Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Game Over

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Η χθεσινή μέρα ήταν μια ιστορική μέρα για τη χώρα και ενδεχομένως και για όλη την Ευρώπη. Η διαπίστωση φαίνεται αυτονόητη. Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί από ένα από τα πρώτα θέματα του διεθνή τύπου και έχει οδηγήσει σε πανικό εκείνα τα θεσμικά κέντρα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εδώ και πέντε χρόνια έχουν επιβάλλει εξοντωτικούς όρους στον ελληνικό λαό.

Πανικός που αποδεικνύεται και απο τις δηλώσεις διαφόρων στελεχών των οργανισμών αυτών που ακολούθησαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητήσει (!) ειδική μεταχείριση και ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να κάνει ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα, ενώ ο εκπρόσωπος της Άγγελα Μέρκελ και άλλα πολιτικά στελέχη της Γερμανίας έτρεξαν να υπενθυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα την υποχρέωση συμμόρφωσης του στα συμπεφωνημένα.

Ο πανικός τους βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Το σημαντικό ποσοστό του ελληνικού λαού που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφο του, ποσοστό που στην ουσία είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς ένα τμήμα της (μεγάλης) αποχής αλλά και ψηφοφόροι που στήριξαν άλλα κόμματα επιθυμούσαν σιωπηρά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ μια απλή αλλά σαφή εντολή: να ανασυγκροτήσει τη χώρα και την οικονομία της, να φέρει στη χώρα μια κάποια βελτίωση σήμερα και την ελπίδα για το αύριο. Και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να άκουσε το αίτημα και τώρα, την επομένη των εκλογών, να είναι έτοιμος να το πραγματοποιήσει.

Αυτή λοιπόν η έκβαση καθόλου δεν χαροποιεί τα στελέχη των διεθνών κέντρων που αναφέραμε. Για να το πούμε λαϊκά, τους βάζει σε μπελάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το επιστημονικό του δυναμικό, την διεθνή στήριξη που απολαμβάνει, αλλά κυρίως με την ισχυρή λαϊκή εντολή που έχει, βγάζει στο φως το μεγάλο μυστικό των πέντε χρόνων του μνημονίου, σπάει την τεχνοκρατική βιτρίνα του μηχανισμού διάσωσης: οι πολιτικές που επέβαλλαν τα παραπάνω κέντρα και οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πιστά (και εις βάρος τους, όπως αποδείχτηκε) δεν είναι μονόδρομος, όπως προσπάθησαν να μας πείσουν.

Το κόλπο που είχε στηθεί στην πλάτη του ελληνικού λαού δεν πέρασε. Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας ομνύει στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την Ένωση, το παιχνίδι έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ) έχει τη λαϊκή εντολή να μην συναινέσει στην περαιτέρω καταλήστευση του ελληνικού λαού από τους διεθνείς τοκογλύφους. Αυτό που προκαλεί τον πανικό δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η ξεκάθαρη βούληση του ελληνικού λαού να μη σκύψει άλλο το κεφάλι, να μη συνεχίσει παθητικά να βλέπει τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών του να ευτελίζεται. Το παράδειγμα του πιθανότατα θα το ακολουθήσουν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, με πρώτους του Ισπανούς.

Στα διεθνή κέντρα λοιπόν έχει απλωθεί ο πανικός, για τους ίδιους λόγους που πάρα πολλοί είναι ανήσυχοι και στην Ελλάδα, όπως διάφορα πρώην πολιτικά στελέχη που απώλεσαν την βουλευτική τους ασυλία μετά το χτεσινό αποτέλεσμα: η μπίζνα τελείωσε και ήρθε η ώρα για την εκκαθάριση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων