Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022

Γαλλία: Ο σημερινός πρόεδρος ήταν πιο πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του

Η ετυμηγορία του κοινού είναι ότι ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας ήταν πιο πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του

Ώρες μετά τη μαραθώνια αναμέτρηση μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης, στο τέλος φάνηκε πως ο Εμανουέλ Μακρόν είχε αναδειχθεί επί της ουσίας νικητής.

Το debate φαίνεται να ήταν μια ρεβάνς της τηλεοπτικής συζήτησης του 2017, κατά την οποία η ακροδεξιά ηγέτης είχε γίνει επιθετική. Αυτή τη φορά, η Λεπέν παρέμεινε ήρεμη. Η Le Monde παρομοίασε τον Μακρόν με έναν βόα – σφίγγοντας αργά τον αντίπαλό του μέχρι θανάτου.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, είπε ότι ήταν γενικά μια ικανοποιητική συζήτηση: «Αν η ίδια η προεδρική εκστρατεία ήταν απογοητευτική, εδώ είδαμε την επιλογή μεταξύ δύο ειδών Γαλλίας, δύο διαφορετικών οραμάτων», είπε στο Europe 1.

HTML tutorial

Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος υβριστής» προσθέτοντας: «Όταν προσβάλλει τη Μαρίν Λεπέν όπως και οι υποστηρικτές του, προσβάλλει πραγματικά τους Γάλλους».

Ο Clément Beaune, ο υπουργός Ευρώπης, κατηγόρησε τη Λεπέν ότι επιδιώκει να οργανώσει ένα Frexit κρυφά. «Σε αυτό το θέμα, ήταν ξεκάθαρο ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είχε σχέδιο και ότι μόλις είχε κόψει το Frexit της σε μικρότερα κομμάτια», είπε.

Περίπου 15,6 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη συζήτηση, λιγότεροι σε σχέση με το 2017, όταν συντονίστηκαν 16,6 εκατομμύρια θεατές.

Επεισε περισσότερο ο Μακρόν

Οι δημοσκόποι του Elabe ρώτησαν τους θεατές μετά τη συζήτηση και δήλωσαν ότι το 59% βρήκε τον Μακρόν πιο πειστικό σε σύγκριση με το 39% για τη Λεπέν.

Μεταξύ των υποστηρικτών του ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, του οποίου τα 7,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους κυνηγούν και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, η δημοσκόπηση βρήκε ότι το 61% έκρινε τον Μακρόν πειστικό έναντι του 36% της Λεπέν. Μόνο το 29% των ερωτηθέντων βρήκε ότι η ακροδεξιά ηγέτης είχε «τις περισσότερες απαραίτητες ιδιότητες για να είναι πρόεδρος».

Ο Μακρόν κρίθηκε πιο δυναμικός, ελαφρώς πιο ειλικρινής και με το καλύτερο πρόγραμμα από τη Λεπέν. Οι μισοί έκριναν τον Μακρόν ως «πιο αλαζονικό» από τον αντίπαλό του, ενώ η Λεπέν θεωρήθηκε «ανησυχητική» περίπου κατά το ήμισυ.

Αποτυχία για τη Λεπέν

Η Le Monde κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση ήταν για άλλη μια φορά «μια αποτυχία» για τη Λεπέν. «Έδινε την εντύπωση ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει;» ρώτησε η Le Parisien σε ένα editorial. «Αυτή είναι η μόνη ερώτηση που έχει σημασία. Κρίνοντας από τη συζήτηση, δεν διέλυσε τις αμφιβολίες». Η Le Figaro κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συζήτηση δεν θα άλλαζε τις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Σε μια τελευταία ώθηση για να λάβει υποστήριξη, ο Μακρόν επρόκειτο να επισκεφθεί το προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί την Πέμπτη, ενώ η Λεπέν κατευθύνθηκε στη βόρεια Γαλλία για μια βραδινή συγκέντρωση στο Arras.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων