Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να έχει αποφασίσει ότι θα διατεθούν έως και δύο ημέρες για τη συζήτηση και την ψήφισή του.
Προς έκπληξη πολλών στη δημόσια κουβέντα σχετικά με το νομοσχέδιο παρενέβη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου.
«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική», τόνισε.
Και συνέχισε: «Με αυτόν τον τρόπο και τη δημοκρατία διασφαλίζουμε και τα συμφέροντα του ελληνικού Λαού, κατά τον καλύτερο τρόπο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό 89,5 το πρωί της Τετάρτης.
Κατά την έναρξη της συζήτησης κατατέθηκε επίσημα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από 21 βουλευτές.
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια θα ζητήσει τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα θα αφορά την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και όχι των άρθρων σε μια προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέσει όλους τους βουλευτές στη βάσανο της προσωπικής ψήφου.
Παράλληλα, υποβλήθηκαν τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Πέμπτη, πρέπει το νομοσχέδιο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των παρόντων αλλά αυτή να μην είναι πλειοψηφία μικρότερη των 75 ψήφων.
Με τις αντιδράσεις, όχι μόνο βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και του κόσμου να κλιμακώνονται, η αυριανή ημέρα (15/02) αποτελεί «κρας τεστ» για τη Νέα Δημοκρατία, όσο και για τα άλλα μεγάλα κόμματα που είναι βέβαιο πως θα έχουν απώλειες.
Οι διαφωνούντες της ΝΔ
Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν διστάσει να πουν δημόσια την άποψη τους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ένας από τους πρώτους που με μία τροχιοδεικτική βολή κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που είχε στείλει τη 12η Ιανουαρίου, εκδήλωνε την αντίθεσή του.
Κατηγορηματικό «όχι» θα πουν επίσης όπως έχουν ήδη πράξει δημόσια, οι Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης και Άννα Καραμανλή. Στα «όχι» προσμετρώνται ήδη ακόμη οκτώ βουλευτές, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.
Οι 24 «αναποφάσιστοι»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 24 βουλευτές της ΝΔ είναι αναποφάσιστοι: Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Θάνος Πλεύρης, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Οι σίγουροι κατά του νομοσχεδίου
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μίλτος Ζαμπάρας.
ΠΑΣΟΚ: Η στάση του κόμματος και οι επιφυλακτικοί
15 βουλευτές της επαρχίας –από τους συνολικά 32– διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις και από το ΠΑΣΟΚ: μεταξύ αυτών είναι η Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρχάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.
Κατά του νομοσχεδίου δηλώνουν οι παρατάξεις: «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες».
Με πληροφορίες από το newsbomb.gr