Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Γαλλικό ανάχωμα θέλει ο Σαμαράς

Σε κατάσταση υψηλού στρες είναι το Μαξίμου μετά την κρυάδα που πήρε από την απότομη διακοπή κάθε φαντασίωσης περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, μετά την ομολογία του λάθους του ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί έλαβε και το μήνυμα από την Bild -που δίνει γραμμή στην κα Μέρκελ- η οποία βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μα τον Δία, κι άλλα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα;» με αφορμή τις δηλώσεις Στουρνάρα, για νέο κούρεμα όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα… Μέσα στο κλίμα αυτό, η επικείμενη επιστροφή της Τρόικας στο τέλος του μηνός κάνει το Μαξίμου να τρέμει.

Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε ειδική σύσκεψη το Σάββατο όπου αποφασίστηκαν έκτακτες περικοπές δαπανών έως και 1 δισ. ευρώ για μαξιλάρι στην υστέρηση των εσόδων τον Ιανουάριο και στις απαιτήσεις των τροϊκανών που θέλουν 25.000 απολύσεις με ονοματεπώνυμα στο Δημόσιο. Όμως και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας γνωρίζουν ότι αυτό δεν επαρκεί.

Έτσι, αύριο, κατά την εξάωρη επίσκεψη-αστραπή του Φρανσουά Ολάντ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει πίστωση χρόνου και τη μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου στο Βερολίνο για την χαλάρωση των πιέσεων που είναι πλέον ασφυκτικές και επικίνδυνες για την σταθερότητα της κυβέρνησης. Αυτό είναι βούτυρο στη μπαγκέτα του Γάλλου προέδρου που έρχεται στην Αθήνα να υποβάλει προτάσεις συνεργασίας και να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών μετά τη φυγή των γαλλικών τραπεζών και της Carrefour από την ελληνική αγορά. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως ο γερμανικός ΟΤΕ και οι ταγμένες τους Γερμανούς ΔΕΗ και Εθνική Τράπεζα. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως θα ήταν ευχής έργον αν ζητούσε την Εθνική Τράπεζα, ώστε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας να μην είναι μονοπωλιακός…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων