα μουσεία μπορούν και πάλι να υποδέχονται το κοινό –που θα φοράει μάσκα– με μέγιστα όρια χωρητικότητας.

Ανοίγουν επίσης με μέτρα τα καταστήματα παιγνιδιών και ρούχων, που δοκιμάσθηκαν σκληρά από την υγειονομική κρίση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων