Η αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι μόνο η μισή ιστορία.
Μεταξύ πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων καταστροφών, η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στις ειδήσεις. Και θα τύχει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής στα τέλη αυτού του μήνα, καθώς πλησιάζει η COP, η ετήσια παγκόσμια συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Ελπίζω να πάρετε ένα θετικό μήνυμα από την COP, διότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι να αισιοδοξούμε απ’ ό,τι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν – και δεν είναι μόνο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, γίνονται όλο και φθηνότερες. Και δεν είναι μόνο επειδή πολλά από τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποδίδουν: Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθούν πιθανότατα το 2025.
Το κυριότερο πράγμα που με κάνει αισιόδοξο είναι ότι βλέπω πολλές καινοτομίες. Ως κάποιος που χρηματοδοτεί εδώ και χρόνια λύσεις για το κλίμα, μαθαίνω από ευφυείς επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε ιδέες που θα συμβάλουν στην επίλυση της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Και το έργο τους με κάνει να είμαι βέβαιος ότι η καινοτομία θα βοηθήσει τον κόσμο να μπει σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών του στόχων. Ορισμένοι είναι επιφυλακτικοί όταν ένας άνθρωπος της τεχνολογίας, όπως εγώ, λέει ότι η καινοτομία είναι η λύση. Και είναι αλήθεια ότι τα νέα εργαλεία δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε. Αλλά δεν θα λύσουμε το κλιματικό πρόβλημα χωρίς αυτά.
Υπάρχουν δύο λόγοι. Πρώτον, χρειαζόμαστε την εξάλειψη των εκπομπών από κάθε τομέα της οικονομίας. Αν και θα βοηθήσει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, ο κόσμος δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του για μηδενικές εκπομπές χωρίς να εφεύρει νέους τρόπους να κάνει πράγματα. Για παράδειγμα, μόνο η παραγωγή σκυροδέματος και χάλυβα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρακτικούς τρόπους να κατασκευάσουμε κανένα από τα δύο προϊόντα χωρίς να απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, σ’ έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους, οι καινοτομίες μας επιτρέπουν να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπο των προσπαθειών μας. Σκεφτείτε τι συνέβη στη δημόσια υγεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Μειώσαμε στο μισό τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Η αύξηση της χρηματοδότησης της παγκόσμιας υγείας είναι μεν αλήθεια, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος για τη θεαματική αλλαγή. Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η πρόοδος στην επιστήμη και την πολιτική μείωσε το κόστος των εμβολίων και κατέστησε δυνατή την ανοσοποίηση πολύ περισσότερων παιδιών – αλλά και στο γεγονός ότι ο κόσμος ξόδεψε τους περιορισμένους πόρους του στους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη διάσωση ζωών.
Η καινοτομία θα κάνει κάτι παρόμοιο για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε το κλιματικό πρόβλημα με την υπάρχουσα τεχνολογία ακόμη και αν είχαμε απεριόριστους πόρους. Και, φυσικά, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Επομένως, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αυστηροί για να κάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό καλό με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Κατά την άποψή μου, αυτό καταλήγει στην εφεύρεση και την εφαρμογή νέων τρόπων για τη μείωση των εκπομπών και τη βοήθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν και να ευημερήσουν σ’ έναν κόσμο που θερμαίνεται. Χρηματοδοτώ εργασίες και στους δύο τομείς: τον πρώτο μέσω της εταιρείας μου Breakthrough Energy και τον δεύτερο μέσω του Ιδρύματος Gates.
Στην ανάρτηση αυτή, θα σας μιλήσω για μερικές από τις ανακαλύψεις που τροφοδοτούν την αισιοδοξία μου. Θα ξεκινήσω με τους τρόπους μείωσης των εκπομπών. Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη περισσότερα για την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο -συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τον οποίο πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας Καθαρής Βιομηχανικής Επανάστασης- στην έκθεση της Breakthrough Energy για την κατάσταση της μετάβασης. Μετά τις εκπομπές, θα ασχοληθώ με το θέμα της βοήθειας προς τους ανθρώπους, ιδίως στις χώρες με χαμηλό εισόδημα, για την προσαρμογή τους σ’ έναν θερμότερο κόσμο – και γιατί η βελτίωση της υγείας πρέπει να αποτελέσει μέρος αυτού του έργου.
Νέοι τρόποι για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή, αλλά οι εκπομπές προέρχονται από πολλές διαφορετικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Για να σας δώσω μια αίσθηση του πόση καινοτομία συντελείται, εδώ είναι μερικές μόνο από τις προσπάθειες για χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές που με ενθουσιάζουν σε κάθε κομμάτι της πίτας. Η Breakthrough Energy χρηματοδοτεί τις περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες στις οποίες δεν συμμετέχω και οι οποίες επίσης κάνουν πολλά υποσχόμενη δουλειά.
Μεταποίηση: Το τσιμέντο και ο χάλυβας είναι δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών σε αυτή την κατηγορία. Η Boston Metal βρίσκεται σε καλό δρόμο για την παραγωγή χάλυβα με ηλεκτρική ενέργεια (η οποία μπορεί να παραχθεί χωρίς εκπομπές) αντί για άνθρακα. Η CarbonCure και η Ecocem έχουν αναπτύξει διαδικασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή τσιμέντου, και η Brimstone έχει μία μέθοδο για να το κάνει ενώ στην πραγματικότητα αφαιρεί άνθρακα από τον αέρα.
Ηλεκτρική ενέργεια: Νωρίτερα φέτος επισκέφθηκα το Kemmerer, Wyoming, για να δω τη μελλοντική τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επόμενης γενιάς που κατασκευάζει εκεί η TerraPower. Θα φέρει 1.600 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία, ενώ θα είναι πολύ πιο ασφαλής και θα παράγει πολύ λιγότερα απόβλητα από τα συμβατικά σχέδια. Επιπλέον, διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Commonwealth Fusion, αναπτύσσουν τρόπους για την παραγωγή καθαρής ενέργειας πιέζοντας τα άτομα μεταξύ τους αντί να τα διαλύουν. Και όπως ανέφερα προηγουμένως, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, μειώνεται συνεχώς.
Γεωργία: Πρέπει τόσο να μειώσουμε τις εκπομπές που σχετίζονται με τη γεωργία όσο και να βοηθήσουμε τους αγρότες να παράγουν περισσότερα τρόφιμα σε θερμότερο κλίμα. Για να μειώσουμε τις εκπομπές, πρέπει να αντικαταστήσουμε τα συνθετικά λιπάσματα που όταν διασπώνται από τα μικρόβια στο έδαφος απελευθερώνουν οξείδιο του αζώτου, ένα αέριο του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Pivot Bio διαθέτει γενετικά τροποποιημένα μικρόβια για να παρέχει στα φυτά το άζωτο που χρειάζονται χωρίς την παραγωγή των επιπλέον αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν τα συνθετικά εναλλακτικά λιπάσματα. Η Savor Foods εργάζεται πάνω σε μια διαδικασία για τη δημιουργία λιπών από διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο που θα αντικαταστήσουν τα λίπη με βάση το κρέας, και η C16 Biosciences χρησιμοποιεί τη ζύμωση για την παραγωγή μιας εναλλακτικής λύσης για το φυσικό φοινικέλαιο.
Μεταφορά: Ένα από τα μειονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν η περιορισμένη αυτονομία τους, αλλά αυτή βελτιώνεται γρήγορα. Το 2025, η εταιρεία Our Next Energy θα παράγει μια μπαταρία που θα μπορεί να λειτουργήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για 600 μίλια. Υπάρχει πρόοδος και στα ηλεκτρικά λεωφορεία: Το 2020, περίπου το 60% όλων των λεωφορείων στη χώρα θα λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Στη ναυτιλία, η Fleet Zero κάνει για τα πλοία ό,τι έκαναν άλλες εταιρείες για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – δείχνοντας ότι είναι δυνατόν να τα τροφοδοτούμε με μπαταρίες αντί για ορυκτά καύσιμα. Και στην αεροπορία, μια πρόσφατη μελέτη της Google, της American Airlines και της Breakthrough Energy υποδεικνύει ότι οι εκπομπές contrail θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ήμισυ, αν τα επιβατικά αεροπλάνα κάνουν μικρές προσαρμογές στις διαδρομές τους και πετούν μόλις μερικές χιλιάδες πόδια χαμηλότερα.
Κτίρια: Τα κτίρια καταναλώνουν πολλή ενέργεια: Εξαιτίας των αναποτελεσματικών παραθύρων και των κενών στο λεγόμενο κέλυφος του κτιρίου, το 40% του θερμαινόμενου ή ψυχόμενου αέρα διαρρέει από ένα τυπικό κτίριο. Αν μπορέσουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, τα κτίρια θα απαιτούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μας. Η Aeroseal έχει αναπτύξει ένα πολυμερές που μπορεί να σφραγίσει αγωγούς και άλλες χαραμάδες. Το προϊόν της χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερα από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου κτίρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μια άλλη εταιρεία, η Luxwall, έχει αναπτύξει ένα παράθυρο που είναι πολλές φορές πιο αποδοτικό από τα παράθυρα με μονό τζάμι που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κτίρια. Και σε αντίθεση με τα παράθυρα με διπλά τζάμια, είναι αρκετά λεπτό για να αντικαταστήσει το μονό τζάμι χωρίς να χρειάζεται να ξαναχτιστεί το πλαίσιο.
Νέοι τρόποι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις φτωχές χώρες να ευημερήσουν
Στις συζητήσεις για τη βοήθεια των ανθρώπων στις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο, η υγεία και η ανάπτυξη δεν αναφέρονται συνήθως. Θα έπρεπε όμως. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Για παράδειγμα, οι πλημμύρες και άλλα είδη ακραίων καιρικών συνθηκών εμποδίζουν τις εκστρατείες εμβολιασμού. Η ακραία ζέστη αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των πρόωρων γεννήσεων και των θνησιγενειών, επειδή οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοιες συνθήκες. Και σε ένα θερμότερο κλίμα, τα κουνούπια θα μετακινηθούν σε άλλες περιοχές οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες για τις ασθένειες που μεταφέρονται σ’ αυτές, προκαλώντας ενδεχομένως αύξηση κατά 10% των ετήσιων θανάτων από ελονοσία μέχρι το 2030. Αλλά το καλύτερο παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ υγείας και κλίματος είναι η διατροφή.
Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 250.000 παιδιά πεθαίνουν επειδή υποσιτίζονται -κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε πάνω από δεκαπλάσιο- και εκατομμύρια άλλα παιδιά είναι καχεκτικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναπτύσσονται πλήρως σωματικά ή νοητικά. Ένας λόγος για αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς δεν αποτελεί μάλλον έκπληξη: Συχνά δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά τρόφιμα. Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν ο υποσιτισμός, οι αγρότες στις φτωχές χώρες πρέπει να μπορούν να καλλιεργούν περισσότερα τρόφιμα που να έχουν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία χρειάζονται τα παιδιά. Η βοήθειά τους σε αυτό αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής του Ιδρύματος Gates για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά δυστυχώς, αυτό θα γίνει δυσκολότερο τα επόμενα χρόνια, επειδή οι καύσωνες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα μειώσουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών στις φτωχές χώρες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι το 2030, ο υποσιτισμός θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 95.000 επιπλέον παιδιά κάθε χρόνο.
Ακόμη και χωρίς τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής, η καλλιέργεια περισσότερων τροφίμων δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα, διότι υπάρχει και άλλος λόγος που τα παιδιά υποσιτίζονται: Συχνά δεν έχουν τα κατάλληλα βακτήρια στο πεπτικό τους σύστημα -αυτό που είναι γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου- για να μετατρέψουν την τροφή που τρώνε στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. (Έγραψα εκτενώς γι’ αυτό στην τελευταία έκθεση Goalkeepers του Ιδρύματος Gates). Με άλλα λόγια, για να σωθούν οι ζωές των παιδιών, οι αγρότες πρέπει να καλλιεργήσουν περισσότερα τρόφιμα και οι επιστήμονες πρέπει να λύσουν το πρόβλημα του μικροβιώματος του εντέρου.
Γενικότερα, το κλίμα και η υγεία πάνε χέρι-χέρι. Όταν ο κόσμος βαθμολογεί την πρόοδό του, ο πίνακας αποτελεσμάτων δεν θα πρέπει να είναι πίνακας αποτελεσμάτων για τις εκπομπές ή την προσαρμογή – θα πρέπει να είναι πίνακας αποτελεσμάτων για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Κάθε συζήτηση σχετικά με την κατανομή των περιορισμένων πόρων για το κλίμα και την υγεία θα πρέπει να ξεκινά με την ερώτηση: “Ποια είναι η καλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων για τη διάσωση και τη βελτίωση των περισσότερων ζωών;”. Εξάλλου, κανείς δεν θα ήταν καλύτερα σε έναν κόσμο με λιγότερες εκπομπές αλλά περισσότερες ασθένειες, πείνα και θάνατο.
Όσο επείγον και αν είναι το κλιματικό πρόβλημα, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι άνθρωποι πεθαίνουν επίσης από μολυσματικές ασθένειες και υποσιτισμό. Δεν πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη. Οι ζωές τους είναι εξίσου πολύτιμες με τα εγγόνια για τα οποία θέλουμε να προστατεύσουμε το κλίμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος πρέπει να έχει δύο προτεραιότητες για να βοηθήσει τις χώρες με χαμηλό εισόδημα να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Η μία είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες εκεί να παράγουν περισσότερες καλλιέργειες και ζώα, ώστε να αυξήσουν τα εισοδήματά τους και όλα τα παιδιά να λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Καμία άλλη προσπάθεια προσαρμογής δεν θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η άλλη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συνέχιση της προόδου του κόσμου στη μείωση των χειρότερων ανισοτήτων – της υγείας – και στην έξοδο των ανθρώπων από την ακραία φτώχεια.
Ας ξεκινήσουμε με τις βελτιωμένες καλλιέργειες. Οι Αφρικανοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα γενιά υψηλής απόδοσης, ανθεκτικών στις ασθένειες ποικιλιών μανιόκας. Άλλοι επιστήμονες έχουν αναπτύξει και κυκλοφορήσει 160 ανθεκτικές στην ξηρασία και στις ασθένειες ποικιλίες αραβοσίτου. Στη Ζιμπάμπουε, οι αγρότες που φύτεψαν μια από αυτές τις ποικιλίες μάζεψαν αρκετό επιπλέον αραβόσιτο για να θρέψουν τις οικογένειές τους για εννέα μήνες. Και στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και τρισδιάστατα μοντέλα καλλιεργειών ώστε να βοηθήσουν τους γενετιστές να δημιουργήσουν σπόρους που θα αναπτύσσονται καλά σε θερμότερα και ξηρότερα κλίματα.
Πολλοί μικροκαλλιεργητές βασίζονται τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στις καλλιέργειες καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος και διατροφής για 750 εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες. Ερευνητές στην Κένυα και τη Σκωτία εντοπίζουν τα γενετικά χαρακτηριστικά που βοηθούν ορισμένα κοτόπουλα να αντέχουν στη ζέστη και τις ασθένειες και στη συνέχεια εισάγουν αυτά τα χαρακτηριστικά σε φυλές πουλερικών που βραβεύονται για τις υψηλές αποδόσεις τους σε κρέας και αυγά. Και στο Μπαγκλαντές, οι ιχθυοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν γενετικά βελτιωμένο rohu, ένα αυτόχθονο είδος κυπρίνου, που αναπτύσσεται 20-30% ταχύτερα από αυτό που καλλιεργούν σήμερα οι περισσότεροι παραγωγοί. Ο στόχος είναι να βελτιώνουν σταθερά τον ρυθμό ανάπτυξης των ψαριών τους κατά 5-10% κάθε δύο χρόνια.
Οι αγρότες δεν χρειάζονται μόνο νέους σπόρους και καλλιέργειες – χρειάζονται επίσης ενημερωμένες πληροφορίες. Ένα πρόγραμμα ενθαρρύνει τους αγρότες της Ανατολικής Αφρικής να εγγράφονται σε κείμενα που περιέχουν συμβουλές για την κλιματικά έξυπνη γεωργία -συμπεριλαμβανομένου, τελικά, και του κατά πόσον μπορεί να έρθει ένα σμήνος ακριδών. Ένα άλλο εγχείρημα, στην Κένυα, επιτρέπει στους αγρότες να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να αγοράζουν σπόρους και λιπάσματα, να λαμβάνουν τεχνικές συμβουλές, να υποβάλλουν αιτήσεις για πιστώσεις και ασφάλιση καλλιεργειών και πολλά άλλα. Έχει ήδη 1,4 εκατομμύρια συνδρομητές.
Αν και η τεχνητή νοημοσύνη από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα του υποσιτισμού, θα επιταχύνει την πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς. Οι επιστήμονες των καλλιεργειών τη χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν καλύτερους σπόρους. Στην Τανζανία, ένας επιστήμονας πληροφορικής αναπτύσσει ένα chatbot στα Σουαχίλι με τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει τους μικροκαλλιεργητές να εντοπίζουν τις ασθένειες των καλλιεργειών γρήγορα και εύκολα. Ένα έργο στην Ουγκάντα εξετάζει τη χρήση του ChatGPT για να παρέχει στους μικροκαλλιεργητές ακριβείς γεωργικές συμβουλές για ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών. Και στην Γκάνα, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους αγρότες να διδάξουν κλιματικά έξυπνες πρακτικές, όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών.
Στο πεδίο της υγείας, οι επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται ταχύτερα από ποτέ. Οπλισμένοι με τις τελευταίες γνώσεις για το μικροβίωμα του εντέρου, οι γιατροί συνιστούν τώρα ένα προβιοτικό για τα μωρά που τα βοηθά να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά του μητρικού γάλακτος. Οι ερευνητές μαθαίνουν επίσης πώς το μικροβίωμα των μωρών διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφία -τα παιδιά στην Ινδία χρειάζονται διαφορετικό προβιοτικό από εκείνα που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες- και χρησιμοποιούν αυτή τη γνώση για να βελτιώσουν τις προσεγγίσεις τους.
Υπάρχει πρόοδος και σε άλλους τομείς. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επιταχύνουν την αναζήτηση νέων φαρμάκων και εμβολίων βοηθώντας τους ερευνητές στον εντοπισμό των μεθόδων που είναι πιο πιθανό να αποδώσουν και αποκλείοντας εκείνες που δεν θα αποδώσουν. Οι πρόοδοι στην επεξεργασία γονιδίων δημιουργούν νέα εργαλεία για την καταπολέμηση των ασθενειών καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Στο Τζιμπουτί, για παράδειγμα, επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεργάζονται για να χρησιμοποιήσουν την επεξεργασία γονιδίων για να απαλλαγούν από έναν θανατηφόρο τύπο κουνουπιού που έχει πρόσφατα μετακινηθεί στις αστικές περιοχές της χώρας.
Φυσικά, πιστεύω ότι η υγεία και η ανάπτυξη θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες ακόμη και αν δεν είχαν καμία σχέση με την κλιματική αλλαγή. Αλλά έχουν πολύ μεγάλη σχέση με αυτήν. Οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες θα είναι στην καλύτερη θέση να επιβιώσουν σε ένα θερμότερο κλίμα, αν είναι υγιείς και σε ισχυρή οικονομική βάση. Και καθώς οι οικονομίες των χωρών αναπτύσσονται, θα μπορούν να αντέξουν τις λύσεις καθαρής ενέργειας που θα οδηγήσουν τον κόσμο σε καθαρές μηδενικές εκπομπές.
Η καθαρή ενέργεια θα φτάσει στην κλίμακα που χρειαζόμαστε μόνο αν η τιμή της μειωθεί και αν τα εισοδήματα αυξηθούν. Διαφορετικά, οι χώρες θα εγκλωβιστούν στο χρέος ή θα εξαρτώνται από τα περιορισμένα και απρόβλεπτα χρήματα της βοήθειας που ρέει από τις πλούσιες χώρες. Τώρα, υπάρχουν κάποιες άλλες στρατηγικές προσαρμογής που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε όλο τον κόσμο- για παράδειγμα, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις άμυνες ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Χρειάζονται επίσης ισχυρότερα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: Οι πυρκαγιές στο Μάουι και οι πλημμύρες στη Λιβύη θα είχαν σκοτώσει λιγότερους ανθρώπους αν υπήρχαν συστήματα προειδοποίησης.
Αλλά διατηρώντας τις προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας και της ανάπτυξης στον κόσμο, θα διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα έχει τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο για την ανθρώπινη ευημερία. Δεν θα διατηρήσουμε απλώς τον πλανήτη βιώσιμο – θα τον κάνουμε ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την προσέγγιση του Ιδρύματος Gates να βοηθήσει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή στον ιστότοπό μας.
Τι να κάνουμε στη συνέχεια
Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει ο κόσμος για να επιταχύνει τον ρυθμό της καινοτομίας, να διασφαλίσει ότι αυτή ωφελεί τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και να αμβλύνει το πλήγμα από την άνοδο της θερμοκρασίας. Οι φιλάνθρωποι, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τώρα μεγάλα στοιχήματα που θα βοηθήσουν τις κρίσιμες καινοτομίες -συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου, της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της απομάκρυνσης του άνθρακα- όχι μόνο να αναπτυχθούν αλλά να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό. Η χρηματοδότηση της έρευνας στον τομέα της καθαρής ενέργειας όχι μόνο μας δίνει νέα εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών, αλλά δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας και καθιστά την καθαρή ενέργεια φθηνότερη για όλους. Εκτιμάται ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες θα δημιουργήσει περισσότερες από 170.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολόγων, μηχανικών, κατασκευαστών, τεχνικών και βοηθητικού προσωπικού.
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις -και οι ιδιώτες που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά- θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να δημιουργήσουν ζήτηση για προϊόντα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα εναλλακτικά κρέατα και οι ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, τα οποία θα προσελκύσουν περισσότερους καινοτόμους και τελικά θα μειώσουν τις τιμές. Οι επιχορηγήσεις -και τα δάνεια με τα χαμηλότερα επιτόκια- θα πρέπει να πηγαίνουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ώστε να έχουν τις καλύτερες ευκαιρίες να προσαρμοστούν με επιτυχία στην κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου δανείζονται χρήματα και στη συνέχεια επιβαρύνονται με πληρωμές χρέους για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που δεν προκάλεσαν οι ίδιες. Αυτό δεν είναι δίκαιο ή αποτελεσματικό ενώ τους μένουν λιγότερα χρήματα για να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ο κόσμος πρέπει επίσης να επιταχύνει την έρευνα για ποικιλίες καλλιεργειών που μπορούν να αντέξουν τα κλιματικά σοκ. Για να γίνουν αυτές οι καλλιέργειες προσιτές για τους μικροκαλλιεργητές, οι χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2021 και να διπλασιάσουν το ποσό της χρηματοδότησης για την προσαρμογή έως το 2025. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του δικτύου των ομάδων γεωργικής έρευνας που είναι γνωστό ως CGIAR.
Επιπλέον, θα πρέπει να αναδείξουμε ως προτεραιότητα την υγεία και την ανάπτυξη παράλληλα με το κλίμα. Αυτό σημαίνει πλήρη χρηματοδότηση της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες. Και από εδώ και στο εξής, κάθε COP θα πρέπει να έχει μια ημέρα αφιερωμένη στην υγεία -όπως η COP28- όπου ο κόσμος θα επανεξετάζει την πρόοδο όσον αφορά τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και θα επικεντρώνεται στους ανθρώπους που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Οι εργασίες για το κλίμα και την υγεία θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των ανθρώπων στις οικονομικά ασθενέστερες και μεσαίου εισοδήματος χώρες, όπως οικογένειες στο Πακιστάν ή φοιτητές στην Ουγκάντα.
Όταν η COVID χτύπησε, ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος. Τα περιορισμένα χρήματα που ήταν διαθέσιμα για να βοηθήσουν ήρθαν εις βάρος άλλων προσπαθειών για τη διάσωση ζωών – προκαλώντας μεγάλη οπισθοδρόμηση στους τομείς της διατροφής, της πολιομυελίτιδας, της ελονοσίας και της ανοσοποίησης. Θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτό το λάθος και να ανταποκριθούμε ισορροπημένα στον κίνδυνο μιας κλιματικής καταστροφής, ενώ θα πρέπει να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε την πρόοδό μας στις άλλες προτεραιότητες. Επενδύοντας στην καινοτομία που λειτουργεί για όλους, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για τις ανθρώπινες ζωές και τα μέσα διαβίωσης και να φτάσουμε πιο κοντά σε έναν πραγματικά δίκαιο κόσμο.
Πηγή : Gates Notes