Ανάμεσα στις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές, η κλιματική αλλαγή είναι στις ειδήσεις σχεδόν καθημερινά.
Το κύριο πράγμα που με κάνει αισιόδοξο είναι όλη η καινοτομία που βλέπω. Ως κάποιος που χρηματοδοτεί λύσεις για το κλίμα εδώ και χρόνια, μαθαίνω από έξυπνους επιστήμονες που εργάζονται πάνω σε ιδέες που θα βοηθήσουν τον κόσμο να επιλύσει την κλιματική αλλαγή. Και η δουλειά τους με κάνει να είμαι σίγουρος ότι η καινοτομία θα βοηθήσει τον κόσμο να φτάσει σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του.
Μερικοί άνθρωποι είναι δύσπιστοι όταν ένας άνθρωπος της τεχνολογίας όπως εγώ λέει ότι η καινοτομία είναι η απάντηση. Και είναι αλήθεια ότι τα νέα εργαλεία δεν είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Αλλά δεν θα λύσουμε το πρόβλημα του κλίματος χωρίς αυτούς.
Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, πρέπει να εξαλείψουμε τις εκπομπές από κάθε τομέα της οικονομίας. Αν και κάποια αλλαγή συμπεριφοράς θα βοηθήσει, ο κόσμος δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του για μηδενικές εκπομπές χωρίς να εφεύρει νέους τρόπους να κάνει πράγματα. Για παράδειγμα, η παραγωγή σκυροδέματος και χάλυβα μόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 10 τοις εκατό των ετήσιων αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρακτικούς τρόπους να φτιάξουμε κανένα από τα δύο χωρίς να απελευθερωθεί διοξείδιο του άνθρακα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους, οι καινοτομίες μας επιτρέπουν να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπο των προσπαθειών μας. Σκεφτείτε τι συνέβη στη δημόσια υγεία τις τελευταίες δύο δεκαετίες: Μειώσαμε στο μισό τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν πριν από την ηλικία των πέντε ετών. Αν και είναι αλήθεια ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία αυξήθηκε, δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για τη δραματική αλλαγή. Είναι επίσης επειδή η πρόοδος στην επιστήμη και την πολιτική μείωσε το κόστος των εμβολίων και κατέστησε δυνατή την ανοσοποίηση πολύ περισσότερων παιδιών – και επειδή ο κόσμος ξόδεψε τους περιορισμένους πόρους του για τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σωθούν ζωές.
Η καινοτομία θα κάνει κάτι παρόμοιο για την κλιματική αλλαγή. Δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα του κλίματος με την υπάρχουσα τεχνολογία, ακόμη κι αν είχαμε απεριόριστους πόρους — και, φυσικά, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Επομένως, πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αυστηροί για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Κατά την άποψή μου, αυτό συνοψίζεται στην εφεύρεση και την ανάπτυξη νέων τρόπων για τη μείωση των εκπομπών και για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε έναν κόσμο που θερμαίνεται.
Χρηματοδοτώ εργασίες και στους δύο τομείς: τον πρώτο μέσω της εταιρείας μου Breakthrough Energy και τον δεύτερο μέσω του Ιδρύματος Gates .
Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας πω για μερικές από τις ανακαλύψεις που τροφοδοτούν την αισιοδοξία μου. Θα ξεκινήσω με τρόπους μείωσης των εκπομπών. μπορείτε να διαβάσετε ακόμη περισσότερα για την πρόοδο σε αυτό το μέτωπο—συμπεριλαμβανομένου του γιατί νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας Καθαρής Βιομηχανικής Επανάστασης—στην Έκθεση Κατάστασης Μετάβασης της Breakthrough Energy . Μετά τις εκπομπές ρύπων, θα στραφώ στο θέμα της παροχής βοήθειας στους ανθρώπους, ειδικά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, να προσαρμοστούν σε έναν πιο ζεστό κόσμο—και γιατί η βελτίωση της υγείας πρέπει να αποτελεί μέρος αυτής της εργασίας.
Μεταποίηση: Το τσιμέντο και ο χάλυβας είναι δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών σε αυτήν την κατηγορία. Η Boston Metal είναι σε καλό δρόμο για την παραγωγή χάλυβα με ηλεκτρική ενέργεια (που μπορεί να παραχθεί χωρίς εκπομπές) αντί με άνθρακα. Η CarbonCure και η Ecocem έχουν αναπτύξει διαδικασίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την παραγωγή τσιμέντου και η Brimstone έχει έναν τρόπο να το κάνει ενώ στην πραγματικότητα απομακρύνει τον άνθρακα από τον αέρα.
Ηλεκτρισμός: Νωρίτερα αυτό το έτος επισκέφτηκα το Kemmerer, Wyoming , για να δω τη μελλοντική τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού επόμενης γενιάς που κατασκευάζει εκεί η TerraPower. Θα φέρει 1.600 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και 250 μόνιμες θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία και θα είναι πολύ πιο ασφαλές και θα παράγει πολύ λιγότερα απόβλητα από τα συμβατικά σχέδια. Επιπλέον, αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Commonwealth Fusion, αναπτύσσουν τρόπους για να παράγουν καθαρή ενέργεια πιέζοντας τα άτομα μεταξύ τους αντί να τα χωρίζουν. Και όπως ανέφερα προηγουμένως, το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να μειώνεται.
Μεταφορές: Ένα από τα χτυπήματα στα ηλεκτρικά οχήματα ήταν η περιορισμένη εμβέλειά τους—αλλά οι αυτονομίες βελτιώνονται γρήγορα. Το 2025, η εταιρεία Our Next Energy θα παράγει μια μπαταρία που μπορεί να κινήσει ένα EV για 600 μίλια. Υπάρχει πρόοδος και στα ηλεκτρικά λεωφορεία: η Κίνα είναι πρωτοπόρος τόσο στην κατασκευή όσο και στη χρήση τους —το 2020, περίπου το 60 τοις εκατό όλων των λεωφορείων στη χώρα λειτουργούσαν με ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Στη ναυτιλία, το Fleet Zero κάνει για τα πλοία ό,τι και άλλες εταιρείες για τα EV – δείχνοντας ότι είναι δυνατό να τα τροφοδοτούν με μπαταρίες και όχι με ορυκτά καύσιμα. Και στην αεροπορία, μια πρόσφατη μελέτη από την Google, την American Airlines και την Breakthrough Energy υποδηλώνει ότι οι εκπομπές ρύπων θα μπορούσαν να μειωθούν στο μισό εάν τα επιβατικά αεροπλάνα κάνουν μικρές προσαρμογές στα δρομολόγιά τους και πετούν μόλις μερικές χιλιάδες πόδια χαμηλότερα.
Κτίρια: Τα κτίρια σπαταλούν πολλή ενέργεια: Λόγω των αναποτελεσματικών παραθύρων και των κενών σε αυτό που είναι γνωστό ως κέλυφος του κτιρίου, έως και το 40% του θερμαινόμενου ή ψυχρού αέρα διαρρέει από το τυπικό κτίριο. Εάν μπορέσουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό, τα κτίρια θα απαιτούν λιγότερη θέρμανση και ψύξη – κάτι που θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές μας. Η Aeroseal έχει αναπτύξει ένα πολυμερές που μπορεί να σφραγίζει αγωγούς και άλλες ρωγμές. Περισσότερα από ένα τέταρτο του εκατομμυρίου κτιρίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά χρησιμοποιούν ήδη το προϊόν τους. Μια άλλη εταιρεία, η Luxwall , έχει αναπτύξει ένα παράθυρο που είναι πολλές φορές πιο αποτελεσματικό από τα παράθυρα με ένα τζάμι που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κτίρια.
Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορεί να κάνει ο κόσμος για να επιταχύνει τον ρυθμό της καινοτομίας, να βεβαιωθεί ότι ωφελεί τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου και να μετριάσει το πλήγμα από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Οι φιλάνθρωποι, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μεγάλα στοιχήματα τώρα που θα βοηθήσουν τις κρίσιμες καινοτομίες —συμπεριλαμβανομένου του καθαρού υδρογόνου, της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της αφαίρεσης άνθρακα— να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η χρηματοδότηση της έρευνας για την καθαρή ενέργεια όχι μόνο μας δίνει νέα εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών, αλλά δημιουργεί επίσης θέσεις εργασίας και καθιστά την καθαρή ενέργεια φθηνότερη για όλους. Εκτιμάται ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ θα δημιουργήσει περισσότερες από 170.000 θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας , συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρολόγων, μηχανικών, εργατών κατασκευών, τεχνικών και προσωπικού υποστήριξης.
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις —και τα άτομα που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά— θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την αγοραστική τους δύναμη για να δημιουργήσουν ζήτηση για προϊόντα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως ηλεκτρικά οχήματα, εναλλακτικά κρέατα και ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας, τα οποία θα προσελκύσουν περισσότερους καινοτόμους και τελικά θα μειώσουν τις τιμές.
Οι επιχορηγήσεις —και τα δάνεια με τα χαμηλότερα επιτόκια— θα πρέπει να πηγαίνουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ώστε να έχουν την καλύτερη ευκαιρία να προσαρμοστούν με επιτυχία στην κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, οι φτωχότερες χώρες στον κόσμο δανείζονται χρήματα και στη συνέχεια επιβαρύνονται με πληρωμές χρέους για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή που δεν προκάλεσαν. Αυτό δεν είναι δίκαιο ή αποτελεσματικό—και τους αφήνει με λιγότερα χρήματα για να βοηθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.
Ο κόσμος πρέπει επίσης να επιταχύνει την έρευνα για ποικιλίες καλλιεργειών που μπορούν να αντέξουν τις κλιματικές κρίσεις. Για να καταστούν αυτές οι καλλιέργειες προσιτές για τους μικροκαλλιεργητές, οι χώρες θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν το 2021 και να διπλασιάσουν το ποσό της χρηματοδότησης για προσαρμογή έως το 2025. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη χρηματοδότηση του δικτύου γεωργικών ερευνητικών ομάδων που είναι γνωστό ως CGIAR .
Τέλος, πρέπει να αναδείξουμε την υγεία και την ανάπτυξη ως προτεραιότητα παράλληλα με το κλίμα . Αυτό σημαίνει πλήρη χρηματοδότηση της βασικής υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Και από τώρα και στο εξής, κάθε COP θα πρέπει να έχει μια ημέρα αφιερωμένη στην υγεία —όπως κάνει η COP28— όπου ο κόσμος εξετάζει την πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και εστιάζει στους ανθρώπους που θα πληγούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
ΠΗΓΗ: gatesnotes.com