Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Γαρύφαλλα και ντάλιες από την Καβάλα… στην Ινδία!

Μπορεί κανείς να φανταστεί εξαγωγές λουλουδιών από την Ελλάδα στη «μητέρα» της ανθοκομικής, Ολλανδία; Ή Αλεξανδρινά, πετούνιες, γαρύφαλλα, ντάλιες και κατιφέδες να φεύγυον από την Καβάλα για την Ινδία;

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, τα παραπάνω δεν είναι όνειρα θερινής νύχτας αλλά  το επίτευγμα της πρότυπης ανθοκομικής μονάδας «Selecta Hellas», η οποία επενδύει στον φυσικό πλούτο της καβαλιώτικης γης τόσο στο έδαφος όσο και στο…υπέδαφος. Στην περίπτωση του ανθοκομικού θερμοκηπίου της «Selecta Hellas» αυτός ο πλούτος δεν είναι άλλος από το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής, δηλαδή τα θερμά νερά (θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών Κελσίου) που βρίσκονται σε βάθος 700 μέτρων και χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση της μονάδας.

Το ανθοκομικό θερμοκήπιο εκτείντεται σε περίπου 35 στρέμματα και βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένης και της επικείμενης επέκτασης σε επιπλέον 25 στρέμματα. Η συνολική έκταση των σχεδόν 60 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στην εταιρεία -κατόπιν δημοπρασίας- για 25 χρόνια, μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Γνώμονα της παραχώρησης αποτέλεσε και η συμβολή της επένδυσης στο δημόσιο συμφέρον, καθώς πρόκειται για μια επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό, η οποία δημιουργεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας και, μάλιστα, σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία.

Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας;

1) Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας (σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Νέστου).

2) Η χρήση υψηλής τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και εξοπλισμού.

3) Η οικολογική συνείδηση και το συνολικά μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

4) Το εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

7O5A6845

«Απασχολούμε περίπου 120 ανθρώπους. Το 30% είναι νέοι, κυρίως γυναίκες από τις γύρω περιοχές. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι 35 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που σχεδίασα την επένδυση, πρωταρχική μου μέριμνα ήταν να στηριχτώ στους ανθρώπους της περιοχής. Και, βέβαια, η “Selecta Hellas” απασχολεί ιδιαίτερα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό. Αυτή την στιγμή εργάζονται στην επιχείρηση 15 γεωπόνοι, επιστήμονες χωρίς τους οποίους δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής της «Selecta Hellas», Γιάννης Παπαθεοχάρης.

Το παραγόμενο προϊόν, υψηλού ποιοτικού επιπέδου λουλούδια όπως αλεξανδρινά, πετούνιες, γαρύφαλλα, εξάγεται στη συντριπτική του πλειονότητα στο εξωτερικό και, μάλιστα, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, δηλαδή σε περιοχές του πλανήτη με σημαντική παράδοση και εμπειρία αιώνων στην ανθοκομία. «Αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που επιβραβεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό το προϊόν μας. Αν το λουλούδι σου “στέκεται“ σε αγορές όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, αυτό σημαίνει ότι κάνεις σωστά την δουλειά σου», σημειώνει ο κ. Παπαθεοχάρης.

Μάλιστα, η «Selecta Hellas» -σε μόλις μισό χρόνο λειτουργίας- ξεπέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα λουλούδια της έφτασαν μέχρι την Ινδία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Δεν σταματά, όμως, εκεί: ακολουθούν σύντομα η Ιαπωνία και άλλες χώρες.

7O5A6579

Μηδενικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα

Πέρα από τις προφανείς άμεσες και έμμεσες κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις της επένδυσης του ανθοκομικού θερμοκηπίου της «Selecta Hellas», αξίζει να αναφερθεί ότι η μονάδα έχει σχεδιαστεί με  τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, με συνολικά μηδενικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα (Ενεργειακή Κλάση A+).

Αυτό σημαίνει πως συλλέγεται και χρησιμοποιείται βρόχινο νερό για το πότισμα των φυτών, το οποίο μετά το πότισμα ανακυκλώνεται, ενώ οι ανάγκες ηλεκτροδότησης της εγκατάστασης υποστηρίζονται ενεργειακά από κύκλωμα φωτοβολταϊκών, καθιστώντας την μονάδα αυτόνομη ενεργειακά και «πράσινη» σε όλες τις φάσεις λειτουργίας της.

«Οι 100 και πλέον θέσεις εργασίας που δημιουργούνται θα δώσουν μια μεγάλη ανάσα στις οικογένειες των ανθρώπων που θα απασχοληθούν», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, που παραβρέθηκε στα εγκαίνια του ανθοκομικού θερμοκηπίου της «Selecta Hellas».

«Πρόκειται για μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική για την τοπική κοινωνία. Η επένδυση της “Selecta Hellas“ ανοίγει ακόμη ένα παράθυρο στις δυνατότητες της χώρας μας να αξιοποιήσει τις κλιματολογικές της συνθήκες, αυτό της ανθοκομίας. Οφείλουμε όλοι μας να διδαχθούμε από τέτοιες  πρωτοβουλίες. Τόσο η Πολιτεία, όσο και επιχειρηματικός κόσμος. Γιατί δεν χωράει αμφιβολία πως ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη περνά μέσα από τα χωράφια και την αγροτική καινοτομία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων