Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Γαλλία: Τα κόκκινα φουλάρια η απάντηση στα κίτρινα γιλέκα

Στη Γαλλία ενώ ο εθνικός διάλογος που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει ξεικινήσει και τα κίτρινα γιλέκα προσπαθούν να αυξήσουν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία την επιρροή τους, εμφανίστηκαν ξαφνικά και τα «κόκκινα φουλάρια».

Τουλάχιστον 10.000 Γάλλοι διαδήλωσαν υπό βροχή στο Παρίσι φορώντας κόκκινο φουλάρι για «να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς» απέναντι στη βία που σημάδεψε τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ναι στη δημοκρατία, όχι στην επανάσταση», κρατούσαν γαλλικές και λιγοστές ευρωπαϊκές σημαίες. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα όπως «Αγαπώ τη δημοκρατία μου» και «Σταματήστε τις βιαιοπραγίες».

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν σε «ένα κάλεσμα προς τη σιωπηλή πλειοψηφία που έμεινε κλεισμένη στο σπίτι της εδώ και δέκα εβδομάδες».

Η πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση αυτή ανήκε σε έναν μηχανικό από την Τουλούζη, τον Λοράν Σουλιέ, ο οποίος έριξε την ιδέα μέσω του Facebook στα μέσα Δεκεμβρίου. Την πρότασή του υιοθέτησε η συλλογικότητα «κόκκινα φουλάρια», η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους αποκλεισμούς των δρόμων. Μοναδική προϋπόθεσή της να μην οργανωθεί μια διαδήλωση υπέρ του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν αλλά, ευρύτερα, υπέρ της Δημοκρατίας.

«Δεν θέλω να δω τη χώρα μου να οδηγείται προς τη δικτατορία» δήλωσε χαρακτηριστικά μια συνταξιούχος τραπεζική υπάλληλος, η 63χρονη Κριστίν από το Βιλπαριζί. «Όλοι οι ακραίοι δίνουν πολύωρες συνεντεύξεις και βλέπουμε την άνοδο του εξτρεμισμού παντού στην Ευρώπη, με ηγέτες κρατών όπως ο (πρόεδρος των ΗΠΑ) Τραμπ που θέλουν να δουν την Ευρώπη να διαλύεται», σχολίασε.

Πολλά «κόκκινα φουλάρια» δηλώνουν ότι συμμερίζονται ορισμένα από τα αιτήματα των «κίτρινων γιλέκων», όμως απορρίπτουν τη βία «εναντίον των θεσμών», όπως είπε χαρακτηριστικά μια 62χρονη νοσοκόμα σε δημόσιο νοσοκομείο, η Μαρί-Λιν.

«Δεν πρόκειται για μια διαδήλωση εναντίον των κίτρινων γιλέκων. Είναι μια διαδήλωση για να τους πούμε: έχετε αιτήματα, τα ακούμε, όμως ο δρόμος δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητήσουμε, δεν γίνεται να μπλοκάρουμε τη χώρα και την οικονομία επειδή θεωρούμε ότι ο πρόεδρος έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», σημείωσε εξάλλου ο γερουσιαστής του LREM Φρανσουά Πατριά.

Ίδρυση κόμματος από την Μουρό

Μέσα στη γενικότερη σύγχυση που κυριαρχεί τελευταία και εσωτερικά στα κίτρινα γιλέκα, η τελευταία «κίτρινη νύχτα» στην πλατεία Republique δεν είχε επιτυχία, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα και σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένα στέλεχος των κίτρινων γιλέκων, o Ζερόμ Ροντρίγκες κινδυνεύει μάλιστα να χάσει το μάτι του, μετά από βολή αστυνομικών και έχει ήδη διαταχθεί έρευνα.

Και εν μέσω όλων αυτών η Ζακλίν Μουρό που πρωτοστάτησε στη γέννηση του κινήματος, ανακοίνωσε σήμερα την ίδρυση πολιτικού κόμματος με πρώτο στόχο τις δημοτικές εκλογές του 2019, αφήνοντας σε άλλους την λίστα για τις Ευρωεκλογές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων