Τα κουνούπια δεν κρατούν κοινωνικές αποστάσεις. Δεν φορούν μάσκες.
Καθώς ο COVID-19 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πιο θανατηφόρο ζώο στον κόσμο δεν έχει κάνει διάλειμμα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.
Τα κουνούπια δαγκώνουν κάθε βράδυ, μολύνουν εκατομμύρια ανθρώπους με ελονοσία – μια ασθένεια που σκοτώνει ένα παιδί κάθε άλλο λεπτό κάθε μέρα.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στις φτωχότερες χώρες με τα πιο αδύναμα συστήματα υγείας. Τώρα, αντιμετωπίζουν το πρόσθετο βάρος της παύσης του κοροναϊού. Και σε πολλές από αυτές τις χώρες, οι περιπτώσεις COVID-19 είναι πιθανό να κορυφωθούν στη χειρότερη δυνατή στιγμή: το ύψος των εποχών μετάδοσης της ελονοσίας.
Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του Έμπολα το 2014 στη Δυτική Αφρική, ενδημικές ασθένειες όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το HIV / AIDS συνέβαλαν σε πολύ περισσότερους θανάτους από τον Έμπολα, επειδή η επιδημία διέκοψε τα τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αξιωματούχοι υγείας φοβούνται ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με το COVID-19.
Το κλείδωμα και οι κανονισμοί κοινωνικής απόστασης έχουν ήδη καταστήσει δύσκολο για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να παρέχουν πρόληψη και θεραπεία ελονοσίας σε πολλά μέρη της Αφρικής. Υπήρξαν επίσης διακοπές στην προμήθεια βασικών εργαλείων ελονοσίας – όπως σεντόνια, φάρμακα κατά της ελονοσίας και γρήγορες διαγνωστικές εξετάσεις – που συνέβαλαν στη μείωση των θανάτων από ελονοσία κατά περισσότερο από τους μισούς από το 2000.
Τώρα που η απίστευτη πρόοδος μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Μια πρόσφατη ανάλυση μοντελοποίησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαπίστωσε ότι εάν οι βασικές υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας της ελονοσίας διαταραχθούν σοβαρά από την πανδημία, οι θάνατοι από την ελονοσία στην υποσαχάρια Αφρική θα φτάσουν τα επίπεδα θνησιμότητας που δεν παρατηρούνται από το 2000. Εκείνο το έτος, περίπου 764.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία στην Αφρική, τα περισσότερα από τα οποία είναι παιδιά.
Δεν υπάρχει επιλογή μεταξύ διάσωσης ζωών από το COVID-19 έναντι διάσωσης ζωών από την ελονοσία. Ο κόσμος πρέπει να επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να κάνουν και τα δύο. Αξιωματούχοι υγείας πρέπει επειγόντως να ανταποκριθούν στην πρόκληση της καταπολέμησης της πανδημίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ελονοσία, καθώς και άλλες ασθένειες όπως ο HIV και η φυματίωση, δεν παραμελούνται.
Για την ελονοσία, αυτό σημαίνει τη συνέχιση των εκστρατειών για την παράδοση μακροχρόνιων καλυμμάτων με εντομοκτόνα, τον έλεγχο των πληθυσμών κουνουπιών με ψεκασμό εσωτερικών χώρων και την παροχή προληπτικής θεραπείας σε έγκυες γυναίκες και παιδιά σε κοινότητες υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες χωρίς να θέτουν τις κοινότητές τους σε κίνδυνο του κοροναϊού.
Τα καλά νέα είναι ότι πολλές χώρες βρίσκουν τρόπους για να διατηρήσουν βασικά προγράμματα ελονοσίας ακόμη και ενόψει της πανδημίας. Στο Μπενίν, μια χώρα στη Δυτική Αφρική με ένα από τα υψηλότερα βάρη της ελονοσίας στον κόσμο, η κυβέρνηση συνεργάστηκε με τις Καθολικές Υπηρεσίες Ανακούφισης και το ίδρυμά μας φέτος για να αναπτύξουμε έναν νέο, καινοτόμο τρόπο διανομής διχτυών σε όλη τη χώρα. Χρησιμοποιώντας smartphone, συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και χαρτογράφηση δορυφόρων, ο Μπενίν βοήθησε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες, ανεξάρτητα από το πού ζουν, θα προστατεύονται από ένα πλέγμα το βράδυ.
Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι πώς ορισμένα υπάρχοντα προγράμματα ελονοσίας βοηθούν επίσης στον έλεγχο του COVID-19. Για παράδειγμα, τα κέντρα επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης που παρακολουθούν τα κρούσματα ελονοσίας στην Αφρική χρησιμοποιούνται τώρα για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του COVID-19. Παρακολουθώντας το σχήμα και την κίνηση της πανδημίας σε χώρες και περιοχές, οι υπεύθυνοι υγείας μπορούν επίσης να εμβαθύνουν την κατανόησή τους σχετικά με τις συνθήκες υγείας σε κοινότητες που, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αντίδρασής τους στην ελονοσία σε αυτές τις περιοχές.
Η πρόοδος που έχει σημειώσει ο κόσμος κατά της ελονοσίας είναι μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στην παγκόσμια υγεία. Η πανδημία COVID-19 ενισχύει μόνο γιατί η εξάλειψη της ελονοσίας είναι τόσο σημαντική. Όσο υπάρχει ελονοσία, θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και να επιβαρύνει τις πιο ευάλωτες κοινότητες. Η απαλλαγή από τον κόσμο των προληπτικών, θεραπεύσιμων ασθενειών όπως η ελονοσία θα σώσει εκατομμύρια ζωές και θα οδηγήσει σε υγιέστερες, πιο ευημερούσες κοινότητες. Και αυτό θα τους κάνει καλύτερα προετοιμασμένους να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε νέες προκλήσεις για την υγεία όπως το COVID-19 στο μέλλον
Gatesnotes: As COVID-19 spreads, don’t lose track of malaria
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής