Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης 4 ετών προτείνουν οι εισαγγελείς για τον Σαρκοζί

Eισήγηση ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών στη Γαλλία για τον Νικολά Σαρκοζί, πρώην υπουργό Εσωτερικών, πρώην Πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας έκριναν πως ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένοχος για την υπόθεση των «υποκλοπών» και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή 4 ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή.

Την ίδια ποινή ζήτησαν για τον δικηγόρο του Νικολά Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, αλλά και για τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Ειδικά για τον Ερζόγκ, το δικαστήριο πρότεινε τη στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για διάστημα πέντε ετών.

«Μια δίκη, δεν αποτελεί προσωπική, δημόσια ή θεσμική πράξη εκδίκησης. Κανείς εδώ δεν αναζητά τρόπους να εκδικηθεί έναν πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Ζαν Φρανσουά Μπονέ την Τρίτη που απευθυνόμενος στους κατηγορούμενους τόνισε: «Ναι, κύριοι Σαρκοζί, Ερζόγκ, Αζιμπέρ, δικαιούστε μιας δίκαιης δίκης».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας διερωτήθηκε για ποιόν λόγο να δημιουργήσουν αυτές τις απόρρητες γραμμές τηλεφώνου, εφόσον γνώριζαν πολύ καλά πως οι συνομιλίες μεταξύ ενός πελάτη και του δικηγόρου του δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, εκτός κι αν προκύψει ποινική δίωξη.

Ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε κατά την απολογία του τη Δευτέρα πως δεν διέπραξε το παραμικρό παράπτωμα και ορκίστηκε να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους, προκειμένου να καθαρίσει το όνομά του.

«Δεν παραδέχομαι καμία από αυτές τις αχρειότητες για τις οποίες διώκομαι εδώ και έξι χρόνια», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (2007-2012), παίρνοντας για λίγο τον λόγο ενώπιον του Πλημμελειοδικείου του Παρισιού.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, και οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση αντιμετωπίζουν ανώτατη ποινή 10 ετών και πρόστιμο που μπορεί να αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων